Равноправие на българите в РСМ, преди Скопие да започне преговори

Петър Колев за писмото на македонските българи до институциите в София
Обновена: 8 яну 2022 13:59 | 8 яну 2022 13:36, Екип на Bulgaria On Air
88

"Въпросът с равноправието на гражданите пред Конституцията и законите на дадена страна е фундамент на Европейския съюз. Това е основна европейска ценност. Ние очакваме, че всички тези неща ще се случат, преди Република Северна Македония да започне преговори и ще ви кажа защо смятаме така," каза в разговор за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR, който ще бъде излъчен днес от 17.30 часа, Петър Колев, председател на политическа партия Граждански демократичен съюз в РСМ.

Още по темата

В понеделник президентът Радев свиква КСНС по темата. Преди това заседание седемте организации на македонските българи от РСМ се обърнаха с писмо до президента, премиера, председателя на НС и парламентарно представени политически сили България да не прави отстъпки на Скопие, а да държи на гаранции за изпълнение на условията и Договора от 2017 г.

"Съществува декларация от 1999 г. между премиерите Георгиевски и Костов. Тя никога не проработи. Това са и твърдения и аргументи на бившия премиер Костов и бившия премиер Георгиевски. Подписахме договор 2017 г. , който също така не работи. Затова ние смятаме, че този въпрос, особено въпросът с равноправието, правото на самоопределение, уважаването на нашата история, култура и език в Р Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени със съдържание, тоест решени, преди Р Северна Македония да започне преговори. Защото, за мое огромно съжаление, моята държава не спазва международни договори, особено тези, които са сключени с България," каза Колев в разговор с водещата Милена Милотинова и допълни: "Затова ние очакваме, че всички тези въпроси, които са спорни в този пакет от 6 точки, ще бъдат решени и ще бъдат изпълнени със съдържание, преди Р Северна Македония да започне преговори."

Целият разговор и още по темата - днес от 17.30.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Сюлейман паша, ама то вие сте признали българите в Македония :) Страхували сте се от българите там, не от "македонците" :)
49
2
 
9
 
! Отговори
Жан преди 2 години
Днешна Македония е изконна българска територия. Още, когато Турция въобще я е нямало на картата на Европа, България е била велика държава, създала писменост. Разни неграмотни като така наречения Сюлейман паша, да се ограмотят! Какъв паралел щеми правиш ти, неуки , неграмотни турчине, с културното наследство на България и разрушителната турска нация?! Където е минал турчина, само развалини и кръв. И до ден днешен туристическите дестинации в Турция не са турски и не са построени от турците.
48
13
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 36! Щом не искате македонците от Пиринска Македония,турците,помаците и ромите като народ в Конституцията на бьлгария,следва вьпроса:а защо вие искате македонците да признаят така наречените ,,бьлгари" и да ги включат в конституцията на Македония редом с албанци турци и роми?! Защо бе ***...чо,а?
47
4
 
17
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
До Македонец с б. паспо - Ние не щем всяка държава да вписва българите в конституцията си, а само тази около Вардар, която сама се е наредила да изброява всеки в държавицата си до последния индиец. Ако македонците не са българи, значи щом изброявате етносите в конституцията си трябва да запишете и българите. Да не би да отказвате, защото смятате, че македонци и българи са едно и също? Ако е така браво, ама си го кажете, че не сме ви разбрали, от езиковата бариера ще да е.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да спазват договорите с България и Гърция и да изградят почетникот на Желю Желев, който ги призна за държава.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонец с б. паспо Ако Скопие дадат маке паспорти на 2 милиона българи с маке корен и Македония ще стане ббг.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много е просто Прав си но Македония ще остане без население. Македонците се прибират в България, албанците в Албания, роми в Румъния, сърби и Сърбия и накрая няма хора в Македония.
43
9
 
4
 
! Отговори
Много е просто преди 2 години
Българи от другата страна на границата, ЕЛАТЕ ПРИ МАМА и хоп, вече сте еврочленове. Защо са ви преговори, договори пр. губене на време. Крайния резултат ще е същия.
42
5
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Нека влезе СМ в ЕС и ще преброим паспортите! Тогава няма да ти е толкова интересно! Всеки може да има паспорт на друга държава. Важното е за какъв се смяташ ти и това се брои и си има начини да се брои. Тези начини вие уж не ги знаете!! Ако не признавате преброяванията може да поискате преброяване под международен контрол. Не го правите защото знаете резултата. Айде да не правим на.....
41
4
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
имат бг паспорти смятай.А ти защо имаш бг паспорт,това е по -интересно.
40
15
 
6
 
! Отговори
Македонец с б. паспо преди 2 години
Абе защо никога не казвате колко са тези българи в СМ?? Кажете колко са, колко са се обявили при преброяванията и т.н. Броят се на пръсти! Че иначе може да искате за всяка държава да впише българите в конституцията си!
39
1
 
8
 
! Отговори
До мypдeрacта преди 2 години
Жалък тр. Ъ вeрс, като гледам "коментар" 10 и 20 ИСКРЕНО ТИ ПОЖЕЛАВАМ децата ти да yмpът в страшни мъки пред очите ти изнacилeни от поне 100 кpивyдзypлати циHraнoтурци И ти да им пиеш от чешмите!!! И после аз да ce. PЪ на гроба им!!! Твой 3.Желев АМИН
38
1
 
7
 
! Отговори
В СКОПИЕ... преди 2 години
Командват - Китай и Русия..... Радев, Киро и Асен чакат дарения от Китай...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Благоевград Може да не стане или поне няма да е скоро и пак Македония си остава извтн ЕС. Малцинство няма как ако са българи и те.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малко 10-20 г. докато се уредят договоите с България и се види че ги спазват и чак тогава почват за ЕС. Но трябва да се поочне а Скопие протакат.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 1940 f. 90 % са българи а сега само 10 % и откъде е македонския език.
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо заваля като говори все едно слушам някой от малцинството
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма как да се ликвидира.Това може да стане само от вътре,а не от вън.Бойко беше почти постигнал това.Хората от Пиринска Македония не може никой насила да ги накара да се чувстват различни от това което са.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на мен ми е интересно кога Сърбия ще се намеси в негативния говор на омраза на наши политици за тях.Отговор ми е ясен,няма да се намеси защо тяхните политици и тези които създават омразата в БГ и МК си имат едни и същи шефове(Путин и Ердоган) Сърбия е резервния план.Ако новите премиери на МК и БГ подпишат споразумение и те ще се засегнат и тогава ще се намесят.Явно си има програма за действие.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Те претендират че хората в Пиринска Македония са македонци и трябва да ги запишем за народ в конституциията на НРБ. Което после ще поискат и роми и турци и помаци и накрая България ще се ликвидира.