80% от всички инвестиции са с европари

Ефектът - бърз и краткотраен
19 юни 2015 21:17,
13
80% от всички инвестиции са с европари
Снимка: архив, Ройтерс

80% от всички публични инвестиции в страната са били направени със средства от еврофондовете, съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е управлението на европейските средства.

"Ефектът от парите е бърз и краткотраен", посочи още той и допълни, че по тази причина правителството готви методика, чрез която да измерва ефекта от направените инвестиции в дългосрочен план.

Методиката се разработва от Министерството на финансите и ще бъде представена до края на месеца, каза Дончев в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров относно това как се оценяват ефектите от усвояването на европейските средства.

„Харченето на 1 млн. евро още не означава, че сме сторили нещо добро“, призна Томислав Дончев. В последните месеци ефектът от европейските средства се повишава, допълни обаче той. Причината е застъпването на двата програмни периода и опитите за ускорено усвояване на европейски средства.

Мартин Димитров препоръча правителството да изготви анализ какво би се случило с българската икономика, ако европейските средства бъдат спрени. По негови думи постигнатите резултати трябва да бъдат сравнявани не само със стари периоди за страната, а и с постигнатите резултати от усвоени средства в други държави от общността.

Така ще бъде постигната по-голяма обективност на оценката и ще има постоянно действащ критерий как страната усвоява европейските средства.

Томислав Дончев посочи, че такова сравнение може да бъде направено, ако държавите използват сходна методология. Подобни на нашата методология използват една трета от държавите в ЕС, така че е възможно подобно предложение да бъде реализирано, дори и да има известни отклонения, допълни още вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че моделът, по който ще бъдат оценявани ефектите от европейските средства, ще анализира какво би се случило с българската икономика, ако няма европейски фондове.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Полчо преди 8 години
Само като чуя думите "чужди инвестиици", "еврофондове" и "Европейски съюз" и повръщам. Сериозно. Няма как да се прави качествен бизнес с пари, които могат да изчезнат всеки един момент.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо се унищожи производството на България под натиска на ЕС и американците , с благия лозунг , за пазарна икономика , се закриха и ни оставиха без производство , за да не сме им конкуренция , защото Българското бе известно с качество и евтино и за това си има пазар , за скъпо и с отличен дизайн , си има друг вид клиенти . Сега , ЕС което правителство , не й харесва и не й играе по гайдата , спира се милостинята чрез европроектите и субсидиите . Продават си техните високосубсидирани продукти
7
1
 
2
 
! Отговори
Държавата на Мутрите преди 8 години
опит за убиистводанс Запалихте автомобила ми !там ли ви е силата да убивате и крадетеДанс и нац. сигурност организират износа на бели роби !
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак продадени. Всеки път когато виждам документраното ежедневие на Борисов си затварям ушите и отварям очите.На фона на горяща от напрежкние българия той показва мафиотско хладнокръвие. Сцената пада а вълка играе роля на овца.Този човек дълбоко в себе си мрази българите.Ци**нина неможе да учи защото от 5 годишна възраст е на "работа". те развиват вродените си качества на крадец. 8 годишни те са специалисти по пазари , магазини и частни дворове и къщи.Училището за тях е губене на време
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цървулите които "откриха Америка" като са гласували какво са си мислили??Че като гласуват за Тиквата който сутрин е на един акъл (ако има грам такъв) на обяд на друг а вечер на ни един някой ще дойде да инвестира тук ли?!ХА-ХА!Българите са много ама МНОооооГО глупави.А какъвто народа такъв и Оправника.Тоя си мисли че с еврофондове се прави икономика а той може да си шляви на воля.ТОВА ЩЕ СВЪРШИ МНОГО ЗЛЕ!Не го знаете ама ще го разберете.Кипърската и гръцката криза ще са като лека разходк
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък от близо половин година си обръщам парите в рубли. Скокът ще дойде скоро и ще забогатея. Ще стана чудовищно богат. По-богат дори и от Бойко Борисов.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са шизофреничните сидерофили, които ни обясняват за постоянните негативи от ЕС????Щото от Русия последните 25 години сме видели само един голям (в техния случай малък) сибирски *** Над 10 милиарда ни гепиха със своите агенти само покрай енергийните проекти.Русофили, дано умрете.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С леките наркотици е така!