Не може народът на Ботев и Левски да е пример за корумпиран!

Енергетиката е най-засегната със зависимостта от Русия, видя Плевнелиев
263
Не може народът на Ботев и Левски да е пример за корумпиран!
Снимка: БТА, архив

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен за пример на корумпирана нация в Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев на форум, на който бе представен доклад на Центъра за изследване на демокрацията за нивото на корупция у нас.

По думите на държавния глава не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще решим проблема с корупцията, но друг път няма.

"Корупцията е болка на съвремието, виждаме я във всички държави на ЕС. България не прави изключение", посочи президентът и допълни, че застава зад усилията на правителството за справяне с проблема. Според него антикорупционният закон трябва да се случи възможно най-бързо, но няма да постигне целите си, ако е резултат от компромис и изглежда като наложен от няколко политици.

Още по темата

"Призовавам политическите сили да покажат, че борбата с корупцията е приоритет и имат волята да създадат силно антикорупционно законодателство", апелира президентът.

Плевнелиев каза още, че посоченото в доклада – че държавата е завладяна, е най-силната форма на корупция и от няколко години се констатира, че е станало недопустимото. Президентът заяви, че мандатът на правителството на Пламен Орешарски е бил еднозначно определен като период "с най-висока степен на завладяване на държавата".

"Масовите протести и последвалата политическа нестабилност бяха естествена и здравословна реакция на гражданското общество, но тя не може да реши проблемите сама по себе си", каза още президентът.

Той допълни, че настоящото правителство е постигнало определени успехи и има видим спад в корупционния натиск, но нивото на корупция все още остава неестествено високо, защото държавата е завладяна в голяма степен.

По думите му проблемите са тежки, ресурсите за решаването им са ограничени и е необходима институционална и гражданска мобилизация.

"Корупцията е отрицание на доброто управление, тя функционира като допълнителен данък за достъп до публични услуги", каза президентът. По думите му притеснително е, че той се възприема като обичаен, а най-опасното свойство на корупционните практики е тяхното възпроизвеждане. Плевнелиев посочи като опасно и установяването на частен контрол върху правоприлагащите и контролни институции в държавата.

"Завладяването на държавата от олигархични интереси има и своето наднационално измерение, което е пряко свързано със сигурността на страната. Проследяването на корупционната нишка разкрива пред българското общество същинско съзаклятие между нелигитимни чужди интереси и криминални схеми на български бизнес кръгове", обяви Плевнелиев.

Според него българската енергетика е най-тежко поразеният сектор, като повече от 25 години основа на българо-руските икономически отношения е енергийната ни зависимост от Русия.

България не би могла да бъде суверенна държава без либерализиране на енергийния сектор, настоя Плевнелиев, който даде проекта за втора атомна централа "Белене" като пример за непрозрачен проект.

Според него, за да имаме съществен напредък на корупционните реформи, се изисква проактивно отношение от политиците и гражданското общество. Президентът посочи още обществената нетърпимост към корупцията, ефективното взаимодействие между институциите, морал, експертност и професионализъм в администрацията и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
0
 
! Отговори
Офши преди 7 години
Не народът е корумпиран, а Вие, Вие офшорний, както и цялата политическа пасмина сте корумпираните в България. Защото точно Вие Офшорний и цялата политическа крласа трябва да влезете ако не сте влезли вече, в учебниците като негативен пример - за лошо управление.
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ботев, Левски и ЦСКА!
162
2
 
4
 
! Отговори
PD преди 7 години
"Свободата не ще молитва, иска Караджата!" Л. Каравелов"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира .." Хр. Ботев"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република" ..." В. ЛевскиБългарин, може да се нарече само този, който е открил потребността от реализация на импулса СВОБОДА, за осъществяване принципа Творчеството, дадено на хората от Бог. Останалото е овладяване на енергията на хората и подчиняването и на Имперски/Господарски интереси. Да си Бял/Светъл Арий, е и избор
161
3
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
***, какво ти трябва за да изтриеш поста на "РОМ" - специална покана ли?А РОМа, който е написал това за Левски, нека си напише името и адреса: ще го посетят за дискусия по темата.
160
6
 
1
 
! Отговори
KOM преди 7 години
"Българинът е на много по-високо морално ниво, отколкото Левски."
159
5
 
2
 
! Отговори
KOM преди 7 години
Левски и Ботев са убити от българи.
158
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засрами се бе, П.....я! Всякакви сме ги хранили, но поне не са цапали имената на героите ни. Ти омаза всичко от всякъде. Хайде чао!
157
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИванИзбери си пак Гоце!Тогава ще му слушаш кремълските любовни обяснения. То, вие това и заслужавате- комунисти, путинисти и мизерия. Докато ви дойде акъла в главите...което също не е сигурно.
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как правителството и президента ще се борят с корупцията като самите те са най корумпирани ?
155
4
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Кой казва, че народът ни е корумпиран? Този, който беше избран за президент със съмнение за нечестни изборни похвати. Очаквам с нетърпение края на мандата му и нямам викакво желание да му слушам повече "цивилизационите" изказвания.
154
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Не може народът на Ботев и Левски да е пример за корумпиран? Толкова години вече държавните ни служители го доказват, че може. На приказки ли да вярваме?
153
3
 
1
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Истината боли само веднъж, лъжата боли цял живот.
152
3
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Бай ти ***, не е обобщен образ на селянина, а на чорбаджията, еснафа натаманил се под империята и полетял в Европата в по новото време, да дири далаверка. А другия характерен образ на Светлия А. Константинов, в "Пази боже сляпо да прогледне", е най близко до нашето прецеденче. Чиновника (номенклатурата), която живее в друга реалност, и се срамува от народа си (рода си). Безродник, дърво без корен, единственото което ще му се случи е да изсъхне. И то скоро, защото иде жега. Голяма жега.
151
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
До ROMЕй,кюнец!Мери си думите и не коментирай българските светини,защото ще те вземат дяволите!
150
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е най-добрия президент, който сме имали до сега.Не, перфектният, но най-добрия до сега. Просто, на всички кремълски слуги няма как да се хареса, защото е про-западно ориентиран и против терориста Путин.Селянина бай *** иска такива кто Бойко, които да го газят и лъжат...а некадърността и простотията да властват, докато мутрите ги крадат и милеят по СССР и братската дружба.Ами, с такива управници и с такива избиратели...всеки си заслужава мизерията, глада...кражбите на римляните.
149
4
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Не е редно г-н Плевнелиев да не честити светлия празник(4ти юли)на кенийската мамуна.Или вече е честитил?Ако е честитил да се отрази медиите за да бъдем доволни и ние!
148
15
 
2
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Народа на терористите и убийците Ботев и Левски...
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен за пример на корумпирана нация в Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев------------------------------------------------------------Правилно - недопустимо е. Но вие, все пак, го допуснахте и допускате ежедневно!И носите цялата морална и юридическа отговорност за това престъпление срещу нацията!Рано или късно, ще платите цената!
146
4
 
11
 
! Отговори
PD преди 7 години
Право хортува прецеденчето. Народа на Ботев и Левски не може да е корумпиран. Защото той (народа) е Ботев и Левски, и милее, за Чиста и Свята Демократска република. Чий народ сте тогаз господа, другари, изедници, душмани и кому кръвта пиете? Кого водите недостойни воеводи без дружини? По какви криви пътеки бродите, за да си пълните джебовете с жълтици. Душегубци и неумни кръволоци! Ще се изправи народа, и тогаз, ще чуете вика Господен- глас народен. Било е, и пак ще бъде.Не вярвате ..не сте умни
145
14
 
1
 
! Отговори
Путин терорист преди 7 години
Ехее, руските цървулN се активизирали, поне да ви плащаха бе да ви ebъ майкaта и ***