България с нов кабинет: Какви са предизвикателствата пред четворната коалиция?

Кой ще се окаже подводният камък, коментират специалисти
14 дек 2021 16:25, Петя Славова
102

България вече има нов редовен кабинет. Но стабилна ли ще е четворната коалиция? Поддържането на равновесие между коалиционните партньори ще бъде голямо предизвикателство и решаващо за бъдещето на кабинета, смятат експертите.

"Минимално печеливша коалиция означава, че всяка една от партиите от тази коалиция, ако оттегли подкрепата за правителството, мнозинство просто няма да има. Така че всяка една от тези партии има тежест", каза политологът Милен Любенов.

"Още в първите седмици ще се ориентираме дали има воля за реформи или ще доминира желанието да се запазва този почти акробатичен баланс между толкова различни формации. Нямаме засега ефективно взаимодействие между тях. Всеки си тича в собствения коридор и ако това продължава - по този начин може да имаме пропадания между коридорите", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Това е един изпит за нашата политическа култура дали ще издържим това съчетание на доста различни видове партии. В момента те нямат изход. Този, който отново провали коалицията, ще бъде много тежко наказан. Така че известно време тази санкция ще ги държи", посочи културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

А БСП може да се окаже подводният камък в коалицията, смята психологът Христо Монов.

Още по темата
"Г-жа Нинова е най-сложният казус и голямата цъкаща бомба. Коалицията е факт, благодарение на общата идея за смяна на главния прокурор", подчерта Монов.

"Тази коалицията ляво-дясно, която изглеждаше почти невъзможна, ДБ-БСП да са в коалиция, стана възможна благодарение на Гешев. С акцията от миналото лято в президентството той обедини срещу себе си лявата и дясната опозиция на Борисов", коментира журналистът Владимир Левчев.

Все пак, според експертите, на този етап никой от коалиционните партньори няма интерес да развали управлението.

"В тази изглеждаща почти абсурдно коалиция никой няма да иска тя да не успее. Това ще означава да не влезе в следващото НС", допълни Левчев.

Експертите са обединени в едно - задава се изцяло нова парадигма на управление.

"Новият министър-председател декларира, че всеки министър ще си назначава заместник-министри, затова съответният министър трябва да поеме отговорността си. Струва ми се, че контрол трябва да има от министрите. Те трябва да са отговорни пред министър-председателя и така надолу по веригата", подчерта общественикът проф. Стоян Денчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предизвикателства огромни справянето = 0, 00 от цялата тая гадост огромният + ще е за президента който вече е на далавера с това правителство само стойте и зяпайте с отворени усти щото друго не ви остава.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все нещо добро ще свършат, докато ги учат да крадат
71
2
 
1
 
! Отговори
Червените хмери преди 2 години
Са затрили милиони в камбоджа та какво остава за нас
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Каракачанов Хахаха то защото ОПГ ГЕРБ не беше пълно с комунисти начело с вожда бившия член на БКП и агент на ДС Буда. Ставате смешни с тези комунисти при бандата ГЕРБ бяха над 75% ама мъчахте като риби.
69
2
 
5
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 2 години
е няма как да издържи това правителство понеже е пълно с комунисти и техните деца а те са изпечени бандити и то доказани.например .корни лъжата.и рашков.чашков дамаджанов.
68
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заслужаваме си правителстово. Бог ни го дава. Колкото и да се оплакваме, е добро. Ние осъждаме всички и всичко и не признаваме успехите и доброто у другите. Нека дадем шанс и подкрепата си на новия кабинет. Дано отстояват българските икономически интереси и защитават християнската вяра.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Samo poglednete diavola Kiro I Ninova
66
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
До Анонимен 87Хе-хе в голяма заблуда си . Наяждане няма. То е като спорта , все едно да кажеш че на един отбор му е омръзнало да е шампион и затоа ше пусне гювеч на другите.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ се наядоха, а от четворната коалиция са гладни. Тежко ни! Заформя се революция, а при нея хародът винаги пати. Сега ще има хиперинфлация, за да се опростят кредитите на олигарсите и да ни офушкат за да им работим за жълти стотинки.
64
6
 
1
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Давай Кире, първия гепаджия който опандизите ще ви вдигне рейтинага до тавана и ще ви бетонира във властта. Дерзайте!
63
0
 
2
 
! Отговори
akudд преди 2 години
ДНЕС предизвикателство No 1 e с. македония и няйните искания . с. македония е държава създадена 1944 г. от СССР да бъде камък в обувката на България и за сега това им се получава. с. македония са БЪЛГАРИ а от 1944 г са каквито си искат и със сигурност не говорят Български
62
4
 
1
 
! Отговори
Монегаск преди 2 години
И все пак добре че гепаджиите са аут. Ако бяха взели четвърти мандат, не ми се мисли братиньовците как щяха да се развихрят. Разни наглеци в местната власт с безнаказани изпълнения. Тиквата вземаше оставки ако някой се издъни публично и найчесто го пращаше на по скатана служба. Некадърниците бяха повсеместно. Парил тиквата пътища, да ама калпави, маркировки обозначения под всякаква критика. Тунела на витиня го прави мадата и половина. Ми че той бай тошо от нулата го направи по бързо.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуваш за промяна,а получаваш Нинова,Рашков,Гьоков и още няколко ДС внука ...ХахахахаТрагедия !
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да желая успех на безпринципен кабинет съставен от изпечени мoшеници.
59
13
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
До момента България беше в четири вида кризи: икономическа, здравна,демографска,политическа. Сега поне отпада политическата криза, защото най-накрая има управляващо редовно правителството състоящо се от четири партии. Няма нищо лошо в това да им се пожелае успех. Пък и на народа му писна от статуквото, българите гласуваха.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов кабинет със 1/3 стари ДС кадри и руско президенстко лоби.Само ми е чудно как К.Петков ще скъса пъпната връв с Радев.Неизбежно е .Голям цирк ни предстои !
57
5
 
2
 
! Отговори
Ники Халича преди 2 години
ГЕРП ДЕПЕСЕ СЕДЕСЕ коалицията щеше да е бетон. Там всеки си знае пая и не гледа в чинията на другия.
56
3
 
6
 
! Отговори
намеса на САЩ преди 2 години
САЩ СЕ НАМЕСИ НА ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ /С ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ/, ЗА ДА БЪДАТ ИЗБРАНИ РАДЕВ И ПЕТКОВ. ЦЕЛТА НА САЩ Е РСМ ДА Е В ЕС И ДА ПОЛЗВА АЛБАНИЯ, СРМ И БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕРИТОРИИ, ПРЕЗ КОЙТО ДА ВОЮВА С РУСИЯ И ДА СЕ НАМЕСИ В СПОРА С УКРАЙНА. ПЕТКОВ ВЕЧЕ Е ЗАЯВИЛ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ДО 6 МЕС ЩЕ ДАДЕ СЪГЛАСИЕ ЗА ПРЕГОВОРИ НА СРМ С ЕС. БЯХМЕ ИЗПОЛЗВАНИ И ЩЕ БЪДЕМ. ТОВА Е, НИЕ СМЕ ПЕШКА В ИГРАТА ПРЕДИ НА РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ, А СЕГА НА САЩ И ИЗРАЕЛ. БАЛКАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ТОВА, КОЕТО ДНЕС Е БЛИЗКИЯ ИЗТОК.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киркор лъжеца ще ни набоде като Райна Княгиня знамето на Априлското въстание.
54
2
 
13
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
На следващи избори БСП ще имат2 процента гласове.