Борисов от Брюксел: Ново правителство, ако послушаме референдума

Премиерът в оставка намекна, че може да подкрепи нов кабинет заради Изборния кодекс
Обновена: 15 дек 2016 20:44 | 15 дек 2016 20:42, Красимир Ангелов
123
Борисов от Брюксел: Ново правителство, ако послушаме референдума
Снимка: МС

Премиерът в оставка Бойко Борисов настоя от Брюксел Народното събрание да приеме промените в Изборния кодекс, свързани с резултатите от последния референдум. Той посочи пред български журналисти, че иначе предстоящите предсрочни избори за Народно събрание ще бъдат нелегитимни, съобщава БТА.

Още по темата
"Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма (системните партии), няма да ни има", коментира Борисов.

Премиерът в оставка коментира възможността да оглави правителство с мандата на Реформаторския блок, като заяви, че ГЕРБ дължи среща на РФ и Патриотичния фронт. "Няма да минат няколко месеца, трябва да се съберем да говорим пак. Благодаря им за успешната работа в много направления - казва го цяла Европа", добави той по повод изразените по-рано днес оценки от зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Борисов посочи, че основен мотив за евентуална подкрепа на бъдещ кабинет би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

"Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”, категоричен беше Борисов.
 
Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание "да се шикалкави": "Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”.

Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, "иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами".

Премиерът в оставка посочи още, че не очаква следващият доклад на ЕК за България да бъде последен. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е изразил увереност на днешната си среща с премиера в оставка, че пътят, по който нашата страна прилага реформите, е правилният начин догодина механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне. По думите на Борисов докладът по механизма, очакван през януари, няма да бъде последният.

"Надявам се, че усилията ни се оценяват и ако се продължи в тази посока, ефектът ще е добър”, коментира още министър-председателят. “Говорим за отпадане на механизма и да стане така, както във всички други европейски страни - проверките да бъдат по теми и по отделни случаи. Да променим механизма във вида, в който е за всички държави”, поясни премиерът.

"За следващия български комисар не искам да говоря, защото считам, че в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство”, заяви Борисов в отговор на зададен въпрос кой ще бъде заместникът на Кристалина Георгиева. “Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа от България, за да бъде подкрепен и от Европейския парламент”, добави той.

Борисов все пак уточни, че се очаква от България отново номинация на жена.

Премиерът в оставка изрази и очакването санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат удължени с още шест месеца. "Това, което ще се случи - санкциите негласно ще се удължат с шест месеца, това следва от всички изказвания. Предупредих, че ще стане много неприятно за Европа, ако след като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите. Настоях предварително да се направи консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции", заяви Борисов.

Той отбеляза, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са категорични да има санкции заради неспазването на споразуменията от Минск.

"Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро за България. Би било добре в ЕС и НАТО да се действа по еднакъв начин”, добави Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
33
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
На РБ още не им е станало ясно, че да се сформира правителство в този парламент е най-лош сценарий са тях. Така се отлагат изборите за достатъчно дълъг срок за да може да се проведат по мажоритарната система. А по нея РБ със сигурност няма да вкара в следващия парламент повече от двама-трима депутати. Ще спечелят големите партии и Бойко това го разбира, затова иска мажоритарен вот. Като влязат в следващия папламент ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и малко "независим" пълнеж, и ето го пак Бойко
82
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хей *** българия може без тебе
81
0
 
39
 
! Отговори
познайте от три пъти преди 7 години
"Борисов все пак уточни, че се очаква от България отново номинация на жена."ЦЕЦКА
80
0
 
41
 
! Отговори
До 100 преди 7 години
Забрави Митов!!!
79
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов, Куева, Лукарски, Костов - наглеци проклети
78
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов,на практика иска да докаже тезата си за "матеряла"!
77
0
 
47
 
! Отговори
До: Ц преди 7 години
Колко ти плащат за агитация?!Ако не ти плащат, значи си дълбоко заблуден! *** ще викаш на себе си.Няма нормален човек, който като му продадеш държавата на ислямистите, без да си питал народа и да те обича. В случая ББ и ГЕРБ. Само заради това си действие, Борисов трябва да си ходи.
76
14
 
37
 
! Отговори
ц преди 7 години
По кражбите и грабежите са БСП и техните приятели от ДПС, Бойковото се вижда и може да се пипне, тъй като са крадци европейците им спират еврофондовете. Спрени еврофондове Борисов няма, това означава че той не краде. В момента БСП плаща богато на *** които да манипулират мнението на хората но хората не са толкова наивни и прости. Между другото Нинова е ЛЪЖКИНЯ, Решетников го каза.
75
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да послушаме Референдума . Пари няма - Загуби има . Осъденият на смърт в Деня на изпълнението на присъдата , един час преди това , е посетен от Палача , който казал : Виж какво , на тебе вече всичко ти е все едно . Защо , когато получиш Правото на Последно Желание , не кажеш да ми увеличат Заплатата .
74
6
 
54
 
! Отговори
Ментора преди 7 години
Тия танцови стъпки на Борисов , и така и вака , та напред , после назад , а пак напред ......та всички тия глупости напълно съвпадат с описанието във "Форбс - един тъпоумен мошеник от балканския регион!Танца обаче е към своя край , ни Кунева , ни Слави Трифонов , ни Цацаров , ни Местан , ни Марешки , ни Меркел ще му помогнат на удобния им властник !Народа ще изхвърли *** , каквато и да е изборната система!
73
18
 
36
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
ББ за голямо съжаление ще се върне на бял кон и ще управляват с Марешки. Не защото са добри, а защото другите са по-лоши, алчни и не могат да се ориентират както във вътрешната така и във външната политика и обстановка. Най-голяма вреда на България от сегашните политици нанесоха Плевнелиев с групата министри от така наречения РБ. ДСБ е извън тази група и ще набере сила ако не се свърже с т.н. Агнешки главички.
72
1
 
47
 
! Отговори
Ханко преди 7 години
..тоя верно вече бута масло..усеща" хладното дихание " и не иска да е сам в небитието на политиката явно , та гледа да се хване на сламката на ревформато- паричния фронт...
71
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще наблюдаваме голям цирк който всъщност не е спирал де. Уж подавам оставка, но виждате ли понеже съм незаменим и реформаторите ме канят пак ще стана премиер. ЩЕ СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ ТОГАВА НЕ ПРЕМИЕР... И БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ГЛЕДА...ПИСНА НИИИ ОТ ТЕБ
70
3
 
67
 
! Отговори
Kit Chelin преди 7 години
Др. Борисов отново счупи ***. По подобие на музея на мадам Тюсо и в България трябва да направим музей на глупостта и лъжата и в него първата восъчна фигура да бъде неговата. За какви успехи, стабилност и развитие говорим, когато увеличихме външния дълг двукратно, усвоихме за 2 г. 3% от европейските фондове. Некадърници та дрънкат. Плашат ни с правителство на БСП и ДПС, а търсят подкрепа от най протурската партия Дост. Големи наглеци и властолюбци. Стига вече, прекалено се брутални и арогант
69
2
 
52
 
! Отговори
Володя преди 7 години
Тиквата си е проблем на руснаците. Лукойл-Ипон, -"Ало Ваньо"..... Мишо Бирата май го чака
68
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Boiko malko sles na semata stiga se du kostumite sa ti tesni malko dieta vie drugarite it gerb mnogo nadebelahte a reformatorite fidanki i te schte nadebelejat malko stil drugari deputati nc
67
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До socialen, който рече: Борисов е тотален некадърник.Щом ти казваш!Сравнен, обаче, с цялата парламентарна пaплaч е с класи отгоре - великан! А за "интелигентния" електорат, хвърлящ по улиците пачки и други ценни неща "в помощ на полицията" и гласуващ "мъдро" просто няма думи за определяна.
66
4
 
71
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов е тотален некадърник. Не може да изкара нито един мандат до края от простотия.
65
35
 
37
 
! Отговори
Само така Борисов! преди 7 години
Борисов показва, че е израстнал в политиката. Слага в джобчето си крякащите патици. Каката от бйе-сйе-пйе се облизва за властта. Иска през 2017 да бъде коркорбашията на БГ-то, зер предстои преседателство в ЕП. Тя, с разбойниците си, да бъде отгоре. Затова му спретнаха на Борисов цялата дандания с оплюването му, а и "ортаците" борисови подгласяха. Само дето не се огледаха в някое огледало, че да видят какво е реалитито.
64
4
 
66
 
! Отговори
Даскала преди 7 години
Тарикатът от Банкя в действие , наумил си как да захапе кокала по - здраво ?Кой го подкокороса тоя човечец ,че сега е на път да обере всички негативи наведнъж!Схемите с Марешки , Сидеров и Реформаторите едва ли ще му помогнат - те на практика ще отпаднат , остава му един Местан , един Ердоган и една г-жа Меркел.....нещастния Борисов!