ПП иска битовите потребители да не излизат на свободния пазар на ток

Правителството трябвало да договори правна рамка за КЕВР
44
ПП иска битовите потребители да не излизат на свободния пазар на ток
Снимка: Pixabay

Асен Василев от ПП счита, че като краткосрочна мярка трябва да се отложи извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар на електроенергия, предаде БТА.

ПП започнаха днес серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. В дискусиите по енергийните теми участват експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Според Василев ролята на правителство е да  договори правна рамка за КЕВР, която да позволи на регулатора да направи дерогация по повод извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар. Другото предложение е да има частична дерогация за ограничаване на износа на електроенергия. За целта трябва да се проведат преговори с ЕК за възможности за ограничаване на износа и за възможности за отлагане на либерализацията.

В по-дългосрочните мерки от ПП предлагат в 12 или 18-месечен план трябва да има пълно картиране на геотермалните ресурси на страната. Това, което е заложено и в Плана за възстановяване и устойчивост, е да има изградени една или две пилотни мощности. Идеята е там да се използва не само електроенергийният потенциал, но и топлоенергийният на геотермалната енергия.

Другото, което ПП предлагат, е да се направи анализ и проучване на икономическата и техническата възможност за изграждане на водноелектрически мощности на река Дунав, като тук се говори за проточна технология, която е екологична съвместима.

Освен това трябва да се разшири и капацитет на газохранилищата. Трябва да се направят и реверсивни клапи на входно-изходните точки на страната по всичките газопроводи, както и връзка на Балкански поток с националната газопреносна мрежа. Другото предложение да се направи преглед на договорите за ограничаване на резервирания капацитет до 50 процента от един участък за всичките газопреносни мрежи. Идеята е да не може един участник да монополизира входно-изходна точка за природен газ за страната. Освен това трябва да има максимум от 50 на сто резервиран капацитет от един доставчик на природен газ. За целта обаче трябва да прегледат договорите.

Другото предложение на ПП е за облекчаване на ВЕИ-ата за собствено ползване. Асен Василев изтъкна, че ако това остане изцяло за собствено ползване това да бъде третирано като строеж, но без да се прави електроенергийна оценка. Т.е. да на изградят чрез уведомителен режим вместо разрешителен.

Трябва да се направи и цялостна преоценка на хидроенергийния потенциал и приоритизация на проекти на база цена, стига да отговарят на екологичните норми, добави Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: токппКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Ако изведете и битовите потребители на свободния пазар ще има метежи. Нали разбирате, че няма как сметката за ток на едно домакинство да е близо до минимална работна заплата.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът не хареса свободния пазар. Каза, че не бил свободен и бил спекулативен пазар. Не го наричайте "свободния пазар".................наричайте го "спекулативния пазар на ток"...........Така ни каза бизнесът, чуйте го................Битовите потребители няма да излизат на спекулативния пазар на ток.
33
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
Това не е борда а ПОРНОГРАФИЯ. Да я махат докато са здрави и читави, че индустрията спира. Като тръгнат гладните ще ги разчекнати.
32
1
 
8
 
! Отговори
процедурно питане преди 2 години
тези "доставчици" на ток какво правят?-произвеждат ел. енергия-поддържат съображения за доставкаили са спекуланти които препродават като ползват съображения направени от нашите родители на бригадни начела...безплатно.
31
2
 
16
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
5-олигарха "НА ТОК" ....НАПРАВИЛИ "СВОБОДЕН ПАЗАР"....ХА,ХА,ХАААААААА
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ПЪК ИСКАМ ДА ИЗТЕГЛЯ 60 МИЛИОНА, ЗНАЧИ ПРИБИРАМ ГИ В РАНИЦИ, ЧУВАЛИ И СИ ГИ ПРИБИРАМ В КЪЩИ- РАШКОВ ТВОЙТЕ ХОРА ЩЕ МЕ ПУСНАТ ЛИ КАТО СИ ПОГОВОРЯТ С МЕН КАКТО ОНЯ ОБИКНОВЕН ЧОВЕЧЕЦ...ЕХ МЕЧТИ, МЕЧТИ- МОЙТА РАБОТА НЯМА ДА СТАНЕ, НЯМА ДА СТАНЕ И ТОВА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ДА СА СУБСИДИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА- ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ТОВА СА ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРЕПИ- ТЕ НЯМАТ МИЛОСТ КЪМ НАРОДА СИ.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв свободен пазар за гражданите ? АЕЦ Козлодуй е изградена с данъците на всички , така , че тока за хората трябва да е от там . Без разни посредници и несъществуващи такси. Много е грешно да карат хората да плащат на някой частник решил да произвежда ток.
28
1
 
14
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
На теория е добре, но на практика се сещаме, че фирмите са на пет човека, като всеки има по няколко ( проверих само три). Ако бяха на различни търговци, щеше да има конкуренция и да падне цената, ама са на пет човека и сами ще си създават цени- уж се повишават. По- добре държавата да ги регулира, а ако не им харесва- да отиват да правят фирми в друга държава.
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 89'та бяха изградени мощности за 10 пъти по-голяма икомоника и за 9 милионно население. Сега вярно че затворихме реактори на АЕЦ, но пък построихме някой нови мощности от ВЕЦ, Вятърните и слънчевите централи. Така че имаме мощности в излишък, затова и продават. Не ни трябва нито нов АЕЦ, нито нито пък ТЕЦове.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онази калинка теменужка ги задължи да се регулират всички фирми ,а хората тиквата ги предвиждаше от нова година . Добре че не стана Минчо на територията.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една константа под която потреблението не пада независимо кой сезон е коя част от денонощието. Тока от АЕЦ Козлодуй може да се вмести в тази константа и да не се налага да се изключва. Като допълнение ползваме ВЕЦовете, които са много бързи за включване и изключване и така нямаме нужда от най-големите замърсители - ТЕЦовете.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме почти никакво производство. Под 6 милиона сме вече, потреблението пада всяка година. Спокойно можем да спрем най-скъпия ток, от най-големите замърсители - ТЕЦовете и пак ще имаме достатъчно да ни стига, но не трябва да продаваме толкова много, както десега.
23
3
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Какъв свободен пазар на ток?!!!!!Вие да не сте прегрели? В България почти всички се отопляват на ток и сметките зимата примерно 200-250 лв. После какво ще стане сметки по 500 лв на месец ли. Ами пенсионерите с пенсии по 250-300 лв какво да правят да умират ли, хората със заплата по 1200 лв да умират ли. Защо затворихте АЕЦ Козлодуй, къде е АЕЦ Белене? Вие богатите политици имате ли представа, че освен вас и хора живеят в тази държава. Майната му на ЕС!
22
3
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
БРАВО МОМИЧЕТА !!! ЛАНИ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ПРИНУДИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ ФИРМИ ДА СИ ,, ИЗБИРАТ" ДОСТАВЧИК !!! ДРЪН ДРЪН ТИКВО !!! СЕГА ВСИЧКИ СТРАДАТ !!!
21
3
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
"За целта трябва да се проведат преговори с ЕК за възможности за ограничаване на износа и за възможности за отлагане на либерализацията." - от къде на къде ЕС ще ни казва колко и какво да изнасяме?? Сигурно ни казва и на каква цена да го изнасяме...
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешна схема. ТЕЦове не ни трябват. Работниците ги разпределете в другите централи, където има нужда. Ползваме ток само от АЕЦ и ВЕЦ. Развиваме ВЕИ, но не продаваме на народа от тях, докато тока от тях не стане достатъчно евтин за да се конкурира с ВЕЦ например.
19
2
 
19
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Какъв е този "пазар на ток"? Не виждам нищо пазарно в "пазара" на ток. Просто се дава на някакви лапачи да лапат. Какво значи всеки потребител да си избира доставчика? По какъв критерий? Да се направи една обща борса, на която всеки който има най-евтин ток да го дава на най-ниската цена и толкова. Като се разцепи стадото, вълците ще го изядат. Пуснали са един отбор тарикати, дето имат един офис и софтуер да си играят на "пазар", а хората да плащат
18
5
 
8
 
! Отговори
Полудявааааам преди 2 години
Бе м@-ми-ц@-та ти..ококорена!!!! Ами за дребния бизнес..дето ни изпратиха на Борсовия пазар..та да се гърчим като голи охлюви,посипани със сол? Ей..изр--ди !!!!! Да вкарате по някакъв начин ..тока за малкия и средния бизнес в някаква регулация,,или да се намали ДДС-то,щото не знам какво ще става януари......
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тяхната политика от след април месец досега е само едно голямо отлагане, не се работи за дългосрочно решаване на проблемите, философи без идея нито от къде ще намерят пари (освен заеми) нито какво трябва да подготвят за 1 година напред, камо ли за 5 или 10.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако в 03:00 сутринта имаш излишък от 10 MW примерно, какво ще ги правиш, ако не ги продадеш?" - Ами направи така, че да нямаш голям излишък. Включвай мощностите само когато са необходими. Както например Повечето мощности от държавните ВЕЦ стоят за резерва, за да се включат само когато са необходими.