Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
3
 
2
 
! Отговори
Петър Георгиев преди 3 години
България е православна християнска държава и строеж на джамии е супер голямо унижение срещу българските християни, които са проливали кръвта си над 500 години срещу гнусната, отвратителна ислямска зараза. И сега престъпника Бойко да излиза пред медиите и да се хвали как бил дал пари за строеж на джамия е едно от най - отвратителните и антибългарски предателски прояви на този антибългарин. Бог да го накаже!
156
4
 
2
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Днес случаЕно са забравили да напишат как го посрещнаха и псууваха на същото това събитие.Милия заби глава в земята, направи се на глух и се изниза като пръъдня из ***
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега - даааааааааааа, помнят ама не. И ти на тва се надяваш. Иначе ако помнят щяха да ти напомнят, че тогова си бил комунист и си участвал в отрядите дето ходеха да бият мюсюлманите. Ама хората помнят .................. грънци. Ако помнеха няма вече 11г. да ги управлява човек дето постоянно ги такова изотзад.
154
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** народ - слаба държава.
153
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Бойко,браво. Запретнал ръкавите човека,хванал мистрията и строи. И пари вади от джоба си та да се строи. Не е като някои дето пълняж чекмеджета и сметки в чужбина,купуват къщи в чужбина и т.н и т.н. Браво,браво.
152
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
слънцееее,и 100 джамии да построиш,мюсюлманите,няма да гласуват за теб.
151
6
 
3
 
! Отговори
Брат Вурст преди 3 години
А синагоги не строи. Aнтисемит.
150
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не споменахте как го по срещнахме във Варна?
149
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале, ужас! Българин строи джамии..Докъде се докарахме. Направо съм потресена!
148
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи като смятам - за църквата 100 хиляди, за джамията общо над 3 милиона... Правете си сами изводи.
147
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко, Боко... кога ще се пообразоваш малко, моето момче!Не етническа, а РЕЛИГИОЗНА толерантност в случая! Етническата толерантост е между етноси, а тук става дума за религия!Аман от прости, необразовани гербери и русофобски *** без грам разбиране и култура в медиите и в правителството
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ами ДПС ще са му новата патерица. Ако ВМРО и патриотите беха петдесетници и за тех щеше да има. Ако пък имаше и съботяни и за тех. А така се печелят избори, а след това гърч на народа за изхорчените народни пари.
145
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комуниста Баце верващ? Ами то всички предишни комунисти станаха верващи, кой партиен член, кой партиен секретар, кой още по голем тръгнаха да градят церкви, да одат по церкви. А като беха на влас рушаха, гледаха кой влиза и ходи на църква, не дай боже пък да е бил партиен член.
144
6
 
7
 
! Отговори
Поп преди 3 години
Боко,тебе ще те заровим като мюсюлманите,гол,с пачките и кюлчета.на оня свят няма да ти трябват но....
143
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турците в бг са дали повече пари отколкото българите за строителството на църкви!
142
8
 
3
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 3 години
Бойко взе парите...https://m.youtube/watch?v=rHzxN2bZSq4
141
12
 
17
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
На върха на всяка джамия,вместо полумесец,свинска глава - да докажат толерантност
140
11
 
12
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
Тоя е за лудницата
139
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората нямат работа и храна, ама трябва да им построим църква.Браво, браво!Баце що не е дръпнал една реч как е участвал във възродителния процес?
138
10
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Във Варна боко чекмеджето мина с 200 толкова бързо че не можаха хората да го оплюят както трябва.Пълен ***