От АБВ искат кутиите с цигари да бъдат скрити от витрините

Това прави отказа от тютюнопушене още по-труден, мотивират се те
69
От АБВ искат кутиите с цигари да бъдат скрити от витрините
Снимка: Архив, Reuters

Цигарите да бъдат скрити от погледите на купувачите, а на местата, където се продават, да има само списъци с марките и цените им. Това искат депутатите от АБВ, които са внесли промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Според хората на Георги Първанов в парламента, самото аранжиране на витрините с цигарите и поставянето им на видно място в магазините създава впечатление, че покупката на цигари е приемлива и също е своеобразна реклама.

"Това прави отказа от тютюнопушене още по-труден", мотивират се те.

За да се избегне стимулирането на спонтанна покупка на цигари на касите на магазините, от АБВ предлага продажбата им да се осъществява чрез списък с марки и цени. 

Отделно техните поправки предвиждат въвеждането и на пълна забрана на рекламирането на цигари.

Според настоящите разпоредби реклами на цигари могат да бъдат излагани на всеки билборд, стига разбира се в тях да не участват лица под 18 години.

Много трудно може да се влияе на младите и все още непропушили колко е вредно тютюнопушенето, след като навсякъде могат да видят усмихнати девойки или артисти в поза, достатъчно характерна и без да е видима цигарата, която показва пушача като успял и щастлив човек, аргументират се още от АБВ.

В мотивите им се посочва също, че сега действащото европейско законодателство създава предпоставки тютюневите компании да се рекламират и по събития в страната. Това най-често се случва под формата на безплатно раздаване на цигари.

Според Световната здравна асоциация тютюнът е единственият законен потребителски продукт, който убива една трета до една втора от своите консуматори, когато се използва точно, както е предвидено от производителя.

Мерките, които бяха въведени от страна на държавата - страшни картинки, на които се виждат последиците от тютюнопушенето, отпечатани по кутиите цигари бяха надхитрени от търговците. Още с първите цигарени кутии със страховитите илюстрации по магазините масово, на цени от по 2 до 10 лв., се продаваха калъфи за цигари, с които илюстрациите да бъдат скрити, мотивират предложенията си от АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
harvester преди 7 години
Само на мен ли заглавието заедно с посзаглавието ми изглеждат като написани от надрусан ***?
59
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Хайде сега пък цигарите! Не ни баламосвайте! Веднага гласувайте "Субсидия за партиите по 1лв." и "Мажоритарна с- *** в 2 тура". Мислите че ще ви се размине или че ще забравим някак? Няма! Следващите избори са близо и ще ви покажем че помним.
58
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
А защо тия ат АБВ не скрият цигарите в з*адниците си, още по-неоткриваеми ще са???
57
1
 
4
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
ВСИЧКО МАРА (АБВ) ВТАСАЛА...
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли им е най-големият проблем на АБВ-ейците.Защо не подгонят дилърите на дрога,които обикалят около училищата,а понякога влизат и вътре.Защо дрогираните шофьори не влизат в затвора,а само щели да ги глобяват.А те заедно с пияните отнемат човешки животи.Все въпроси,на които депутатите не искат да отговорят.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индианците ни подариха тютюна, а белите хора подариха на индианците огнената вода.
54
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До До пушача Прав си . Цигарите са убиец 1. Те за това американците избиха индианците, защото са откриле тютюна.Нали така ?
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, много умно!Вместо цигари, снимка на хотелче едно архарче ,Пи лаещо в шадраванче!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още не се е чуло за наркоман на никотинови лепенки или дъвки. И кой наркоман ще предпочете да се трови, като в аптеката има чиста доза от наркотика. А цигарите съдържат все по-малко никотин.
51
5
 
3
 
! Отговори
Наркомани преди 7 години
До АнонименПушачите са наркомани. Факт. Това не е обида, а дума като например Полов атлет. Биха искали да са, но не са, защото пушенето вреди и на това. *** се обиждат на тази дума, но не се обиждат на афро-американец. Значи да не казваме на пушачите наркомани, а никотино-зависими. Аз съм дебел например и ако ми казват че съм такъв не се обиждам защото е така според стандарта на обществото. Думата наркоман цели да даде на човека информация, че той не е свободен и ехванат в капан. Това е.
50
2
 
0
 
! Отговори
Грешиш! преди 7 години
До АнонименПушачите пушат цигарите единствено и само заради никотина. Колко време можеш да пушиш чай? или някой други билки които не са пристрастяващи? Само ще опиташ. Не ползват лепенки или дъвки защото тези илюзии са по-млади. Още не са казали на пушачите че лепенките и дъвките им помагат да се справят със стреса и им носят удоволствие. Лепенките и дъвките са никотинозаместваща терапия. За да знаеш като питаш. Те разчитат на силата на волята на пушача и нямат почти никакъв ефект.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не бяха цигарите, ако не беше алкохола, ако не бяха колите по улиците, ако не бяха партиите и политиците, ако не бяха медиите, ако не бяха пенсиите на Калфин ... АБВ да спре да вреди на слуха ни, ще е най-добре!
48
0
 
2
 
! Отговори
за да знаеш! преди 7 години
До абВГЗДоказано е че цигарите са убиец 1 в света. За това се дига толкова шум. Не че алколо а и депутати и политиците са добро нещо. За алкохола постоянно се говори как малкоо било полезно, а политика ще ти каже че без него не можеш да дишаш. Не казвам, че едното е по-добро от другото. Ако ти се спука тръбата в кухнята и почне да тече, едва ли ще ходиш да си легнеш или спокойно ще си палнеш цигарка. Ще хукнеш да спираш теча. Ето за това се говори толкова много за пушенето.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цигарите не са наркотик. В аптеките се продава чист никотин на лепенки и дъвки, но никой пушач не си купува чист наркотин никотин. Защо?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушачите не са наркомани, а просто пушачи. Никотинът се съдържа в патладжана и доматите, картофите.
45
1
 
1
 
! Отговори
До пушача преди 7 години
До АнонименПриятелю на контрабандистите, случайно да знаеш,че пушенето е убиец 1 в света. Чете ли че българите са на първо място. От къде мислиш се намират пари за да се лекуват болестите причинени от пушенето? Пушачите трябва да си плащат като се лекуват. Ако на никролозите честно пишеше: "Умря защото пушеше" много хора щяха да искат да спрат да пушат. И дод ден днешен пушачите казват че пушенето е вреден навик, а то зависимост. Наркомания. Вярно цигарите са легален наркотик.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да бъдат скрити заради грозните картинки. Продавачът да ги слага във весела опаковка и да ги продава.
43
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 7 години
А властта не искате ли , или вече се отказахте ?
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
у испаниа се продават само в спец магазинчета Tabacos никъде другаде!
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На *** по-голяма вреда му оказва билетчетата за търкане на надежди. Вие изграждате КОЙ и Батков и Сие, както и вие избирате последните 25 години управляваващите!