Радев към Блинкен: Законът "Магнитски" е принос на САЩ в борбата с корупцията

Президентът разговаря с държавния секретар на САЩ по телефона
Обновена: 11 юни 2021 21:02 | 11 юни 2021 20:55, Нели Христова
181
Радев към Блинкен: Законът "Магнитски" е принос на САЩ в борбата с корупцията
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон "Магнитски" срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон "Магнитски" като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността.

"Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика", заяви от своя страна Антъни Блинкен, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремълската шайка пучисти се изпонастра от страх. САЩ им отнесе и главите и парите с голямата бухалка! Рундю да забрави за втори мандат, освен ако не разтвори широко бузки назапад!
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
едно говори друго прави БСП
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков да така е другарю Горбачов но ние сега ще се снишим за малко- БСП начин- на Мислене
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предложил ли му е сащ да купят грипени?
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМ прави всичко възможно на международно ниво да постави неприемливи за нас условия,да са непроменими с червени линии за идентичност и език.Което ще означава впоследстие нарушение на договора,и с учебниците по история с език на омразата към бълг.етнос- татари,турци и прочие,фашисти и т.н.и нищо за средновековната българска държава.Тези"червени"линии артикулират непрекъснато,не се говори за изпълнение на договора и извършените престъпления към българите,а само за дата,и че са изпълнили условията
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев видяхме как назначи хора на Божков във временното реваншиско правителство.И защо ли?Не предавай среднов. бълг.държава и идентичност на сръбските меке.рета.Обясни публично на политическите лидери,защото е крайно време да се говори открито за тоталитарния македонизъм създаден на основа на българския геноцид.Това не е свършило и няма да свърши ако не се направи необходимото.Маке политиците продължават със совалките си в различни държави,търгуват с членството си в НАТО,да не се разкрие истина
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистът Радев,руски агент, се е видял в чудо-на кого да угоди. сега са му набивали канчето за Македония. Не ми се мисли какво ще стане като на сцената се появи поп Кире Негодяев с чемберите....
134
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю оплакаб ли се е, че трябва да връща едни пари на Грипен? :)))))))))))))))))) Лиже и маже пред САЩ, а същевременно прави тих руски КГБ - ДС преврат в България.
133
1
 
10
 
! Отговори
Цветан преди 2 години
И този ме разочарова. Как се мазнят на САЩ. Къде е народният суверинитет.
132
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фурнаджийска лопата! Не е достатъчно Радев!
131
1
 
7
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Стратегическото партньорство между САЩ и малките държави като БГ, според амеиканците е винаги е било - "Дърпаме им ушите, а те слушат големия брат." Ако не слушкат - целият спектър от санкциии. Фигурантът няма как да не се мазни на чичо Сам, щом иска да става пак президент.
130
3
 
11
 
! Отговори
Смрадев Резилдент преди 2 години
СМРАДЕВАТА ШАЙКА ЧЕНГЕСАРСКИ ГАДОВЕ СЕ ГАВРИ С ДЪРЖАВАТА, САМО НАРИЧАЙКИ СЕ БРАТСТВО НА ПОЧТЕНИТЕ - ТОВА Е ПРОСТО ЧЕНГЕСАРСКТА СЕКТА. МЪЛЧАТ ВСИЧКИТЕ МЕДИИ ЗА ЗАПИСА НА УЗУНОВ, НА КОЙТО ПРИБИРА ПОДКУП, ЗАЩО ТАКА, ОСРАШКОВ ЛИ ВИ ВЗЕ СТРАХА, ЕГАТИ ИЗМАМНИЦИТЕ, А СТИЯ ИЗМИСЛЕНИ ШКАВЧЕТА И ВАНДАЛСКИ ПРОТЕСТИ ПРОМИВАХА МОЗЪЦИТЕ НА БУДАЛИТЕ. Ха ха, вземат ви за мезе, честен политик и суха вода няма
129
13
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Първо изчегъртваме петата колона на брюксел - герб. Забрана, лустрация и следствие и съд за калинките на герб. После иде ред на натовската марионетка радев.
128
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 129"... успешно българско председателство на ЕС, в София, станаха значим фактор в политиката на ЕС" - другарю, добре ли сте?
127
2
 
2
 
! Отговори
Цвете Делчева преди 2 години
А знае ли някой че Американците накараха Гърция да признае Македония в името и` и да мълчи за македонския език.Та сега македонците си карат майтап с тях питат ги, научили ли са южно македонски.Америка е тя която бута МК в ЕС и НАТО,македонците си казаха на референдума че едвам ли 10% са мераклии за влизането там.Толкова ли няма у нас някой това да разбере?И че ще има още санкции и натиск срещу нас.Прилично на девалвациата на турската лира от 50%, след като Ердохан се опита да се прави шефче.
126
5
 
18
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
радеф, ПИТА ЛИ секретарката СИ-узуноф, ЗА ВЗЕТИЯ ПОДКУП от петкоф-//ЕКС-ШЕФ на МИТНИЦИТЕ/, В ЗАВЕДЕНИЕ ? ИМА ВИДЕО/виж ''tribun''/! НА 19 май , В 19.30 4аса !
125
9
 
26
 
! Отговори
ПЪЛЕН РЕЗИЛ преди 2 години
А РЕЗИЛ Е С ОГРОМЕН ПРИНОС КЪМ РАЗСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВНОСТТА- ВИДЯХМЕ ТИ ЕКИПА- ТЪЖНА РАБОТА.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай да видим първо какво ще направи Лаура Кьовеши с новата структора която ще бъде внедрена в БГ-Правосъдието,и после да се направи лека ,,ревизия'' на затлаченият и не-корумпиран състав при висшите прокурори.Все от някъде трябва да се започне,и това някъде е винаги ,,главата на рибата''.
123
4
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Черепа имал в блокирана сметка 1 трилион долара, а в друга 99 милиарда, тоя е изперкал тотално. Безос е бедно *** в сравнение великия Череп.
122
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименелементарна,шоФьоро на на маджо не изкачи Шипка...и вируса го копна целувайки ръка на султано на 3 март...какво неуважение към Народа ни...към Историята ни...какъв позор...на 3 март бойко целуваше ръка на султано в турция бре...извадете си главите от зад.иците...или не ви чака нищо добро!!!Бог да пази България...от българите