Скандал с пистата за "Формула 1" у нас

Фирмата от Абу Даби: Не сме държавни, нито шейхове
3 сеп 2010 09:44,
368
Скандал с пистата за "Формула 1" у нас
Срещата на Борисов, Румен Петков и Мохамед Абдул Жалил ал Блюки Снимка: БГНЕС

Амбицията да се изгради на всяка цена писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци забърка кабинета в грандиозен скандал. Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България, пише в. „Сега“.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на изданието, изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм.

"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмото изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Свършеното по проекта, който според родните институции е в напреднала фаза, не е впечатлило инвеститорите, става ясно от писмото.

Чашата преляла след представянето на фирмата в официалните прессъобщения на Министерския съвет и на Министерството на икономиката като държавна вместо частна, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки – като шейх вместо като бизнесмен от уважавана фамилия.

"Ние не сме шейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това. Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение. Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фалшиви.

Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България. Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото", заключава Худра в писмото.

Още по темата

Премиерът Бойко Борисов не бе изненадан от новината за недоволството на арабите, но препрати към Румен Петков и шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. "Приех представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията, които твърдяха, че са намерили инвеститор за проект. Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил. Питайте тях защо собственикът бе представен като шейх, а фирмата – като държавна", коментира Борисов.

Той допълни, че няма намерение да се извинява, защото няма вина за некоректното представяне на бизнесмените.

Въпреки недоволството на фирмата шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов продължава да твърди, че "шейхът" на Абу Даби е поел сериозен ангажимент, пише още вестникът. "Единият е баровецът. Емир ли е, не е ли, не го знам. Всичките му синове са шейхове. Ал Блюки е син на президента на Абу Даби!", отсече Николов. "На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех", призна той.

Румен Петков не е открит за коментар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: пистаскандалФормула 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
0
 
! Отговори
F1-6eih преди 13 години
6te postroq pista za bylgarite "the new middle east"!
358
0
 
0
 
! Отговори
karla преди 13 години
Не мисля ,че България е виновна с нещо този път.Нещо в условията на договора не са харесали:)
357
0
 
0
 
! Отговори
karla преди 13 години
ama zashto se vurzvat na arabskite nomera:)
356
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i maika ti e jalka...
355
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простаци сме и простаци ще си останем.
354
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цирк!!!
353
4
 
2
 
! Отговори
d преди 13 години
Ми май премиера не знае с кои се среща. Или прес-аташето му не знае за Интернет. Или комунистите са врътнали Бат Бойко , да изглежда глупав , и той се е вързал.
352
1
 
2
 
! Отговори
Колко сме жалки! преди 13 години
Боцко да се готви - уредила съм му за след празниците среща на най-най-високо ниво с девера на брат'чеда на камерхера на английската кралица, който е почетен президент на офшорка, обаче почти държавна. Да подготвя прес-съобщение, 'начи, че лично английското кралско семейство иска да инвестира в България!
351
0
 
4
 
! Отговори
kk преди 13 години
Спомняте ли си Бойко и Румен Петков какво правиха заедно за "мотокроса"?Че сега щели да са партия и за "Формулата"?!Е....то само това да беше!
350
3
 
1
 
! Отговори
2020 преди 13 години
Няма да се откажат от инвестиции в България арабите, защото така биха си отрязали пътя да строят джамии поголовно и под път и над път. Очаквайте скоро в България писта и мрежа от мегафони на високи кули с религиозна цел.
349
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
segabg/online/new/articlenew.asp?issueid=6914&sectionid=13&id=0002401
348
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Беше въпрос на време някой да пита върпосните шейхове, след захаросаните прес съобщения на правителството. А да се мята вината към Пи*аещия във фонтани е неуместно, след като лично Борисов и другите около него са се подписали там под каквото са драскали, и забележете - съобщенията излизат от прес центъра на министерски съвет, не от личната канцелария на Запалката, нали ? Тоест, ако дойде утре някой дръпнат жълт, може да се представи за Брус Лий или Джеки Чан, и премиера ще пусне услужливо квото му каже човека. Абе, Бойко, пак ли друг е виновен бе, брат ? На всички взе да ни става съмнително ... Или този ПР пушек беше предвиден да се отклони фокуса от стачките на лекарите и проблемите с документите ?
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За сметка на това Т спокойно може да кандидатства за домакинство на следващата КРЕТЕНИАДА
346
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Леле, поредната издънка на Пожарникаря Слънце. Тоя път заедно с Румен Петков. Господи, каква комбинация! Отново и за пореден път ме е срам, че съм българин. Тиква до тиква, пън до пън! Няма това да е за последно.
345
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Amatyori...
344
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много те моля, престани, да наричаш Премиера, да се слави името Му по този начин -" Боко Тиквата"! Използвай " Бойко Формулата" - към момента това е по-актуално
343
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Никога не сме се сблъсквали с подобен непрофесионален подход на правене на бизнес... това УНИЩОЖИ всякаква възможност да обърнем внимание на какъвто и да е бизнес в България и ще посъветваме нашите партньори и колеги да направят същото!" Всякакъв коментар е излишен. Само Боко може да сътвори такава простотия. С любезното съдействие на Румен Петков.
342
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народ наивен, народ ***, народ готов да преглътна с усмивка всяка една изречена опашата лъжа и сторена му измама...народ български!
341
0
 
6
 
! Отговори
А преди 13 години
ЦИРК !!!ПЪЛЕН ЦИРК !!!С ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ИЗВЕСТНИ КЛОУНИ !!!И РЕЗИЛА Е ПЪЛЕН !!!СЕГА ВЕЧЕ РАЗБИРАМ ФРАЗАТА : 'ДА СЕ ИЗЛОЖИШ КАТО ЦИРКАДЖИЯ...'
340
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде са платените ПР и другите защитници на проекта за Ф-1 ? Какво Ви писах преди 2-3 дена? Че писта няма и няма да има. Пийте сега студена вода и чакайте следващата сензация. Жалко , че в България има толкова наивници. А довечера след 23,45 ч. ще пият студена вода и другите наивници,вярващи , че България може да победи Англия.