Борисов се отсърди на ЕС, оставя контингента в Афганистан

На Кристалина й пожелавам успех, много подкрепа имаме
Обновена: 5 окт 2016 16:55 | 5 окт 2016 16:52,
73
Борисов се отсърди на ЕС, оставя контингента в Афганистан
Снимка: МС

Бойко Борисов съобщи, че е променил решението си и няма да изтегля българския контингент в Афганистан, след като в полунощ ЕС обяви, че е постигнал споразумение за реадмисия с Кабул, което ще позволи нелегалните имигранти в Европа да бъдат върнати в родината си.

Още по темата
"ЕС положи много усилия и показа, че може да работи и бързо и без толкова бюрокрация и да се постига ефективност", заяви премиерът след среща в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.
 
Борисов добави, че се извинил за "ултимативния тон, който държах", но че е бил готов да внесе предложението за изтеглянето на българската част от Афганистан в Народното събрание, където "с мнозинството, което имаме, даже дискусии нямаше да има по темата".
 
Борисов изрази надежда споразумението бързо да се ратифицира и да влезе в сила, за да започне да се изпълнява. Той добави, че ако то е успешно, ЕС ще може да сключи подобни и „с други рискови държави“.
 
"Аз не се наемам на българите да обяснявам, че български войници с български пари са в Афганистан да укрепват демокрацията и да подпомагаме с български пари на Афганистан, но по линия на НАТО, а когато трябва да върнем афганистански граждани, това е по друга линия и не става. Няма да намерим българин да смята, че двете трябва да се разделят", убеден е Борисов.
 
Той съобщи, че е провел разговори с "фактори, които бяха обезпокоени" от заявленията му за изтеглянето на контингента, за да ги успокои, че това няма да се случи, но отказа да ги назове.
 
Бойко Борисов посочи, че за България сега е много важно споразумението за връщането на нелегалните имигранти от Афганистан да започне бързо да се изпълнява, защото "в България хората най-много се дразнят и са напрегнати от тяхното поведение".
 
"Те са между 20 и 30 г., младежи само, гледат лошо, държат се не както трябва в една чужда държава, в центровете непрекъснато са побоища и създават проблеми", обрисува той образът на афганистанските имигранти у нас.
 
Европейският съюз и Афганистан обявиха тази нощ, че са постигнали споразумение за връщането на незаконните афганистански имигранти. Сделката е за 2 г. и ще обхване афганските граждани, които нямат право на хуманитарна закрила и са приключили всички процедури за искане на убежище. Те ще бъдат връщани в родината си със самолети, като ЕС ще плати транспортните разходи, както и програми за тяхната реинтеграция у дома. С европейски средства ще бъде финансирана и информационна кампания, която да обяснява на населението, че не всички, които поемат към Европа, ще имат право да останат.
 
По време на международна донорска конференция, която се провежда днес в Брюксел, ЕС се ангажира да плаща и по 1,2 млрд.евро помощ за развитие на Афганистан, чрез която да се засили икономическия растеж и да се намали икономическата емиграция в страната. С тези средства Съюзът ще стане най-големият донор на Афганистан. Федерика Могерини настоя, че тази помощ не е свързана със сделката за връщане на незаконните имигранти от Европа.
 
Премиерът Борисов пожела успех на Кристалина Георгиева, която очаква първи вот днес по кандидатурата си за генерален секретар на ООН: "С много хора говорихме, много подкрепа имаме, пожелавам ѝ успех".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
1
 
! Отговори
УУААА преди 7 години
А бре Борисофф кви са тия женски масонски символи с ръцете, с хомомагьосничество ли се увлече. Това е насочено срещу теб....емииии..........адиос
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само езика на тялото като видиш на наш *** - събраните пръсти на разширените длани - ти е ясно, че това е някакво притеснено и жалко човече, което моли за внимание. Срам ме е, че такъв под'ли'зурко представлява старната ни.
50
2
 
3
 
! Отговори
Отец Коце преди 7 години
A.. нищо не разбрах от заглавието, какво направил Бойчо?
49
2
 
6
 
! Отговори
2 преди 7 години
леле тази си повярвя....Не те иска никой....никой
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкичкият! А твоите господари дали знаят, че си им бил сърдит? Или ти се сърдиш само пред огледалото и овчарките си!
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквунов да не би да е станал и върховен главнокомандващ на БА без аз да разберам. Щото се изказва като такъв. Не, че не съм свикнал, ама все пак.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПитамАми, първо (сутринта) ин се е "засърдил", а после (след обяд) им се е "отсърдил". :)Ама те днесбегето така си пишат ...
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49, Теодоре, защо Бокова да си подава оставката - без държава зад гърба си прави по-силен резултат от Кристалина. Бокова си беше перфектен генерален секретар с два успешни мандата като ръководител на юнеско. Сега Гутиереш ще я покани за заме генерален, а мазнокосия Калин янакиев и танкиста евгений михайлов ще си ядат ушите от яд. Приятелят на Станишев - шеф на оон:))
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майтапът е пълен - Кристалина има по-слаб резултат от този на Бокова:). Иначе от всичко това можем да си направим извода, че Германия, която мобилизира всички свои ресурси в тази кампания включително и влиянието си в ЕВрокомисията се оказа една плю.нка, от която не зависи нищо на световната сцена:)А ние, както обикновено сме ползвани като пар.цал:)
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито една агенция не пише за "грандиозния успех" на Кристалина Георгиева. после сме живеели в демократична държава! Жалки нагаждачи.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахаха.. а дали някой го пита ?що му кажат това прави..
41
2
 
19
 
! Отговори
Teodor преди 7 години
Очаквам Борисов и Кристалина да си подадат оставките след грандиозния провал в ООН
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, каква изненада - той се е отсърдил и даже се извинил. Ми сега да се извини и на нас и да си оди в къщи
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Могерини: - Господин Борис...-Аз!!Могерини: - Падни за 20.-Тъй вярно!!
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата е обида за еволюцията - 4 милиарда години работа за нищо
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Могериното не е бяха спрягали за руски агент
36
14
 
2
 
! Отговори
Федерика Могерини преди 7 години
Исляма има място в нашите западни общества.Исляма е част от Европа.Харесва ли ви или не това е реалността!!!!!
35
3
 
3
 
! Отговори
Do 22 преди 7 години
Kakvoto bg askeri v afganistan sa vi zavoiuvali, tova ste imate.
34
4
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тая тиква все още не може да вдене ,че в политиката има интереси и един премиер не може сутрин да се сърди ,а вечер когато го потупат по кратуната или му звъннат една жица да се обръща на 180 градуса . Заради тази сервилност на политическите ни *** никой не ни взима на сериозно и винаги се оказваме пред свършен факт .
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще гласувам за Каракачанов като наказателен вот срещу ГЕРБ за заселването на араби и афганистанци в България ,но после Каракачанов да не прелее гласовете ни в ГЕРБ...