Гореща нощ във Варшава! Хиляди блокираха парламента

Полицията разпръсна протестиращите със сила
17 дек 2016 08:07, Красимир Ангелов
51

Снимка: БТА

Тежка нощ преживя полската столица Варшава, след като полицията се опита да разпръсне протестиращи, които блокираха сградата на парламента. Протестът започна вчера, като участниците в демонстрацията блокираха излизането от сградата на полския парламент, в частност на депутатите от управляващата партия "Право и справедливост", посочва ТАСС.

Протестиращи се бяха събрали на всички изходи на комплекса на парламента.

По-рано през деня в петък депутати от опозицията окупираха парламентарния подиум, протестирайки срещу намерения за ограничаване на медийния достъп до парламента, посочва Ройтерс. Часове по-късно този протест на практика се пренесе на площада пред парламента./

Полицията опита в ранните часове на днешния ден да отстрани протестиращите, като ги сграбчваше и ги издърпваше настрани, но по-късно прекрати тези си действия, след като започнаха да прииждат нови протестиращи, каза очевидец пред Ройтерс. След това органите на реда призоваха по високоговорители демонстрантите да се разпръснат, или в противен случай ще бъде използвана сила.

Парламентът беше обграден от стотици полицаи, някои от които с оръжия за стрелба с гумени куршуми. Демонстрантите скандираха, че депутатите ще останат блокирани и призоваха ръководителя на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински да излезе и да застане пред тях.

В крайна сметка лидерът на полската управляваща партия напусна парламента в ранните часове на днешния ден, след като полицията със сила отстрани протестиращите, които бяха блокирали изхода на парламента, предаде Ройтерс, като се позова на телевизионни кадри.

Качински напусна с кола, движеща се в кортеж, част от който бяха също автомобилът на премиера Беата Шидло и още няколко возила, се вижда на кадри на местната телевизия TVN24. Опозиционният депутат Йежи Мейщович каза пред медията, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които са опитали да попречат на кортежа да напусне района на парламента.

Прессекретарят на варшавската полиция Мариуш Мрозек опроверга информацията, че при излизането на кортежа е бил използван сълзотворен газ. Той посочи, че е била "използвана само физическа сила" и то по отношение на хора, които са се хвърляли "пред колите, създавайки преди всичко опасност за самите себе си". Мрозек каза, че в момента няколкостотин полицаи охраняват периметъра около парламента. Той заяви, че още около полунощ протестът е бил обявен за незаконен.

Вътре в Сейма към момента са останали депутати от опозицията, които решиха да не напускат сградата и да продължат да блокират парламентарната трибуна в пленарната зала, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, дежурният по Путин, защо мълчиш?Това 100% е работа на Путин, така иска да разбие ЕС - парче по парче.Иначе Качински си е като наш Бойко, вкопчил се е във властта като пиявица и се счита за единствен, неповторим и незаменим!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОТЕСТИРАТ ПРОТИВ РЕЖИМА НА КАЧИНСКИВТОРИЯТ ПУТИН КАКТО ГО НАРИЧАТ ЗАПАДНИТЕ ВЕС8ТНИЦИ.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив, пише защо протестират поляците, не можете ли да четете ?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас живеят страхливи човечета, мечтаещи за бай Тошо.Нищо не става от този народ
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И медиите у нас не са свободни, а собственост на руските служби или комунисти от БСП и ДПС
22
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 7 години
До 17. Те не са нито националисти,нито ционисти, просто фашизирани управници,които скоро ще си разбият главата или двете им "съседки" от изток и запад може да поискат пак да си ги поделят!
21
1
 
6
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Гореща нощ във Варшава! Хиляди блокираха парламентаПолицията разпръсна протестиращите със сила-------------)))))Сега целокупната ЛибералоГлистна общественност ще ревне с пълен с отчаяние глас - "Путин е виновен"!!!!!А, и за земетресението от 8-*** степен по Рихтер в Папуа-Нова Гвинея пак той, Путииин!
20
3
 
5
 
! Отговори
глупак си байно преди 7 години
До До провалилата се БсМного ти е къса паметта, като на много други, в дъното на всички беди за България е БКП/БСП + рассия, те са майка и баща на всички партий пръкнали се до момента. Та най - доброто на което може да се надява нормалния човек - е на някой отцепник дето пак ще краде, но поне ще води държавата в Европа, не Азия.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не пишете, че протестът е бил за свободни медии :)? Нещо което в БГ почти не съществува.
18
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До късата паметРазбира се,че Со*рос не е в дъното на всичко,което става по света!Обаче в най-значимите места има дейно участие и определено се опитва да насочва нещата в удобна нему насока.Само че напоследък се забелязва едно отдръпване на водещите евреи(Рокфелер и Ротшилд) от него и като че ли е оставен да си води сам войните.Явно нещо не му одобряват плановете за света и си имат собствени.При това положение той е МИНАЛО!Впрочем и безумната му атака срещу Тръмп,вече избран,го доказва!
17
0
 
12
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Протестите не са за медиен достъп - няма кой да се тревожи толкова за това че да се вдигне в студа и да прави протести... НЕЩО НЕ Е ЯСНО В ТАЗИ РАБОТА, МАЙ ПАК СОРОС ПРОБВА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ...НЕЩО МНОГО ГНИЛО ИМА В ТЕЗИ ЯВЛЕНИЯ.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е, че в България също подменяха вота на хората с платени улични протести, както явно става сега в Полша, но в последно време се преорентираха и към друг вариант. Сменят си партията с новата партия, която е на власт. Първи го започнаха тези от СДС, после и други и сега повечето от тях са в ГЕРБ. Не помните ли "лицето" на ГЕРБ Методи Андреев, къде първо вирееше, а и не само той.
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как защо протестират?!Ясни е защо - също както нашето СДС (Стани Да Седна). Добре изпитан в България метод за сваляне на законно избраното правителство, чрез платени улични протести. В Бълграия това се случи няколко пъти. Сега и в Полша.
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четох, четох, не разбрах защо са го окупирали, ама добре са направили. Ако пък докопат някой и да му хвърлят един як пердах, още по-добре ще е!:)
13
1
 
37
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Време е и ние да погнем нашите самозабравили се търтеи от съда и парламента.Ако се справим с корупцията в тези две институции и 80%от тях бъдат окошарени,със сигурност България ще просперира.
12
0
 
21
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Католическата полиция на католическия картоф Качински бие всички, които са свободомислещи!
11
4
 
18
 
! Отговори
Герботъпак преди 7 години
Сега ще им спрат еврофондовете и им изчезна стабилността, нали?
10
3
 
16
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
До АнонименКолко да е националистическа, тази партия? Колкото наште "Патриоти", които ДАНС ги пише крайни националисти. Ако патриотарите са крайни националисти, ние сме безкрайни националисти. Но тия, полските патриотаре, въвеждат репресивни закони. Първом, ще ти ограничат едно рпаво, после, второ право, след тва, трето право и така, докато останеш без всякаква свобода. Тез, не са националисти, а ционисти!
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в русия долара пада а в българия се качва е това е българия крадива
8
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прилича на "цветен" парад. И се събрали все едни умни, красиви.