Румъния ни диша прахта, щастлив е премиерът Борисов

Няма да прави правителствени рокади под нечий натиск
21 мар 2016 09:37,
370
Румъния ни диша прахта, щастлив е премиерът Борисов
Снимка: архив Булфото

Кой сега е №1? България или Румъния?

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че отдавна сме пред румънците "във всяко едно отношение".

"Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния", обоснова се той пред Нова тв.

Според него румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Още по темата

Министър-председателят се съгласи обаче с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани.

"Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го "докопам", знае, че ще си замине", отсече той.

Власт и апетити

Премиерът обяви, че не планира промени в правителството, въпреки призива от депутатите му да се раздели с министри, зам.-министри и шефове на агенции, които са от ДСБ.

"Във вторник ще обясня на ПГ на ГЕРБ това, което ги интересува. В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители", поясни премиерът.

Бойко Борисов за сетен път обяви, че работи прекрасно с министрите, излъчени от ДСБ  – Петър Москов и Николай Ненчев.

"С Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов... Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн.", допълни той.

Обществените поръчки

Премиерът коментира, че някоя от агенциите може да бъде закрита, а държавни служители да бъдат наказани заради спрените обществени поръчки.

"За миналата година има над 20 000 поръчки. След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата", посочи той.

Попитан дали въпросът с "огледалото", който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов отговори, че това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли и понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши.

"Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено", добави той.

"Неслучайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират", поясни той.

"Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита", допълни премиерът.

Контрабандата и горивата

Премиерът заяви, че борбата с контрабандата в България, се оценява в цяла Европа. По думите му, приходните агенции са събрали 3 млрд. лв. повече в бюджета от контрабанда.

"За януари тази година бяха с 950 млн. лв. повече, отколкото месец януари миналата година. За февруари са 360 млн. лв. повече отколкото февруари миналата година", пресметна той.

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата.

"Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре", настоя той.

Премиерът бе категоричен, че не обвързва Делян Пеевски с контрабандата. На въпрос достигала ли е до него информация от турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия Изток, Борисов отговори, че са коментирали тази информация.

"Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. В същото време, особено в цигарите, вече контрабандата е под 8%, което никога не е в България" каза още той.

Той разказа и как турският премиер Ахмет Давутоглу му казал, че иска да види ГЕРБ и ДПС заедно в управлението, но Борисов отвърнал, че тава няма да стане, докато Делян Пеевски е в ДПС, защото се е създало обществено мнение срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
3
 
! Отговори
мда-а-а преди 8 години
Явно премиерът е ид.иот.
217
0
 
6
 
! Отговори
Стар преди 8 години
Празни мисли на един, ама много празен човек!
216
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 8 години
tozi ve4e se pomisli za gospod , smeshen 4ovek govori smeshki
215
0
 
7
 
! Отговори
проС шоп преди 8 години
нищо повече
214
0
 
8
 
! Отговори
Желязната маска преди 8 години
Произвеждам маски за защита от прах. Ударих джакпота с тези северни съседи.
213
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Режима на Борисов си отива! Все повече хора се включват в българско опълчение Шипка и заедно ще изгоним мутрите!
212
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Батка, *** им виж селата за другото няма какво да дрънкаме.Стига си ръсил глупости.Ти освен софето и сл.бряг в други села бил ли си?
211
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боче,незнам пушиш ли,пиеш ли нещо,боцкаш ли се, смъркаш ли незнам ноооооо искам и аз !!!Бочето ходи да прави шпатоли на германцие коли да правили в България,а тоо какво стана Мерцедес ще строй завод в Румъния,Форд и те имат там и отделно Рено а дори и Макетата ще имат завод на Астън Мартин!Тази глупости ги говори на Мюмюн,Ахмет и някои Хасен от някое забутано Кърджаааалииско село!
210
0
 
47
 
! Отговори
От 302 преди 8 години
Тези простотии Тиквата можеше да ги говори преди ерата на интернет. Сега всеки може да види с очите си това, което аз току що прочетох от любопитство. За 2015 г БВП /брутен вътрешен продукт/ на глава от населението за България е 5700 евра, а за Румъния 7200 евра. Е, пред фактите и боговете мълчат. Какво повече да кажа на такива като коментар 300. Такъв *** и *** премиер повече никога няма да имаме. Прос както казваше старшината в казармата и със с, и със з и със т накрая, все си е ***.
209
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А индианците от джунглите в Амазония - те пък как ни дишат прахта !!!
208
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашето Тикве и Ердо са като завършили една и съща школа. Лъжата и диктатурата са им най-силните предмети, а изпита по дебелоочие са го взели от раз.
207
0
 
64
 
! Отговори
ivan преди 8 години
Жалко е , че министър - председател на БГ е толкова глупав и неадекватен. Може би и съветниците му толкова могат да си вършат работата. И обикновените хора виждат че Румъния е много по-добре и по-напред от нас. Знаят ли какво се произвежда , колко чужди фирми има , колко са по-добре с правосъдие , какви магазини има , какво отношение имат другите страни към Румъния и съответно към България ? Освен прости приказки друго не се произвежда в България !
206
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Moskov da mu smeni hapovete na BB vze da dranka oshte po golemi gluposti
205
0
 
63
 
! Отговори
тъжен смЕх преди 8 години
Тиквата съвсем изтрещя сега за капак остава и плевела да каже колко е възхитен . Чудя се тия в кой свят живеят във всеки случай не е в нашия.
204
0
 
77
 
! Отговори
До 300 преди 8 години
Човече, и ти имаш нужда от психиатър. За 26 г. в България няма осъден политик, "бизнесмен", няма правосъдие, а ти ми говориш за успешна политика на ГЕРБ. Не знам къде виждаш този успех. Може би в новите цени на винетките, в повишените данъци, 20 милиарда нов външен дълг, в пръстовите отпечатъци за медицински преглед и лечение в болница. Да, ама болните не са престъпници, за да им се вземат отпечатъци. Дивотиите на ГЕРБ не могат да се изброят. Могат да се издадат само в няколко литературни тома.
203
76
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Злобни ,безименни, човечета, роптаещи срещу постиженията на държавата ни сега,защо не се гръмнете!
202
1
 
79
 
! Отговори
Поручика преди 8 години
С тази изцепка Борисов нагло, арогантно и просташки ни заявява, че той е човекът, който казва кое е вярно, кое е правилно и че той има намерение да отрича очевидното за всички нас, т.е. че висшата власт краде брутално. В Белене безследно изчезнаха почти 1 милиард лева;На Цанков Камък изчезнаха почти 1 милиард лева;От КТБ изчезнаха почти 3 милиарда лева;От пътищата на Батко и Братко изчезнаха почти 1 милиард лева;А виновни няма. Бисеров, Доган, Масларова - момини сълзици! ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИМ?!
201
2
 
54
 
! Отговори
Виж Го преди 8 години
Виж го как маха и ВЪРТИ РЪКА ПАДИШАХ БОКОТАКА Е: ПРОС НАРОД - ВСЕКИ ГО ГРАБИ."ОЩЕ МУ СЕ РАДВАЙТЕ"
200
3
 
23
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Щом Той казва,така е.
199
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се трие всеки коментар, който съдържа дори и една правописна грешка.