Реставрират с европари крепостта "Баба Вида"

За това информира министърът на културата Вежди Рашидов
10 юни 2016 16:38,
7
Реставрират с европари крепостта "Баба Вида"
Снимка: Facebook

Крепостта "Баба Вида" е в списъка за реставрация с евросредства, информира министърът на културата Вежди Рашидов днес по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос.

Консервацията, опазването, популяризирането и развитието на културното наследство в регионите на България ще се подпомага по приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на оперативната програма "Региони в растеж - 2014-2020". За декември 2016 г. е планирано обявяването на процедура "Развитие на туристически атракции" по приоритетната ос. През февруари е създадена работна група, която да предложи проекти за кандидатстване за финансова подкрепа по процедурата, обясни Рашидов.

Основните критерии за подбор са съобразени с изискванията на оперативната програма и са свързани със значимостта и степента на застрашеност на обектите, а допълнителните критерии - със степента на проектна готовност, наличието на проектна документация, потенциала за развитие и концентрацията на обекти.

Оценявайки значимостта на археологическата недвижима културна ценност "Средновековна крепост "Баба Вида" като единствена цялостно съхранена средновековна крепост, с потенциал за значим туристически интерес, както и необходимостта от предприемане на спешни мерки по нейното опазване, обектът е предложен в списъка за изработване на технически проект, каза министър Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Мизиец преди 7 години
Крепостта трябва да се казва БДИН ,а не с тва турско название баба.... Плюс това е на граничещ град и бдителността му отива.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До иванчоДиана Дамянова се казва тази, която събира парите уж за Вежди и Бойко... Окраде Ларгото и колкото други проекти се сетиш.
4
1
 
0
 
! Отговори
до 1-ви преди 7 години
Не си прав- в Костинброд има предприятие в което обработват кафе.Във Видин няма нищо,абсолютно нищо!
3
1
 
7
 
! Отговори
иванчо преди 7 години
трябва да Ви притеснява не къде се извършва реставрацията, ами факта, че ще бъдат окрадени парите за реставрацията и няма да бъде свършена никаква работа...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Да делиш България на градове не те прави българин. Никой не е казал, че София е България, но София е столица на България и трябва да ни уважаваш града.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами синагогата кога,или чакате да падне,или ще се прави само в София,София не е България,разберете го !!!!!! Когато Видин е бил столица,София е приличала на Костинброд и на Дупница ! Жалка история,жалко правителство,жалък български манталитет !