Плевнелиев няма да сменя Кристалина в ЕК, отсече Борисов

Събрахме и платихме 7 млрд. без да ги усетят хората, изтъкна премиерът
Обновена: 29 окт 2016 19:06 | 29 окт 2016 18:44,
161
Плевнелиев няма да сменя Кристалина в ЕК, отсече Борисов
Снимка: Правителствената пресслужба

Имаме доста подготвени хора в България за мястото на Кристалина Георгиева в ЕК. Това каза в отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов в Нови пазар, след като откри нов завод за керамични изделия в града.

Още по темата

Много имена мога да посоча, но не е редно. В понеделник ще разговарям с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, ще видя какви са неговите предложения, ще дебатираме и ще намерим изход, посочи премиерът.

Относно постът на Кристалина Георгиева в Световната банка, Борисов каза, че "това е най-високият пост в Световната банка, аз не знам дали друг българин има на толкова висок пост. Работеше се по тази позиция, тя е важна за България".

На въпрос, свързан с това дали Росен Плевнелиев е сред вариантите да заеме овакантената от Георгиева длъжност, премиерът отговори отрицателно.

"Той все още има доста време да е президент, до края на януари, такава ни е Конституцията", допълни Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Премиерът днес откри в Нови пазар завод на Akgun Seramik в града. Чрез инвестицията на турското дружество беше съживен старият завод "Керамика Плиска", който така и не заработи след като беше построен преди години.

Виждате, когато сме ние - идват инвеститори, има работни места, каза премиерът.

Той посочи, че във фискалния резерв на страна има над 13 милиарда лева, които гарантират стабилността на националната валута и спокойствието на инвеститорите.

"И то в година, в която това правителството след експеримента Орешарски изплати 1,2 милиарда за двете американски централи, 1,3 милиарда за руската "Белене" и 3,7 милиарда за КТБ. Събрахме и платихме близо 7 милиарда без да ги усетят хората. Тези дългове станаха за една година, докато ни нямаше. Казвам го, за да не си правим повече експерименти", заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че другата му цел, която ще доведе до подобряване на живота на хората от региона, е изграждането на магистрала "Хемус". Чрез нея ще се осигури много бърза връзка до морето и до София, и ще се създадат условия за икономическо развитие.

Борисов коментира и съобщението на една от компаниите, разработващи блок "Хан Аспарух" в Черно море, че е открила петрол.

Едно от най-големите предизвикателства пред правителството е било да се разкрият възможностите, които има България като природни ресурси, и заедно с големите корпорации те да бъдат развити, за да носят печалба за страната, каза той.

"Това наистина беше добра новина", каза премиерът и изрази надежда, че проучванията в блок "Силистар", където се предполагат залежи на природен газ, ще дадат добри резултати.

Премиерът коментира и мигрантската криза.

"Ние много ясно и категорично сме заявили, че спазвайки всички човешки ценности, правата на човека, законността, не можем да влезем нито в говоренето на тези, които искат със сила и оръжие да ги убиваме на границата, нито пък можем да влезем в риториката на тези, които казват - да идват и всеки да се засели там, където е хубаво и му харесва. Истината е някъде по средата. Хората бягат от войните, които ние причинихме - Западът, защото България е член на ЕС и НАТО. Ние причинихме толкова войни и сега си носим последствията от тях. Затова винаги съм казвал, че нашите дипломати, външната ни политика трябва да бъде коригирана. Няма нищо по-хубаво от мира и тези хора да се върнат по родните си места.", посочи министър-председателят.

Той изтъкна, че идеята за изграждане на центровете за мигранти е това да става в близост до границата, за да се улесни обратното им връщане.
"Дадохме над 100 милиона, правим огради, горски пътища, техника, армия, жандармерия, променихме закона - назначаваме над 1000 души. Повече от това не може да се направи. В политиканстването няма нищо градивно. Все пак става дума за живи същества. Това е бедствие, което ние им причинихме и сега теглим последствията", подчерта министър-председателят.

Попитан за събитието в подкрепа на референдума на Орлов мост тази вечер, министър-председателят коментира, че това също е израз на демокрацията у нас.

"Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: "Те пречат". Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: "Пречат на свободата".

Надявам се да се пази общественият ред и ако няма провокации, всичко е в границите на нормалното. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали", каза Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
до 132 зяпнал преди 7 години
Не се учудвай! Борисов разбира нито от макроикономика, нито от микроикономика, нито от финанси. Борисов е един ***, който ръси по цял ден простотии пред неграмотния си, малоброен, нискоинтелигентен електорат от бедни, провинциални, български пролетарии, които, Слава Богу, са една има-няма 13% или много по-малко от 1/7 от всички български избиратели.
109
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Да се направим на ударени с мокър ***, че хал-хабер си нямаме, и да се радваме на великата, престижна служба на посредствената личност Георгиева за България и да се горди.
108
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 7 години
"Великата" Георгиева, Флагманът/Витрината на ПП ГЕРП, беше отстранена поради некадърност и паркирана на служба за правене на нищо.Човек може да си представи за каква тотална некадърност в ПП ГЕРП става дума.
107
2
 
10
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
Когато си изтеглил на 20 000 000 000 лв заеми да се хвалиш, че имаш 13 млрд в резерва ???? И да си приписваш плащанията по депозитите от КТБ , когато те са платени от ГФ на банките???? Е, нема толкова нагъл байхо по света, нашият води убедително!
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало да е Плревнелиев, ама ако наредят началниците ще го прати и песен ще пее.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много гербАри стават за поста на крисито, но най-великият НЕ СТАВА ЗА ЕВРОПОЛИТИК.И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕНПпо интелектуални причини.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Също като снимка на Ким Чен Ун, само дето тия кр.е.теноиди са си забравили тефтерите дом.
103
0
 
3
 
! Отговори
antikomunist преди 7 години
До 132...Прав сте...но се пише Афганистан. Иска ми се всички тук да сме по-грамотни.Това е упадък...
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ПЛевенлиев трябва да смени Кристалина защото какво ще прави след изборите. Ще остане без работа и трябва да се записва на трудовата борса, а тук поста му е на поднос поднесен, а и заплатата голяма и то в юро. Дето се вика от трън на глог че по-високо. Според мен той трябва да започне работа в цирка като шут, клоун много му приляга а и му се отдава.
101
1
 
8
 
! Отговори
Ейй преди 7 години
Борисов, утре или като наближи време, да не се изметнеш само
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние НАТО, ЕС им забъркахме държавите ? Не дрогар, не сме ние, а вие и дргите евроатантици.
99
16
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
/ГЕРБ=БСП=ДПС/=БКП!Само Трайков нито е депутат, нито е политик, нито е партиец!Президентът на всички българи!
98
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За справка на незнащите, СБ е доминирана от USA и е проводник на техните мръсни икомомически интерси, ББ е продажник и слуга на USA
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бугарин. Е ако, Началниците го искат ще им го пратя в еврокомисията
96
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготвени калинки има много. Да видим поредната Румяна Желева...
95
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнята запълва дупките в ГЕРБ.
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи най-сетне натътрузиха калинката обратно. Интересно защо ЕС и Фашингтонската банка са на нож, дали не е заради бежанската криза.
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората за много неща не се усещат. Страхотна реклама на ''Durex''
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не усетили, абе ей мушморок откъде накъде хората ще покриват загубата на КТБ. Какво общо имаме ние с КТБ нека собственика да си покрива загубите.
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да иде, колкото и да ни лъжат и да ни замерят с кьорфишеци, Юнкер я изгони и изгони и нас заради тая калинка колко му е да са я накарали да напусне. Отвсякъде я гласиха ми се струва.