Режат офшорките от обществени поръчки, но в нов закон

Орешарски не се е отказал от амбицията си в тази посока
Обновена: 28 авг 2013 15:50 | 28 авг 2013 15:47, Веселина Йорданова
16
Режат офшорките от обществени поръчки, но в нов закон
Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА

Промените в Закона за обществените поръчки, които прие правителството днес, не решават въпроса с участието на офшорни компании в търговете.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че темата е сложна дори само заради това, че няма европейска или българска дефиниция за офшорни компании.

Бобева уточни, че премиерът Пламен Орешарски не се е отказал от амбицията си за ограничения в тази посока, тя дори се разширила не само за участие на офшорни компании в обществени поръчки, но и навсякъде, където има връзка с публични средства. По думите й има идеи в парламента за цялостно уреждане на въпроса в специален закон.

Още по темата
Предстои промените в Закона за обществените поръчки да бъдат внесени в парламента. Основната им цел е създаване на възможности малките и средните предприятия да участват в обществени поръчки и процедурите да бъдат по-прозрачни.

Вицепремиерът каза, че промените са базирани на предложения от неправителствени организации, браншови организации и граждани. За две седмици са получени 40 предложения от граждани.

Според Бобева е постигнат разумният компромис – ограничаване на корупцията от една страна, а от друга - да не се затрудняват административно органите, които правят обществени поръчки.

Вицепремиерът каза, че през последните два месеца е засилен контролът по отношение на концесионните договори и спазването на условията по тях чрез целеви проверки. Според нея от затягането на контрола се усеща реален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
lolo преди 10 години
ха, може би и държави като Канада ще признаят, че съществува държава в България. Там това е забранено, капиталът максимум остава в страната, да не говорим за банковата политика.При изнасянето на пари в офшорки откриват за 2 дни сметките и слагат белезници
13
2
 
4
 
! Отговори
Стани Шеф преди 10 години
е, как ще окрадем националния бюджет сега?
12
0
 
3
 
! Отговори
ДА ,АМА НЕ! преди 10 години
.....,ОБАЧЕ ----ДРУГ ПЪТ !
11
1
 
9
 
! Отговори
drundrun преди 10 години
Затова пък с най-голямо удовоствие им раздават на Офшорки пенсионните фондове. Айде честито на пенсионерите - БСП ги окраде за пореден път.
10
0
 
7
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Това как се вписва в днешната новина за продажбата на Доверие?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фирмите участници в обществените поръчки трябва да притежават капитал поне 2-3 пъти надвишаващ стойността на поръчката ,за да се сложи бариера пред *** фирми еднодневки на братята роми и криминални типове. Много са случаите , в които "един човек взе едни пари ,да свърши една работа" и .......... накрая ни пари ,ни продукт. Те затова Европата ни спря еврофондовете при предишното управление на другата тройна коалиция!
8
0
 
7
 
! Отговори
ZEITARBEIT фирми преди 10 години
Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums- Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен
7
0
 
19
 
! Отговори
God преди 10 години
Ако в обществена поръчка участва българска фирма собственост на офшорка какво правим?
6
0
 
21
 
! Отговори
подарък за ДРУГАРЯ ! преди 10 години
Цветан Василев изхвърля държавата от БТК.ПОЧНА СЕ !!!
5
7
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
абе тия с това "ще, ще" кога най-сетне ще си подадат оставката та да почнат с "беше". Не знаят кои са овшорките, ами как разбраха коя компания е "малка" те туй са овшорките дето имат по една лопата пък се натискат да строят язовири и използват хидроинжинера Доган за консултант и петнадесет двадесет подизпълнители дето да им работят и снасят сухо. Море вие ли не знаете, знаете и как да лъжете и как да крадете та нали това правите вече 60год.
4
8
 
15
 
! Отговори
arhar преди 10 години
А бе то Станишко през 2008/2009 г. казваше и че нямало да има финансова криза у нас, ама истината излезе друга ... Казваше и че няма нищо общо с ДС, ама сега управлява ' в екип ' със старците на ДС от кръга ' монтерей ' Л. Гоцев, В. Вълков и Бр. Аспарухов ...Как да му вярваме на такъв човек, който източи 700.000.000 лв от ' Кремиковци ' през 2005 - 2009 г. и след това си купи поста в ПЕС срещу 116.000.000 евро ?
3
4
 
17
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Пак пълни глупости и хвърляне прах и л_ _на в очите на хората.... видите ли.... правим "велики неща"!!!! И как ще отрежете "офшорките" , бе , ОЛИГАРХски........... че нещо не мога да се сетя?!?! Ти поне наистина си много добър икономист....... да не си измислил някой нов и феноменален закон за "офшорки" и кое ще се нарича "офшорка" ?!?! Първо си погледни "Министрите-парашутисти",които са ти ги сложили а ти си мълчал! Особено КЛАСИКАТА В ПАРАШУТИЗМА - Министершата на спорта!!!!!..........
2
10
 
19
 
! Отговори
1 преди 10 години
Гласуване на изборите - задължително! Че тия за 100 дни ни върнаха 70 години назад.
1
7
 
22
 
! Отговори
оргия преди 10 години
От затягането на контрола се усещал реален ефект .Браво батко и братко пак влезнаха в кюпа а пък вички останали да духат супа .Прах в очите на хората и какво означава офшорни фирми ?!?И как така става че всички фирми спечелили обществена поръчка обикновенно не участват в реализацията а се минава през двама трима подизпълнителЯ.За каква прозрачност става въпрос тук ?!?Ограничаване на корупцията -КАК !!какво ще направите реално за това ?!?пунта мара ,празни приказки без никаква тежаст