Местан: Крим днес е будната съвест на евроатлантизма!

Призовава политиците у нас да осъдят руските избори в Крим
20 сеп 2016 17:45, Елка Василева
58
Местан: Крим днес е будната съвест на евроатлантизма!
Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Изборите за руската Държавна Дума показаха огромен и особено тревожен дефицит на евроатлантически рефлекси у българските политици. Това се казва в анализ на председателя на партията ДОСТ Лютви Местан, който изтъква критерия за атлантическата идентичност и настоява за прилагането му и към кандидатите за президент на България.

Местан уточнява, че не става въпрос "за изборите за руската Държавна Дума в цялост (това е вътрешен проблем на Русия и на руския избирател), а за това, че с провеждането на руски избори в чужда, окупирана територия, Кремъл отново се подигра с принципите на международното право. Това е големият ценностен геополитически проблем, пред който са изправени атлантическият свят, ЕС и всяка една отделна държава – член на НАТО и ЕС", посочва лидерът на ДОСТ.

Още по темата

"Второ денонощие след изборите уж натовските български партии гробовно и раболепно мълчат пред арогантната демонстрация на Москва, че "Крим завинаги е техен". За Крим и за руските избори в Крим не може да се мълчи. Всяка партия и всеки кандидат за президент следва да отговори на въпроса признава ли за законни руските избори в украински Крим", призовава Местан.

Той заявява, че единствено неговата партия ДОСТ е заявила категорична позиция, че тези избори са незаконни и евроатлантическият свят не може да ги признае.

"Кандидат за президент, който не осъди руското посегателство върху Крим, не може да се нарича евроатлантик. Крим сваля маските и се явява ценностният водораздел между декларативен и реален евроатлантизъм", категоричен е Местан.

Според него мълчанието за изборите в Крим е заменено с коментари "във връзка с арогантното изказване на новоизбрания депутат в Руската Дума от президентската партия "Единна Русия" Пьотър Толстой".

Местан е категоричен, че това изказване трябва да се осъди от всяка българска партия и всеки български гражданин.

"То освен антибългарско е и антиевропейско, защото Русия не просто "ще изкупи цяла България", но настоява ЕС да се откаже от приемането на страни, които са в "зоната на руския национален интерес", посочва лидерът на ДОСТ. Според него Пьотър Толстой се явява говорител на руската имперска политика.

Предложената Концепция за разширяване на ЕС към Западните Балкани, Украйна и Турция Местан оценява като най-адекватната защита на евроатлантизма от руските имперски интереси и наред с това е най-адекватният отговор на тежката геополитическа криза.

С лесното говорене за Толстой българските партии и политици си намериха претекст да избягат от трудното и неудобно за тях говорене за Крим и за бъдещето на ЕС и НАТО, оценява Местан.

"Крим, господа, Крим днес е будната съвест на евроатлантизма. А българските политици – леви, десни и ДПС, спят. Събудете се!", заключава лидерът на ДОСТ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В История на България обаче липсват странници когато се приеме Християнството
45
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан се оказа единствения политик който защитава открито евроатлантизма в България. Уж сме в ЕС уж сме в НАТО а пък никой друг не смее да бафне за Крим и за наглата руска агресия в Украйна. Излиза че това е единственият за който бих гласувал ако се кандидатира.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не му стиска на Местан да се кандидатира, защото Доган няма да пропусне да излезе на директен турски двубой и да го размаже веднъж завинаги.Местан е шушумига и ще избягва директните мазни борби, докато шефовете му от Анкара не измислят как да отстранят фактора Доган. Докато му се уреди въпроса се упражнява в четене на глас на анкарските опорни точки. Местан - евроатлантик, да бе да. По-скоро е тенекиен ибрик от истанбулска обществена тоалетна.
43
2
 
6
 
! Отговори
Крaйно време е преди 7 години
КГБ ( ФСБ) дa пръсне мозъкa нa тоя бaбaит кaто изпрaзни в него поне един пълнител от AКМС
42
2
 
7
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Местан защо се хилихте в парламента когато евро атлантиците прогониха сърбите и създадоха Косово .Тогава Путин се подсмихна лукаво изтегли контингента и им каза че създават президент в след воена Европа които ще им струва много скъпо но тогава наща политическа *** бързаше да признае Косово,а после изборите в крим били нелегитимни само двоини стандарти.А какьв Атлантик е тоя анадолец.
41
2
 
10
 
! Отговори
нашият Бог е Христос преди 7 години
ние българите обичаме Русия и се радваме че Крим отново е руски! а турците не обичаме и при първа възможност ще преселим отвъд капъкуле, където им е мястото! България на Българите! евроатлантизма е сатанизъм !
40
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Местан да си гледа Евразоанадолската ценности.
39
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Бъдете сигурни,че Местан не чете какво сте писали,нито го интересува.Той тихомълком си плете кошничката.Трябва да искаме обяснение от гл.прокурор ,защо тоя предател още е на свобода.Мястото му не е в българския парламент.
38
3
 
12
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Местан е почнал да изкуфява. Крим винаги си е бил и ще остане Руски. Това Местане че са се били с твоите деди няма да го направи нито Турски нито Украински, затова по-добре си мери думите.
37
2
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Евроатлантизъм и съвест?????!!!!!Ко речи тоя?
36
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BRAVO NA MESTAN
35
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местане, аз за евроатлантик няма да гласувам! Само чакам да се отървем от сегашния, че ми омръзна да имитира висок (под)скок и непрекъснато да събаря летвата. При това, приказките и клишетата ви ни втръснаха повече от лозунгите от времето на Тато. Изтъркахте се, бе! Нищо не излъчвате! Какво е евроатлантизъм? Яде ли се?
34
4
 
17
 
! Отговори
тт преди 7 години
Този да гледа турция а не крим никой не го пита той сигурно не знае къде се намира крим
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаgжалин!
32
3
 
16
 
! Отговори
Кандидат- президент преди 7 години
Отпред на боксерките ми пише "Евротлантик 1". Ако Местан не вярва, да ми свали ципа и да провери.
31
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мазен тип. Като видя, че политиците и българския народ е против това изказване на Толстой почна да сравнява изказването му с анексията на Крим - за което българския народ е "за". Точно такива мазни и подмолни типове правят връзки между доброто и злото. Изказването на Толстой няма нищо общо с анексията на Крим. Просто Местан си играе ролята на клоун и прави връзка между неща, които нямат нищо общо. Местане такава подлост не се търпи в България и скоро ще бъдеш изритан.
30
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кой дава право на този турски антибелгарски *** да прави изявления по медийте ?. Тоя трябва да бъде осъден за терористична дейност а не да му се дава трибуна по националните медии. Какво става бе?. Толкова ли пропадна България та такива антибългарски елементи да дават тон на живота ни. Къде сте бе Българи ?. Къде е нарко- протестната мрежа на Сорос ?.
29
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Още помним кой съдейства да се изпълни песента за Райна Княгиня на турски.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според него мълчанието за изборите в Крим е заменено с коментари "във връзка с арогантното изказване на новоизбрания депутат в Руската Дума от президентската партия "Единна Русия" Пьотър Толстой".Аз нв виждам АБСОЛЮТНО НИКАКВА ВРЪЗКА между изказването на Толстой и анексирането на Крим. Такава просто не съществува. И стига тоя се е самоопределял като евроатлантик и тем подобни. Местане никой няма да ти повярва, че си евроатлантик и че се стремиш към евроатлантически ценности.
27
5
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !!!!!!!