ГЕРБ поиска: Мажоритарен вот в два тура за избор на депутати

Гласуват оставката на кабинета "Борисов" в сряда
Обновена: 14 ное 2016 19:13 | 14 ное 2016 18:23, Александър Попов
54
ГЕРБ поиска: Мажоритарен вот в два тура за избор на депутати
Близо 3,5 милиона българи гласуваха на референдума. Снимка: БТА

ГЕРБ ще внесе проекторешение в Народното събрание, даващо срок на народните представители до 15 декември да приемат законови промени, свързани с резултатите от референдума. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев по време брифинг в парламента.

Той обясни, че ГЕРБ внася проект за решение, в който точка първа е подкрепа на това народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура и въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев на действителен глас.

Димитър Главчев обясни, че проекторешението поставя срок до края на 15 декември 2016 Комисията по правни въпроси да внесе доклад на второ четене в пленарна зала.

По думите му на заседанията на Правна комисия ще бъдат поканени представители на НПО, а по въпроса за субсидиите ще бъдат поканени представители на Сметната палата, за да се знае какви ще бъдът последствията от приемането на един или друг вариант.

"Когато народът ни дава ясно знаци, ние сме ги разчитали. Можем да чуем волята на суверена", подчерта зам.-председателят на правната комисия Десислава Атанасова.

На проведения референдум на 6 ноември близо 3,5 милиона българи дадоха своя вот, като не достигнаха 12 000 гласа да стане задължителен. В него бяха включени три въпроса. На първият от тях – "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с "да" отговориха 2 509 864 гласоподаватели, а с "не" - 560 024.

На вторият въпрос – "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?", бюлетина с "да" пуснаха 2 158 929 души, а с "не"- 905 691. На последния въпрос – "Подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори?", с "да" отговориха 2 516 791 души, а с "не" - 523 759.

Междувременно стана ясно, че оставката на кабинета "Борисов 2" ще бъде гласувана в сряда, 16 ноември, в 14:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кога ще намалим броя на депутатите ?!? Ако Плевньо не беше отменил този въпрос чрез конституционния съд, бъдете сигурни, много повече хора щяха да гласуват на референдума. ИСКАМЕ 120 ИЛИ ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ! Нямаме даже 7 мил., за какво са ни толкова много депутати. Ние май сме държавата с най-много депутати на глава от населението....
41
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Кметовете се избират мажоритарно, но това не им пречи да са корумпирани до един.Електоратът като е овчедушен и овчеглав, мажоритарният вот не помага !Освен това мажоритарният вот означава само процедура по избор, но не и процедура за отнемане на мандат, заради неспазване на поети ангажименти към избирателите.Това простият "мат'риал" вдява ли го ?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определено ГЕРБ са политически труп на едни нормални парламентарни избори , но не бих се учудил ако скоро се върнат с още по голямо мнозинство в резултат на протестен вот , защото пак виждаме как всяка партия дърпа чергата към себе си и обмислят как да извършат някаква формална промяна или по удобния вариянт да я оставят някъде в бъдещето да се случи.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой цяла година не се вясваше в парламента?! А пък сега имате искания! Срам нямате ли бе! За забрана е тази разбойническа "партия"!
38
0
 
7
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Неграмотният Борисов и тумбата му вият на умряло. Довиждане, ПП ГЕРП!
37
8
 
2
 
! Отговори
София преди 7 години
до Чака-рака народнещо си се объркал,ние от 1878 сме роби на русия
36
0
 
0
 
! Отговори
Чака-рака народ преди 7 години
До 32 АнонименА, анджък - надявах се повече хора да са го разбрали... Ама, както казах - ще го разберат догодина на изборите...П.С. "***" от долу значат бу-гари, ама тия под-логи тука и това са цензурирали...
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ПОЗВОЛЯВА .12 ХИЛЯДИ ГЛАСА НЕ ДОСТИГНАХА ДА БЪДЕ ЛЕГИТИМЕН .
34
0
 
9
 
! Отговори
Чака-рака народ преди 7 години
Едно ще ви кажа бра... (щях да кажа братя, ама ще се дистанцирам) *** - чалгата далеч не е добър съветник!Няма да изпадам подробности - не е подходящо тук, пък и надали лесно ще разберете...Но... с две думи Чалгара ви подхлъзна в полза на Мутрата и това ще лъсне на предсрочните избори догодина...Нали не мислите, че американските господари на тиквата ще го оставят туко-така да се изниже и да остави един народ да благоденства без робство...Просто тактика - една крачка назад - две напред...
33
4
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ ГРОБАРИТЕ НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ ХОРАТА ВЕЧЕ ТОТАЛНО ГИ МРАЗЯТ.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лицемери Лицемерничиш като другарката Цачева .Когато си слушал тази песен, отдаавна не стрижаха .
31
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 7 години
НОВА ВЪРЗАЛКА,БЪЛГАРИ ВНИМАВАЙТЕ.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До еделвайсНе си много умна. Референдума не дава никаква политическа легитимация на Слави. Гласува народа за точно определени неща. Тези които са гласували със сигурност нямат желание да гласуват за Слави.
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саше и друг път си се вслушвал в коментарите и си пускал статии по тяхно мнение. Та нито един журналист или социолог не каза и не зададе въпроси за истината, а тя е че всеки кабинет направил реформи през мандата си губи катастрофално, заради несъгласието на народа с реформите и е така от 2007 година до сега.
28
2
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Нещо не ми е ясно?! Референдумът беше коментиран в лош смисъл. Референдумът бе орязан и даден на едикой си уж независим съд. Сега ИЗВЕДНЪЖ референдумът бива одобрен. И не само това - бърза се да се приложи. Хм! Ти да видиш?!?!?! Може би Бойко се убеди в мощта на Слави, и ще прави опити да се доближи до него?! Едва ли не да се "вплете" в неговата мощ. Знам ли?! НО!!! Слави не е глупав, и едва ли би се поддал. Знам ли?!...... Политик у нас беше *** дума. Дано вече не е!
27
4
 
0
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ЕЛА СИ БЕ "***"......ЕЛА ДА ПАЗИШ ГРАНИЦАТА !!!!!!АЗ ШЕ ТЕ ЗАМЕСТИМ У ГЕРМАНИЯ ......НЕМАШ ГРИЖА ,БЕ .......!ЗАЩО ОЩЕ СТОИШ ПРИ ТИЯ ФАШИСТИ .....ХА,ХА,ХААААААААА...ЕЛА СИ НА СЕЛО!
26
1
 
14
 
! Отговори
ахахаха преди 7 години
Тези многоумници не рзбраха ли, че ГЕРБ срещу вързано магаре няма шанс на балотаж?
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът не мина, ама Борисов бърза да го приеме.Разбрахме, че той го е поръчал
24
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Аз пък искам кюфтаци. И две ракии.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз например съм още по-краен! Не 120 депутати, а само 28! За всяка област по един. За какво са по няколко депутата на област, след като хората дори не им знаят имената. Ако е един, всеки ще го знае и дири сметка.