181 км мрежа ще ни пази от турските говеда

Тя трябва да спре заразените животни от южната ни съседка
Обновена: 21 апр 2011 08:53 | 20 апр 2011 18:18,
308
181 км мрежа ще ни пази от турските говеда
Шапът в село Кости бе пренесен от турски животни. Снимка: Булфото

181 км ще бъде защитната мрежа по границата ни с Турция.

На заседанието си днес, министрите взеха решение за изграждане на  съоръжението заради разпространението на шапа, съобщиха от правителствена пресслужба.

Оградата трябва да спре преминаването на диви и селскостопански животни между двете държави.

В момента мрежа има само на 28,5 км. от общата дължина на границата с Турция, която е 209,5 км.

Тя обаче също е в лошо състояние и затова ще бъде направен ремонт.

Новата ограда ще е по оставащата дължина - 181 км по границата, като ще минава през три области – Бургас, Ямбол и Хасково.

Затова областните управители ще възлагат самостоятелно изграждането й. То трябва да приключи не по-късно от октомври т.г., защото вирусът на шап се разпространява по-лесно при по-ниски температури.

Финансирането ще е от Министерство на финансите. Ведомството ще предостави на правителството техническите спецификации за изграждане на граничната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
202Извинявам се ГУГЪЛ
213
4
 
2
 
! Отговори
ami 4ataldja преди 13 години
207 Ni6to ne spomenava6 za Chataldja(4ataldja).Za6to??Razkaji i za 4ataldja ta da znaqt i pokoleniqta...Kolko vreme ostanaha bulgarskite voiski v Trakiq? I 4iq e sega tazi zemq? Glup4o,glup4o zaradi ei takiva kato tebe hilqdi mladi maje si ostaviha kostite po boinite poleta bez da ima nqkakav kraen rezultat. Takiva kato tebe koito samo pobedi balnuvat a rezulatatat e sa6tiq-neuspeh i Natsionalna katastrofa-taka li e?
212
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 202Бях събрал откритията и изобретенията на бг учени също като тебе. Много са. Бяха около 70. Но странно защо като написах в Тутъл "Велики турски открития" ми изписваше "Може би имахте впредвид "велики руски открития" :)
211
3
 
16
 
! Отговори
Тангица преди 13 години
Много добро направихте дека пуснахте подписка против Турция да биде у ЕС! Браво, браво, ***.
210
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-хубавото в подобни теми е, че винаги се намират запретнати ръкави да подклаждат огъня на омразата към всичко турско. Така трябва! И малките деца трябва да знаят, че турчина е животно по-долно от ***.
209
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДРУГИтЕ ЗА НАС За Балканската война 19121913 г. Един от най-големите триумфи, които въобще военната история познава.Луи Бързина кореспондент на в-к Дейли телеграф,за овладяването на Лозенград Превземането на Одрин стои наред с най-славните военни подвизи във военната история на всички народи.Полковник Пиер де Мондезир комендант на Тулонската крепост Българите не се придържаха никъде към шаблонни способи за атакуване. Те се приспособяваха към обстановката и използваха много умело всички възможни начини за движение напред.Оценка на Генералния щаб на германската армия Атаката е в кръвта на българите, техният боен дух и техният устрем са достойни за възхищение.Из донесение до Генералния щабна австро-унгарската армия Българският офицер е прилежен, старателен и ревностен в службата, разсъдлив и непретенциозен, твърд спрямо себе си, запазва самообладание, проявява сърцатост и настъпателен дух и е изпълнен с огнена обич към отечеството.Оценка на Генералния щаб на германската армия Храбростта на българската армия е безподобна. Аз сега се уверих, че на вашата армия никаква крепост не може да противостои.Мехмед Шукри паша комендант на Одринската крепост
208
3
 
15
 
! Отговори
Тангица преди 13 години
Благодарни мюсюлмани нема, американите ги учат да мразят бугарите и християните.
207
2
 
13
 
! Отговори
asan преди 13 години
По добре е атумна бомба,за турските ***!!!
206
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОСВОБОЖДАВАНЕ НА РОДОПИТЕ Навсякъде след първите българските атаки турците панически бягат. Давайки думата на самите турци, ето какво казва подполковник Казанкалъ Мурад по този повод: Ние не намираме думи, с които да окачествим постъпката на началника на турския гарнизон в Смолян, който на един дъх взел 60 км път, бягайки към Ксанти. Зарязял си и войската. Но, многобройни турски сили настъпват срещу малобройните български части. От щаба на Родопския отряд е издадена заповед за изтегляне. Полковник Серафимов обаче отказвайки да я изпълни казва: До един ще измрем, но няма да отстъпим! Не може да оставим тези села, които вчера ни посрещаха като освободители да бъдат унищожени от турците. Срещу самотния български полк настъпва целия корпус на Явер паша 40 000 редовни турски войници с артилерия. Съотношението на силите е смазващо 40 000 турци срещу едва 5 000 българи. Полковник Серафимов изпраща една българска дружина във фланг на турските сили. Нейното придвижване остава незабелязано. Българската дружина атакува противника във фланг. Щом се чува мощното Ура, от съседния хълм, полковник Серафимов вдига целия полк в атака "на нож". Турските войници и офицери се паникьосват и ....побягват! И става чудото-5 000 българи побеждават 40 000 турци. Благодарение на всичко това Родопите са присъединени към България.
205
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОДРИН В ранната пролет на 1913 г. българският войник се покрива с неувяхваща слава. Тогава, по време на Балканската война, българската армия овладява смятаната за непревземаема Одринска крепост. Всички видни военни теоретици и специалисти смятали, че тази крепост може да падне само след продължителна неколкомесечна обсада, а българите я превземат за две нощи с ускорена атака. ОТЗВУКЪТ След падането на Одрин от цял свят идват военни експерти и кореспонденти, за да проучат военното чудо. "Одрин е непревземаема крепост, но за българите кой знае." Това изрича германският генерал Фог още преди атаката на крепостта, след като вижда как нашите войски превземат Лозенград. Проявява се и аеропланното отделение. Поручиците Продан Таракчиев, Радул Милков и Христо Топракчиев за пръв път във военната история използват самолета за разузнаване и бомбардиране на противниковите позиции. Също за пръв път на наш боен самолет лети и милосърдната сестра Райна Касабова, която пуска позиви над обсадения Одрин. Пленена е цялата турска армия със всички оръдия и боеприпаси.
204
2
 
12
 
! Отговори
до 199 преди 13 години
Люлебургаз-Бунархисар - 1912г.---------------------------------"Турските войски се оттеглят в най-голям безпорядък. Корпуси без офицери, офицери без войници - всичко е смутено и в пълен безпорядък, в една ужасна бъркотия..."- така описва ситуацията на бойната линия Люлебургаз - Бунархисар един германски артилерийски офицер и думите му доста точно представят реалността.След Лозенград задачата на унизените турски войски е да спрат на всяка цена настъплението на българите при линията Люлебургаз - Бунархисар. Въпреки че са по-многобройни, на турците никак не им се получават нещата, когато нехаещите за подобни подробности 1-ва и 3-та български армии връхлитат от всички страни. Как да се с сражаваш срещу войник, който няма страх от смъртта, срещу войска, в която генералите дават пример като първи се хвърлят в атаката!Победата е блестяща и съкрушителна. За кампанията в Тракия ще се четат лекции отвъд Атлантика, ще се пишат книги и специални изследвания, а интересът към българския боен стил ще стигне до Япония.След Люлебургаз-Бунархисар, българската войска ще бъде определена като най-качествената армейска единица за своя размер в Европа.
203
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колко са жалки тъпите "wanna be turk" *** :Д...родени в България от майка Българка, проговорили първите си думи на Български, израстнали в България с Български хляб и сигурно не са били в живота си повече от 2-3 пъти в истанбул, че е най близо за екскурзия и обаче не са Българи...*** били...сбърканяци...БЪЛГАРИТЕ са били и ще бъдат!
202
2
 
5
 
! Отговори
до 199 преди 13 години
Не се езхвърляй толкова. Не забравяй, че само няколко години по-рано Турската армия е губила войната с България.
201
3
 
11
 
! Отговори
аз преди 13 години
едно време като ви питаха как се казвате си казвахте новите български имена,защото ви беше срам от турскитеголемите мъже:)))))))))))))))
200
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
вярвам си..и баща ти и дядо ти 1989 не го вярваха..ама като ги уважиха-както сами си признаха 1990 година в едно интервю и те си повярваха:)))))за това имате чешми на избити:))))))))тях ги съборихме вярно))))нещо против?:))))
199
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
-През 1971г. българският изобретател Петър Петров представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името Пулсар.- Известен като феномена на века, шестият тон на сърцето е открит през 1955 г. от д-р Иван Митов. Това откритие променя развитието на съвременната кардиология.- Джон Атанасов е един от изобретателите на електронната сметачна машина ABC, разработена през 1937 година, която е първообраз на съвременния компютър.- Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 от Академик Георги Наджаков.- Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е Асен Йорданов.Той е и създател на прадядото на днешния телефонен секретар и е един от създателите на въздушната възглавница - Откривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е Карл Джераси, евреин с български произход.- Реактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от д-р. инж. Иван Ночев.- Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум и превръща България в третата страна, след САЩ и СССР, изпратила храни в космоса. - Лекарството Нивелин е създадено през 1956 от: проф. д-р Димитър Пасков.- Румен Антонов, създател на автоматичната скоростна кутия, вградена в моцели на Сузуки, Хонда, Рено, Toйота.- Идеите, развити в книгата Звезда на съгласиетона българина Никола Димков, служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите 14 точки за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите- Милен Николов измисля мобилен телефон за Космоса.- Профeсор Юл Браун с истинско име Иван Вълков е откривателят на така.наречения. Браунов Газ.- Първата в света въздушна бомбандировка е извършена при обсадата на Одрин през 1912 от българските пилоти Радул Миков и Продан Таракчиев- Стамен Григоров е успял за пръв път да изолира lactobacillus bulgaricus,млечно-киселия организъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко.- Акад. Ангел Балевски и инж. Иван Димов създават методът за леене с газово противоналягане.-През 1932г. Кръстьо Кръстев открива Електромагнитната пулсация, по-късно е асистент на Айнщайн. Ефектът на Кръстев служи за регистриране на ядрените експлозии навсякъде по света и след 1944 г., се превръща в основа за сигурността на САЩ и световния мир.Няма да споменавам безчетните спортни и военни победи.Може би само победата на Тервел през 718 година. 30 хилядна изклана мюсюлманска *** и една спасена Европа. Трябва някой ден да повторим.
198
5
 
3
 
! Отговори
хахахаха200 преди 13 години
хахахахах *** вярвай си...ако щи помогне да спиш давай...България е велика и сега е най-великата и преди...никога не е губила битка...най смелите най-умните...най-добре живеят...тва да стъпи чужд крак в българия ооо абсурд ... тва ти помага нали ай радвай се :)
197
4
 
9
 
! Отговори
аз преди 13 години
добре де....малко ли ви бихме 20 векбалканската война ви бихме...после ви сменихме имената...пак ви бихме..и ви изгонихме..и от страх още сте в Турция и не се връщатеда ви пикая на султаните и господарите:)))))не помните как бягахте с москвича и гардероба качен на покрива му към границата...май тогава много бързахте ,та си забравихте имперското самочувствие..или забравихте какви кубинки ядохте от баретите питай какво *** ви хвърлиха комшиите при Одрин 1989...да продължавам ли:)))))))))))))))
196
4
 
6
 
! Отговори
до 194 преди 13 години
ти ми говориш за няква смешна битка при дойран и ми сравняваш десанта в чанаккале...а бе еййй---имало е над 1 милион войници от английска страна в тая битка половината си флота са докарали...а по това време английста флота е била най-голямата и мощна еквивалента на сегашната Американска...били от стадионите а Турците да не би да са били специални части и тюлени бе ... също цивилни взети на бързо а и дори Англия признава че това е един от най-големите разгроми в историята и ако не и най-големия..
195
1
 
4
 
! Отговори
до 194 преди 13 години
То добре, че сме били съюзници. Иначе голям бой е щяло да ги бием.