Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите ни вървят нагоре

Младите едва ли осъзнават какво е да няма война, каза Сакскобургготски
107
Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите ни вървят нагоре
Снимка: БТА

Европейският съюз е пример за човечеството, чест е да живеем в него, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на международната конференция "Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм" в София.

С форума се отбелязват 10 години от членството на България в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България, предаде БТА.

Герджиков посочи, че първата голяма европейска поука, крайъгълният камък на ЕС е мирът и опазването му, възможността да измерваме живота си с часовник и задачи за решаване, да имаме мечти, да възпитаваме децата си в оптимизъм, да градим патриотизма си върху зачитане на другия и общото.

Той определи подписването на договора за присъединяване на България към ЕС като исторически успех за страната ни. Герджиков отбеляза, че нашата Европа и нашата България днес са различни отпреди 12 години, отпреди осем години и дори отпреди три години.

"Страната ни се развива, икономиката ни прогресира, доходите вървят нагоре, демократичният ни опит е факт, имаме младо поколение, родено след времето на желязната завеса", коментира премиерът.

Може да не сме винаги доволни от ежедневието си, да се ядосваме на държавата си, но да не забравяме, че за много страни по света ние днес сме мечта заради свободата и правата, заради демокрацията и общите стандарти, заради партньорството в сферата на сигурността, образованието, правосъдието, законотворчеството, заради гаранциите за опазване на природата, заради общия пазар, каза Огнян Герджиков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че Европа не е даденост веднъж завинаги. Трябва да се борим за нея, да върнем ценностите и личностите, никога да не забравяме, че Европа е не просто съюз, а човешкото обещание за мир, просперитет и свобода, коментира Йотова.

Тя посочи, че най-добрата стратегия срещу популизма са работещите решения и можем да ги дадем само заедно. Йотова отбеляза, че темата днес вече не е мястото на една или друга държава в ЕС, а как продължаваме ЕС и допълни, че за нашата страна оптимистите за бъдещето на ЕС са много, само 13 на сто са песимисти.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски също е на мнение, че Европа не може да бъде приета като даденост, а трябва всички да допринасяме да се утвърди тази идея. Има недоволни, има хора, които се опитват по линията на популизма да се изказват, но младите едва ли могат да осъзнаят какво е да няма война в Европа, това е нещо неоценимо, коментира той.

Може би ни липсва национална кауза и може тя да е да сме пълноценни и полезни, с желанието да допринесем за консолидацията на този проект, да може от една страна да се модернизираме, но от друга да подкрепим тази сграда, тази идея, каза Сакскобургготски. Независимо от скоростите, за които толкова се говори, не е въпрос скоростта, въпросът е идеята, подчерта той.

Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 - 2001, отбеляза, че европейската принадлежност на България е част от идеите още на българското възраждане и не е политическа приумица на група хора, които са решили след излизането на страната ни от Съветския съюз да й намерят друго място. Според него дебатът за бъдещето на Европа трябва да продължи, а България да е активен участник в него.

Да, Европа е изправена пред много предизвикателства, дори може да се говори за кризи, въпросът е дали кризата, пред която е изправена Европа, е институционална или екзистенциална, коментира Стоянов. Той смята, че Европа не е изчерпала своя цивилизационен потеницал, а има какво още да даде на света. Основното според него е необходимостта от лидерство. Съдбата на Европа е да бъде обединена, заяви той.

Президентът на "Пан Европа - България" Гергана Паси припомни ролята на проф. Иван Шишманов, учредил паневропейското движение, и отбеляза, че той може да е повод за самочувствие на всеки от нас. Тя информира, че днес от името на "ПанЕвропа" се учредява награда за европейски принос, а в състава на журито са двама български президенти - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, както и представители на медиите и на академичните среди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нА НЕкой върват нагоре,на други надоле.Те ако върват нагоре няма младите да се изнасят от БГ.
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ТАМ Е БЕДАТА ,ЧЕ ВАШИТЕ ДОХОДИ РАСТАТ НЕПРЕКЪСНАТО ,НА ВЛАСТИМАЩИТЕ А НА НАРОДА ПАДАТ. Е ТОВА Е БЕДАТА. ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ЗАСИТИ НЕУТОЛИМИЯТ ГЛАД НА ВЛАСТИМАЩИТЕ ОТ ВИСОКИ ДОХОДИ И БЕЗБРОЙ ГЛЕЗОТИИ А ЕВРОСТАТ ИЗЛЕЗЕ С ПОСЛЕДНИ ДАННИ, ЧЕ В ЕВРОПА РАСТАТ ДОХОДИТЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ,КЪДЕТО РАСТАТ БЕДНИТЕ! ВСЕКИ ТРЕТИ БЪЛГАРИН В БЪЛГАРИЯ Е БЕДЕН И ЖИВЕЕ МИЗЕРНО ! НЕ СТЕ КЪСОГЛЕДИ А СТЕ ЛИЦЕМЕРИ,ЗАЩОТО ГО ЗНАЕТЕ ,НО ПРЕСТЪПНО ЗАБЛУЖДАВАТЕ ХОРАТА !
78
4
 
5
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Народа е клел люто деспотите във средновековието и макар много да е страдал е жив и днес, а онези едновремешни Борисовци,Ниновци,Догановци са ги разкарвали надолу с главата по улиците.Народната клетва не прощава.
77
6
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Генерал *** Маринкин/Радев извърши престъпление спрямо българския народ като назначи този мишок за служебен премиер. Факт !
76
5
 
10
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България Да пратим измамниците където им е мястото! 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еи пинокио ти живееш в един измислен свят в приказките нека да поживее един месец в реалният свят с 250 лева с колкото живее маика ми тогава ще разбереш защо има тенденция носът ти да става все по дълъг
74
5
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Такааа... с част от изказването на Герджиков съм съгласен: наистина е голям успех, че сме в ЕС, дори 10 години по- късно не го заслужаваме, просто не сме на равнището на останалите страни- членки. Дори с Гърция, Румъния и най- новия член Хърватска не можем да се сравняваме. Нито по доходи, нито по перспективи, по нищо.Оттам нататък обаче не съм съгласен с този случайник. Какво увеличение на доходите видя той? Икономиката ни прогресирала, страната се развивала? Напротив, напротив!
73
3
 
23
 
! Отговори
До 68 преди 6 години
Отиди в някое село и влез в общият магазин да видиш тефтерите с вересиите и тогава дрънкай глупости.
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ратстат на политиците и мутрите, които рекетират народа
71
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Хубаво е да имаш самочувствие, но трябва и покритие. Поредния самохвалко. Така ти се вижда от колите на НСО. Слез на земята.
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много слабо го дават червените *** откакто другаря Гергов напусна политбюро и спря кинтите!
69
2
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
ПанЕвропа= яко лапане за една каста и пълна мизерия за всички останали. И понеже, те не можели да си платят винетките, ГЕРБ не разговарял с тях;)))
68
2
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Заповядай електорат, розови балони и захарни памуци и да ти е сладко!
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите ни вървят нагореОтпечатайте го това с едри букви и го дайте на другарката от левия ъгъл да си го повтаря :)
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
долни нагляри
65
2
 
11
 
! Отговори
ист преди 6 години
Коя е тази пъ лна лелка между двамата.
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не върви, в голям град съм и всичко наоколо постоянно освобождава и спира работа, хората не харчат и да имат малко скътани пари, предпочитат да ги пазят и да им ги открадне държавата или такива като Цв.Василев и компания дебелаци Пеевски и бибитко
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Развиваме се въпреки пречките които ни създават такива като Герджиков и президентът на "Пан Европа - България" Гергана Паси
62
3
 
11
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Герджиков се радва: Развиваме се в ЕС, доходите Ми вървят нагоре
61
3
 
15
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Като икономист с дългогодишен опит мога да кажа, че на статистика не вярвам! Средната величина нищо не показва. Трябва да се каже колко хора /в абс. брой и процент/ получават мин. заплата, колко от 500 до 1000лв. и т.н. в определени категории. Всичко друго е изкривяване на данни. Също така ръста на БВП сам по себе си нищо не означава. Трябва да се знае колко хора / с какви доходи/го потребяват. В една робовладелска плантация например, може производителността да е висока, но кой употребява благат