Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите

"Изгонването на ромите се разминава с европейските ценности"
15 сеп 2010 16:08,
344
Първанов скочи срещу "менторския" тон за ромите
Снимка: БГНЕС

Действията спрямо българските и румънските роми се разминават с европейските ценности, които са установени много преди страната ни да бъде приета в Европейския съюз, смята президентът Георги Първанов.

Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, заяви в Борован държавният глава. 

„Ако има хора, нарушили закона, този факт трябва да стане публично известен, включително и на българските власти, но не бива да се вменява вина, особено на етнически принцип, коментира президентът.

Той изрази несъгласие с "менторския тон" на посланици на други държави по така наречения ромски въпрос у нас.

Още по темата

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите, изтъкна държавният глава.

Проблемът е натрупван с години, не може с един замах да бъде решен и сигурно ще бъдат необходими години. С назидателен тон, особено от посланиците, този проблем няма да се реши, по-скоро се създава напрежение",  категоричен е Първанов. 
 

Той коментира и изказванията, които си разменят с премиера Бойко Борисов. 

„С премиера нямам само задочен разговор, ние се виждаме периодично, говорим си. Но вие нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това, което аз имам като аргументи или като мотивация, има министър-председателят – трябва да е на масата, трябва да е публична. Вие ще прецените кое е най-доброто решение. Това е конструктивно напрежение, в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация, ние го правим", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
8
 
5
 
! Отговори
vini преди 13 години
Какво оплаквате *** в България те добре си живеят те са по работливи от българите.Само погледнете месо купуваме от ***.с дрехи обличаме децата си по пазарите от ***.вторични суровини предават ***.чистят улици смет пак ***.градинки канали копаят и строители станаха.Така че не ги пъдете те са ви електората .Прав Гоце мисли за избори.
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес няма ли новина за Боко Тиквата?Докога ще ви чакам????
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво гоцеда си ги държът във франция.на нас не ни трябват :))))))))
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
приличаш на него.... вътрешно и външно : ))
77
10
 
13
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
ТОВА ПОЛИТИЧЕСКО ДЖУДЖЕ ГОЦЕ ,НЯМА ЛИ ДА МУ КАЖЕ НЯКОЙ,ЧЕ КАТО СКАЧА ИЗГЛЕЖДА ОЩЕ ПО-СМЕШЕН...
76
4
 
7
 
! Отговори
ZEN преди 13 години
В турция на бг турците им викали ***. Тука бг турците не понасят ***, както и българите не ги понасят. Тоя *** Гоце от сирищник - скрит *** и ***, никога не е мислил за нещо друго освен за джоба си. *** са бройка за изборите - българите - кучета ги яли. ***, ще си заминеш и никой няма да те помни, кинтите ще си отидат така, както са дошли.
75
4
 
5
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Някои казват, тона на френския посланик е бил тона на Европа:)Кой ли беше казал държавата,това съм аз. Само ще им припомня,че тона на Европа се чу и то от Брюксел.Какъв ли беше той?Като искаме Европа,поне да научим,че там са официалните институции на Европа!
74
7
 
8
 
! Отговори
Теодора1 преди 13 години
Аз съм това на снимката,да не искаш да ти пристана?
73
3
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 13 години
Не знам скача ли или не П, но определено на никоъ не му триабжат престъпници ... жалко е но е факт. И реакцията на Франция е напълно разбираема ...За нещастие тези хора (***) не са се адаптирали към нормалният начин на живот ... а проблема е че тук в БГ и други подобни държави не сме се погрижили законите да са валидни за всички .... защо във Франция нямат проблеми с техните *** .... ами знаете отговора ... не могат да вкарат в затвора така лесно чужди граждани ... *** но граждани !
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безочие ! Български роми - овъглени в Белгия, във Фр. - Енергото има сметки за орязани жици, и сега слушаме негативното становище на президента !Нарича тона на Европа `менторски` - я да ни осветли какво е това ? *** !
71
7
 
12
 
! Отговори
КОЛЮ преди 13 години
ЖАЛЪК СИ ГОЦЕ ТЕ ОТ СТАТИИ И СЪПРИЧАСТНОСТ ПО МЕДИИТЕ НЕ РАЗБИРАТ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ГЛАСОВЕТЕ ИМ
70
3
 
10
 
! Отговори
DeDe преди 13 години
Тоя па ,пак е правил грешни консултации с Путин
69
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Започнаха предизборните плачове
68
7
 
10
 
! Отговори
chaos group преди 13 години
тоя и да каже нещо хубаво...пак ше си го храня, нема такова ***!
67
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахаха Гоце май забрави кой идва с автобусите от турция да го избира за втори мандат :)
66
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав е Гоце да ги защитава - нали си гласуват само за него.Ама що не си ги вземе в Сирищник?
65
8
 
17
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Младият милиардер пак ли няма настроение ? Не се ли радва, че днес е първия учебен ден за учениците ? Не се ли радва, че днес моряците ни ще се върнат живи и здрави, благодарение на премиера ни като слънце и външния ни министър ?Гоце да направи 1 млрд лв дарение и да построи Нов Ромски Университет в родното си село Сирищник , за да помогне за интеграцията на ромите у нас !Така и доц. Масларова , и доц. Трактор ще има къде да четат лекции по цоциална политика !
64
3
 
9
 
! Отговори
Хлапето преди 13 години
А към нас така ли трябва да се обръщат? Аман от такива родоотстъпници като вас! Аз съм готов ей сега чисто сам ако трябва да излезна и да се бия срещу цяла армия и да умра за България! А ВИЕ КАКВО? Ще лижете задниците на други държави които никога не са имали уважение към нас! НИЕ НЕ СМЕ *** ИЛИ АБОРИГЕНИ!! България е най-старата държава! Те накъдето отиват, ние оттам се връщаме!!
63
2
 
8
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Повтарям се ,но явно държавният глава не ме е чул :), един остров за *** и обучени роми за доктори ,учители и пожарникари, и храна и медикаменти с парашути-това е хуманитарният начин за решаването на проблема с ромите, другият е да се заемат една две лаборатории , но аз много много вяра им нямам!
62
7
 
15
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
ех, Гоце, добре си защитаваш електората, ама и ти знаеш че най-добрия *** е мъртвия, така че на теб ти трябват живи да ходят да гласуват и се чудиш кви щуротии да дрънкаш, та чак ставаш смешен