Царя: В отношенията ни с Русия да се гледа реалното!

Сакскобургготски би се радвал да се срещне още веднъж с Путин
1 мар 2017 10:00, Елка Василева
162
Царя: В отношенията ни с Русия да се гледа реалното!
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, Булфото

В момента между България и Русия съществува известно напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго, заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за ТАСС.

Според него проблемите са винаги нещо временно и конюнктурно. "Това сега е модно явление, което преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се гледа реалното, прагматичното и полезното", смята бившият български премиер.

Бившият български премиер припомня, че неговото второ международно посещение след встъпването му в длъжност е било в Москва. От срещата си тогава с руския президент Владимир Путин той казва, че е останал с "много интересно и положително впечатление". "Бих се радвал, ако успея да се срещна с него още веднъж", споделя Сакскобургготски.

В света трябва да има водещи държави и между тях трябва да съществува взаимно разбиране и взаимна отговорност, защото от тях зависи съдбата на останалите народи, казва Сакскобургготски.

За Русия той споделя, че винаги се е интересувал от нея и от историческа, и от културна гледна точка.

Сакскобургготски оценява като изключително положителен факт включването на Русия в решаването на проблемите в Близкия изток.

Симеон Сакскобургготски смята, че за Европа не съществува реална алтернатива на ЕС. "Убеден съм, че ЕС е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор", казва той.

Бившият български премиер дава България като положителен пример за ползата от европейската общност.

"Ако през 2008 г. по време на икономическата криза не бяхме членове на на ЕС, не е ясно къде щяхме да бъдем в момента. Но като част от общия съюз, общия клуб, семейството ние успяхме да преодолеем тези сложности", казва той.

Сакскобургготски е убеден, че Европейският парламент и Европейската комисия ще се справят със съществуващите в момента проблеми, включително и с Brexit. Според него са са възможни и други неочаквани промени на ситуацията, но това са предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени и в крайна сметка ще доведат до положителни промени.

Бившият български премиер оценява, че санкциите влияят негативно повече на страните от ЕС, отколкото на Русия.

По повод предстоящите на 26 март парламентарни избори в България той смята, че след тях ще се наложи да бъде сформирана коалиция, ще бъде необходим диалог между политиците. "Убеден съм, че на България й е нужна максимално широка коалиция, която да отчете желанието на възможно повече избиратели", казва Сакскобургготски.

За него да се мисли, че монархията не е съвременна, е политическа грешка. "За мен е важно държавите да се развиват предвид предишния опит, историята. Независимо от това дали той се харесва на някого или не“, казва Сакскобургготски и препоръчва на хората, които се занимават с политика, държавните дейци да имат добра историческа подготовка. Изучаването на историята според него трябва да бъде задължителна дисциплина. Това е феноменална опора, включително при взимане на решения, за разбиране на ситуацията", смята Царя.

Запитан за личните си планове, Симеон Сакскобургготски казва, че за почти 80-годишен човек е рисковано да поглежда далеч в бъдещето. "Щастлив съм, че съм живял в две епохи. Родих се тук, в България и живях в условията на монархия като престолонаследник и цар, след това напуснах страната за цели 50 години. Научих много и накрая отново се върнах в България. Благодаря на Бога, че ми даде възможност да видя живота на моята страна в продължение на толкова дълъг период", заключава Сакскобургготски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
1
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Нашите политици са чеда на бивши комунисти,възпитаници на ДКМС,БКП,БСП и ДПС.Царят е с друга култура,друг политически поглед и друго домашно възпитание.Царят го използваха като лице пред света,за да влезем "под масата" в ЕС,след което по брутален начин го отстраниха от политическата сцена.Аз съм ЗА монархията,за да има последователна политика и приемственост.В момента ролята на монарх играе Сергей Станишев-комунист.Ми те комунистите замениха и църквата с партията по време на тоталитаризма.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя пак е проиграл парите които награби от България. Сега гледа някоя рубла от Москва ако може да докопа.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости, тоя не е никакъв цар, само е КРАЛ :D
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не желая да ми натрапват слабоумните съждения на този крадлив,неграмотен "цар"
96
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Най-слънчасалия тук е Анонимен шорош.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мааааале някой мноооооого е сланчасал. Вярваш ли си на глупостите.
94
8
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Сакскобургготски изигра положителна и стабилизираща роля в България. Смятам, че неговото присъствие е нещо добро за всички нас.
93
4
 
8
 
! Отговори
дете преди 7 години
Царя е гол !
92
5
 
6
 
! Отговори
3M преди 7 години
Този трябва да се срещне по-скоро не с Путин, а с Брежнев
91
2
 
7
 
! Отговори
БГ Манталитет преди 7 години
всички мразим, всички обиждаме, гняв към всичко.............
90
2
 
1
 
! Отговори
20 лева преди 7 години
До До анонимен 103 стамболов струва само 20 лева
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До св.св.Маркс и Енгеобикновена бг злоба,нали
88
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 7 години
Няма цар.Има Симеон Борисов Сакскобурготск.Съдружник на ООД-БСП.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царя: На сношенията ни с Русия да се гледа реалното!
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царя: в Русия има ли казина?
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокиЯвно извънземните съществуват и са сред нас.
84
4
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Г-н Кобург готски , като сте талкова впечатлен от Путин защо не вземете та да останете при него за постоянно??? Пък и може да се пробвате да" оправите" и руснаците за 800 дни...
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царя или Царят? Както и да го погледнем, подлог в изречение си е.
82
3
 
9
 
! Отговори
Чоки преди 7 години
Ако този е цар,аз съм извънземен.
81
4
 
3
 
! Отговори
Горан преди 7 години
До 110 - Е, да ти понеже от там идеш и си пряк свидетел на всичко! Петко Киряков е имал абсолютното право да си гледа старините и никой да не го закача. Точка. Всичко друго е измама. Стамболов, ако наистина се беше бил нямаше да е сред оцелелите апостоли на българската свобода участници и подбудители на априлското възстание! Стамболов наистина на думи е бил готов да се бие, но не е запомнен с това! Виж с приказки...