Половин година след референдума на Слави: Кой иска мажоритарност?

С близо 25% спада подкрепата за въвеждането на тази избирателна система
14 юни 2017 21:00,
62
Половин година след референдума на Слави: Кой иска мажоритарност?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Това показват данните от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл".

Още по темата

Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май.

В референдума от ноември гражданите отговоряха на три въпроса: "за" и "против" мажоритарен избор на депутати, "за" и "против" задължителното гласуване и "за" и "против" намаляването на партийната субсидия на 1 лев на гласа.

На първия и третия въпрос над 2,5 млн. граждани бяха "за", а на втория - над 2 млн.

"Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла", аргументират се социолозите.

Припомняме ви, че в края на май Върховният административен съд обяви, че парламентът не е задължен да приеме решенията от референдума на Слави.

До съдебния изход от сагата се стигна, след като организаторите на допитването атакуваха преброяването на бюлетините със съмнения за манипулации.

Съдът прие, че действително около 500  гласа не са били отчетени при смятането на резултатите. Въпреки това за задължително изпълнение не достигат още 11 500.

Самият Слави Трифонов нарече съдебното решение "странно" и "неморално". Според него магистратите от една страна признават референдума за опорочен, а от друга отказват да доведат разследването докрай. Това било "поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а слуга на политическата класа", заяви Трифонов.

Независимо от решението на съда мнозинството от ГЕРБ вече внесе в парламента предложенията от референдума за въвеждане на мажоритарна изборна система, както и за намаляване на партийната субсидия.

В правната комисия вчера те минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля".

Днес обаче от партята на Ахмед Доган се врътнаха на 180° - няма да подкрепят мажоритарния вот.

При гласуването в пленарна зала обаче без гласовете на ДПС проектът няма как да мине.

Зад него ще останат само депутатите от ГЕРБ и "Воля", а против - БСП, ДПС и Патриотите.
------------------
Данните са от ежемесечното независимо националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл", базирано на извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Изследването е проведено в период: 4-11 май 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
до 47Защото със сегашната система бат Сали не е в парламента, нали?Забелязвал ли си как се подреждат листите? Кадърните и младите на края, тарикатите и мафиотите на челните места. Как да има промяна като както и да гласуваш на сегашната система, задължително първо ще влязат крадците и престъпниците?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само *** я искат. В парламента ще се напълни с ценко чоковци. Всеки местен феодален дерибей ще стане депутат.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората искат повече намаляване броя на дупетатите на половина! Не се правете, че не го знаете! Защо се заобакаля волята на народа? Защо се подхожда избирателно към отделните точки от референдума? Не щем да храним толкова гърла. То и 120 ще са ни много, но е пак по- добре от *** от 240.
40
3
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Колко от подкрепилите референдума знаят за какво са гласували?Мажоритарност в държава от 4-тия свят каквато сме ние е пълна простотия.Нямат място в парламента Маргините, Братя Галеви, Ценко Чоков и силиконови дами. Това са хората можещи да се самовкарат в парламента.Какво да очакваме от такива?Искаме ли Ковачки в парламента или не щото неговите подчинени гласуват по негово нареждане иначе са без работа. За кампанията си да не би Слави да извади пари от джоба си или и той работи за мутри?
39
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Червените мутро-капиталисти са ни яхнали,та искат и да векуват.
38
3
 
5
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Сегашната система е супер опорочена. Виждаме го вече 25 години. Както казва един дядо "Не знам как е,но и така не е". Нещо трябва да се промени, та било и тази мажоритарна система. Щом всички измислени социолози и политолози се юрнаха да плюят по референдума, значи има нещо читаво в системата. Ще променяме Конституция и Изборен кодекс, докато не потръгнат нещата. Сега е ясно,че нищо не върви!
37
1
 
1
 
! Отговори
редактора преди 6 години
доказателство си за слабата образователна система и по- специялно журналистиката... кво означава мажоритарност? аве вие тоя български за нищо го нямате бе!
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При мажоритарен вот народът пак ще гласува за онзи, когото пуснат по телевизията с рекламни клипове и гостуване по стидиа. А пускат онзи, зад когото има най-много пари. А най-много пари има зад онзи, който е сложен там да обслужва чужди интереси. Това, че щели сме да избираме личности е такава глупост... ама *** народ, слаба държава. Както Хегел е казал - всеки народ си заслужава политиците. Няма как да изберем по-качествени, докато сме необразовани, немислещи.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зрителите на Слави са така - първо гласуваме, после мислим. После викат що сме бедни...
34
2
 
2
 
! Отговори
патриот номер 1 преди 6 години
Мажоритарен вот, но никакви 240 избирателни района. Това е подигравка с избирателите.Трябва да бъде: Мажоритарен вот в един тур с 37 избирателни района. 28 области и 9 в София. Алгоритъма е сложен и тук няма място за разясняването му. Питайте и ще ви го кажа.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народът иска промяна, но не знае каква. Служи си с мътни фрази. "Нещо да се промени" "Да спрат да крадат". Промяната почва от нас. Никой няма да ни я направи.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това си е едно тъпо и много вредно начинание като воля като рзс и като всички псевдо народни действия предприемани за зомбиране на народонаселениетоняма по-справедлива система от пропорционалнатаи като сме толкова загрижени защо не въведем швейцарската системарезултата е на лице- ама на мошениците не им оттърваа те управляват българия и сега една машениче от тв иска да става голямо мошениче и естественно ще го отфутболят и ще му кажат кой е виновен
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kакъвто и да е вотът, резултатът ще е същият, защото хората са същите. Когато хората си променят мисленето, манталитета, културата, тогава може да има прпмяна.
30
4
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Изводите от референдума са ясни. Народа иска промяна, а овчарите и кучетата не щат, или не могат. Част от овцете бягат при задгранични овчари, други чуди вълци и кучета ги ядат. Не обиждайте овцете, те няма да поумнеят.Просто ще последват нов овчар. Който ума очи, разбра. Останалите, нека блеенето продължи
29
15
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
За референдума гласуваха почти всички ПРАВИ БЕЛИ БЪЛГАРИ. Не в ромските махали, не от Турция. На референдума платен вот нямаше. До 35. Ако Слави пак иде пред НС - с торбичките под очите, полу -куц и полу -сляп. И аз ще съм там.
28
2
 
15
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Приятел, проблемът е че това никога няма да се случи. И политиците го знаят. На такова стадо, такъв овчар. Преклонената главица получава бой по гърбината до откат. Това и заслужава. Срамувам се, че дотам я докарахме. Образовани, ерудирани в множеството си и абсолютно безполезни като цяло, заради индивудуализъм, безродност, злоба и завист.
27
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич не са МАЙМУНДЖИЛЪЦИ, защото :1) Българите не са 7 милиона. 2) емигрантите не можаха да гласуват заради липса на електронен вот Дефакто 50% са силно надхвърлени. Може би 70% гласуваха. Честно да ти кажа започва и да не ме интересува вече. Влизам веднъж в месеца да видя новините и толкова.Подобрение нула. Допреди няколко години силно ме вълнуваше. Сега съжалявам, че научих децата на български и силно чакам в края на годината новото си гражданство. Всички експерти, пък най-големия гъол ...
26
8
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
До долния. Референдума си е валиден. Според закона писан от противниците на референдумите, преброен от назначената от тях ЦИК и потвърден от назначения от тях съд той не е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Партиите в наглостта си ще стигнат до забрана. В една хубава сутрин по улиците ще има няколко бронирани машини и по телевизора ще ни кажат че така милите ви "партии" са забранени а "вождовете" им са на съд за държавна измяна.
25
7
 
18
 
! Отговори
МАЙМУНДЖИЛЪЦИТЕ НА С преди 6 години
ЗАКОНЪТ Е КАТЕГОРИЧЕН - РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ВАЛИДЕН, КОГАТО Е ПОДКРЕПЕН ОТ 50%+1.Е, РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ Е ВАЛИДЕН, ЗАЩОТО НЕ ДОСТИГАТ ОКОЛО 13000 ГЛАСА И СЛАВА БОГУ!. КАКВО ТОЛКОВА СЕ УМУВА - АМИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ В ДВА ТУРА С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО Е ПОДКРЕПЕН ОТ 2,5 МИЛИОНА ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ. НО НЕ Е ПОДКРЕПЕН ОТ 3,5 МИЛИОНА ГЛАСУВАЩИ, КОИТО СА МНОЗИНСТВОТО ОТ 6 МИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИ.СЛАВЧО ИМА ТРИБУНА ДА РЕВЕ ВСЯКА ВЕЧЕР ПО БТВ. А ТЕЗИ 3,5 МИЛИОНА,КОЙ ГИ ОТРАЗЯВА.ЕТО ТОВА НИ ОЧАКВА АКО ДОПИТВАНЕТО МИНЕ!
24
13
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Доста налуден трябва да си за да обясняваш как от референдума печелел ту е дан ту друга партия. От мажоритарни избори може да спечели само народа. Никой партиен вожд не му се иска да се раздели с верните му хранени анонимници. При мажоритарен избор Борисов ще бъде принуден да издига местни свестни и известни за да печели. Точно тези обаче не слушат като Цачева. Радев дали ще слуша Корни ...