Симпатичен ход: Жена начело на тестостероново министерство

Дилов–син: Борисов би станал президент само за да помилва Цветанов
6 мар 2015 14:56,
49
Симпатичен ход: Жена начело на тестостероново министерство
Снимка: архив, Булфото

В тези, да ги наречем условно, тестостеронови министерства, е хубаво да има жена начело. Така анализира пред Dnes.bg последните рокади в кабинета говорителят на ПГ на БДЦ и почетен председател на „Гергьовден“ Любен Дилов-син. Той даде за пример, че и начело на прочутото МИ 6 традиционно има жени.

Политикът разказа и най-новия лаф около драмите във властта: „Единственото нещо, което би накарало Борисов да се кандидатира за президент, е ако осъдят Цветанов. За да го помилва“.

Дилов-син обясни, че БДЦ не е в състояние да влезе във властта, защото коалицията все още се съставя след напускането на ББЦ.

- Летят оставки, какво се случва в държавата, г-н Дилов?

- Нищо лошо. Ние като група сме настроени доста оптимистично за начина, по който се справят в момента управляващите. Ясно е, че тая управляваща коалиция не е съставена от съмишленици. Ние предпочитаме да ги наричаме съучастници, защото те са толкова различни. Но очевидно имат голям потенциал и го показва ходът с Румяна Бъчварова. Това е много симпатичен и много интелигентен ход.

- Не е ли странно социолог да става вътрешен министър?

- Нищо странно няма, това е изключително политическа фигура и специално ние в „Гергьовден“ винаги сме били радетели за това военният и вътрешният министър да не са от системата. Защото си трябва външен поглед. В крайна сметка да не забравяме, че професионалистите в тези две сфери са склонни да се покриват като с броня с митология за сложността, спецификата на тяхната дейност и т.н.

Но когато става дума за харчене на публични средства, ако обичат ... да си я заврат някъде тая специфика, защото харчат моите данъци. И аз много повече бих се доверил на човек, който е извън системата и наблюдава рационалността на тези неща, отколкото на някого, който ми обяснява много сложно и засукано каква точна батерия трябва да купим за единствената ни подводница, която така или иначе не плува.

- А жена вътрешен министър?

- Никакво значение няма това. Даже си мисля, че в тези, да ги наречем условно, тестостеронови министерства, е хубаво да има жена начело. Защото момчетата са склонни да си играят на стражари и апаши. Но ще ви дам пример, че някои от най-сериозните служби в света се управляват от жени. Например прочутото МИ 6 традиционно се управлява от жени, не е само фигура от Джеймс Бонд.

- Това идея ли е към Борисов да назначи и начело на ДАНС жена?

- Това не мога да го кажа, защото не знам сега с какво се занимава ДАНС, при положение че преместиха повечето функции в МВР. Но там има една забележителна пропорция, която се вижда още в бюджета - бюджетът за НСО е точно два пъти по-голям от бюджета за външно разузнаване. Тоест пазенето на обществото ни от политиците му изисква много повече средства, отколкото пазенето от външните му врагове.

- Въпросът кой кого е дръпнал за шлифера не измести ли успешно темата за тегленето на 16 милиарда дълг?

- Безспорно е, че се харчи обществена енергия за щуротии, които би трябвало да се решават много по-елегантно. Но не забравяйте, че до тази ситуация се стигна благодарение на изключително помпане от страна на Реформаторите в тази посока. Това остава усещането за малко вманиачаване или поне за още една причина, която не се съобщава.

ОК, ясно е, че Писанчев и Лазаров са в някаква степен компроментирани. По-скоро в очите на общественото мнение, като професионалисти – не знам, не мога да преценя. Но това е някаква процедура, която се следва – кога се сменят и кога не тези хора. Настояването на генерал Атанасов буквално да бъдат извадени на площада и обезглавени вече намирисва.

- На какво?

- Не знам, някакъв друг мотив има. Генералът е характерен с това си поведение, той няма умора. Ако го впрегнат в националната електрическа система, мисля, че можем спокойно да се лишим от още два блока.

- За какво е знак, че първо вътрешният министър си тръгна от това правителство?

- Аз не мисля, че толкова трябва да го анализираме. За жалост, България е една страна, в която почти всички важни новини идват от вътрешното министерство. Много по-хубаво би било да идват от културното или външното, но ето на – идват от вътрешното.

Тече някакъв процес между коалиционните партньори, някаква битка за овладяване. Тя основно е явно между ГЕРБ и Реформаторите, защото традиционните заподозрени за отношение към силовите министерства, Патриотите, сякаш изобщо не са в час какво се случва.

- БДЦ ще подкрепи ли рокадите?

- Със сигурност ще ги подкрепим. Първо, Румяна Бъчварова я смятаме за много готина фигура. На няколко пъти тя изигра изключително важна роля при убеждаването на опозицията да постъпи по един или друг начин. И наистина използвам думата убеждаване, а не купуване, подмамване, заплашване.

Аз имам и лично пристрастие. Познавам това семейство от едно време, баща им беше знаменит журналист – Генчо Бъчваров. Сестра й ми е състудентка. Имам лично пристрастие. Но гледам и как стои като публична фигура.

- Взе ли Борисов от властта на Цветанов, приемайки оставката на Вучков?

- Не мисля. Аз чух една много забавна реплика, няма да казвам от кого. Тя е, че единственото нещо, което би накарало Борисов да се кандидатира за президент, е ако осъдят Цветанов. За да го помилва.
 
- Казахте, че предпочитате да коментирате новина от културното министерство. Каква например?

- Веднага казвам. Ние сме напът да внесем една промяна. И сега се надяваме Горанов да ни сметне ефективността й – в смисъл колко ще загуби. Смятаме я за важна. Искаме от данъчната декларация на физическите лица всяка година да се приспадат касови бележки за 12 книги и билети за 12 сценични изкуства. Смятаме, че едно семейство месечно трябва да си купи поне една книга и поне веднъж да иде на театър.

Идеята е, ако имат да те облагат върху 1000 лева, преди да го направят, си махаш да речем 600, защото си си купил 12 книги през годината и си ходил 12 пъти на театър и на концерт. Не е някаква екзотика това, съществува и в други държави. Въпросът е оценка на въздействието, колко ще загуби финансовото министерство. Проявяваме толеранс да не го внесем пропагандно, чакаме да видим дали ще се съгласят.

- Ще излезе, че държавата тегли заем от 16 милиарда лева, а няма да си прибира парите заради театър и книги.

- Държавата тегли 16 милиарда, защото 11,5% от БВП са пенсии. Друг въпрос е и лошото управление през последните години. Излиза, че 11 процента от кой каквото изкара го даваш за пенсии. Отделно приходите са изключително забавни – те са основно от акциза върху алкохола, цигарите и горивата. Тоест пием, пушим и караме коли и с това въртим моторчето на държавата.

- Говори се, че АБВ може да напуснат управлението. Ще ги смени ли БДЦ в коалицията на властта?

- Не мисля, че в момента сме в състояние. По една проста причина – БДЦ е много сложна коалиция, която тепърва се консистира след отпадането на ББЦ.
 
- Това окончателно ли е?

- То вече няма ББЦ, няма структури, няма действащи лица. Има само Николай, който непрекъснато дава разнопосочни сигнали на всякакви езици. Само в рамките на една седмица жена му си подаде оставка заради гласуването на Светлин Танчев за дълга, след това той каза, че това е единственото правилно гласуване, а вчера май пак е поискал оставките за същото нещо.

Така че в момента, съвсем съм откровен, не сме готови да заменяме някой в управлението.

- Очаквате ли и други сътресения във властта?

- Да, със сигурност. Първо, има доста конкурентни и силни виждания за съдебната реформа. Поне три са ясно различаваните концепции за това каква е реформата. Веднага може да се опишат два кръга – на главния прокурор и министъра, и по тази линия със сигурност ще има сблъсък. Очаквам доста напрежение и в областта на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Тъп преди 9 години
До ЦК на либераститеАма в президенството имааааа !!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Отдавна не не е имало мъже с чорапогащи в министерството!
31
0
 
0
 
! Отговори
m преди 9 години
ами явно да,това е правилната посока-къде ще се сравнява гермния с нашите мачовци във властта,чиято първоначална съдба е била да си пият ракията и да псуват на село до мотиката, но после поради бъг във вселенскта система или поради късмета че са се родили в България/а българия дава изява на всички ***/ са станали политици
30
1
 
0
 
! Отговори
pencho преди 9 години
В Германия военният министър е жена ( a предишните външен и кмет на столицата - гейове). Та явно това е правилната посока :)
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една от многото грешки на Бареков, или по-точно заради него този *** отново е депутат.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алоооо,дръжте си синовете в къщи че говорят и вършат глупости
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Живеем във времето на големите мъжкари и дребните души.Имаме високи сгради ,но ниска търпимост.широки магистрали,но тесни възгледи.Имаме повече образование,но по-малко разум,повече знания,но по-лоша преценка...имаме повече експерти,но но и повече проблеми.Правим по-големи неща,но не по-добри....Говорим твърде много,обичаме твърде рядко и мразим твърде често",почти непрекъснато.
26
1
 
9
 
! Отговори
Камен преди 9 години
А бе Шебеков политиката не ти е най-силната страна, Дилов син е най-добрият полит-халтурчик само Барека му е конкуренция.
25
2
 
14
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Този на снимката кой беше? И какво разбира от МВР? А, бе шматарок, за да даваш оценки, трябва да си заслужил някой да ти обръща внимание. Затворническата премяна не е достатъчна.
24
3
 
9
 
! Отговори
ДИДО преди 9 години
Какво да каже лигльо като Дилов? Лигавщини
23
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Дилов, това е държава !МВР е най-важното министерство в държавата вече доста години. Аз го слагам дори преди финансовото.Не може да си правите експерименти с държавата/МВР !Симпатично било ... Не е важно да е симпатично. Важното е да е ефективно !Това не е филм, който трябва да се хареса на зрителите. Това е управление на държава !!!
22
3
 
14
 
! Отговори
маги преди 9 години
ти па кой си дилов -син/ мързеливци не ви се работи и се докопахте до спящите столове пък и акъл давате! никой не ви познава и не иска!
21
6
 
4
 
! Отговори
До този на снимката преди 9 години
Борисов може да стане какъвто си поиска, за разлика от теб.Ама се моли на Господ и теб да не те нарочат и осъдят като Цветанов, защото никой президент(вице) няма да те спаси с помилване.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам оная вечер шоуто на Слави и слушам "премъдрите" му предложения(от години,вече и безинтересни) за нова избирателна система и разни такива.Чудя се и се питам не ги ли познава тези негови кадри Л.Дилов и Р.Петров какви политици се пръкнаха,какво ли направиха освен да скачат от партия в партия и от група в група,като депутати или говорители от висша класа.Подведе и злепостави едно младо момиче да участва в предизборна кампания,залъгвайки нея и гражданите,че щом той(те)са се заели значи ще стане.Да си прави шоуто и остави политиката на други,но не на този от фотоса.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не само не е ясно от какво живее, ами има огромен джип, шофьор и т.н богаташ отвсякъде..... Кога е работил нещо.
18
1
 
4
 
! Отговори
Бареков преди 9 години
Кой? Какво? Защо?
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора от този тип се препитават 25 години да лижат и мажат , благодарение на своите "приятелства". Особено с тези, близки до едни задкулисници.Знаем при кого работи сестра й, твоята приятелка, и дъщеря и, та и зет й.Не може да се твърди, че едно *** не мирише лошо, защото е нашето ***!
16
1
 
12
 
! Отговори
фифифифи преди 9 години
Я кажи- шишчетаСхфистсета
15
4
 
18
 
! Отговори
пепо преди 9 години
Ей,фъфляк,я да се скриеш вдън земя като патрона си *** !
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цв.Цв ще бъде помилван от Роско! Всичко е предвидено!