Депутатите качват пенсиите за инвалидност, за 100% увреждане с 25%

Започва реформа в социалната сфера
90
Депутатите качват пенсиите за инвалидност, за 100% увреждане с 25%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите ще увеличат пенсиите на инвалидност, стана ясно от думите на министъра на социалната политика Георги Гьоков и на депутати от управляващата коалиция след протеста на майките от „Системата ни убива“.

По думите на министъра повишението е отговор на повечето от исканията на недоволните и не се отнася само до децата с увреждания.

Социалната пенсия за инвалидност е процент от социалната пенсия за старост.

Управляваща коалиция реши пенсията за 100% увреждане с чужда помощ да бъде увеличена от 135% на 160 на сто.
 
Тази за хората с трайно намалена трудоспособност от 91% до 100% скача от 125% на 140 на сто, а пенсията за хората с инвалидност от 71% до 90“ се вдига на 130% от социалната пенсия за старост, обясни председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански от ИТН.

Искрен Арабаджиев от ПП, председател на социалната комисия, обясни, че управляващите се вслушват се в думите на хората и от следващата седмица започнат сериозна работа по социалната сфера.

Според Гьоков са нужни сериозни реформи в системата за подпомагане на на хората с уврежданията.

Той добави, че с бюджета на ДОО е предложена цялостна и балансирана подкрепа към нуждаещите, като той е увеличен с
с 8,3% през тази година.

„230 милиона от бюджета на МТСП пряко са насочени към подкрепа на хората с увреждания, но ниските плащания през годините не оставят в хората усещане за справедливост“, призна министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
ПЧавро преди 5 месеца
Не сьм ти старчески дом имаше протести на хора. С увреждания що не ходи там да духаш
56
1
 
0
 
! Отговори
Сега преди 5 месеца
Ли ходи при ци храните с ТЕЛК да ги попипаш
55
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 5 месеца
Ми се мешай в телефона *** личния интерес на шамшала няма кой да го слуша
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина, като се четат коментарите излиза, че най-добре е да се даде на всички инвалидна пенсия за 100% увреждания, без други подробности!
53
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратена съм от коментарите. Нямате нищо против да плащаме огромни заплати на разни калинки в държавната администрация, но завидяхте на мизерните пенсии на инвалидите. Вместо да се възмутите, че закриха всички предприятия, които осигуряваха работа на инвалиди или на управляващите, че не правят нищо да разкрият фалшивите инвалиди, вие се възмущавате, че инвалидите ще получат увеличение на мизерните си пенсии.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже ме сметнали за баровец вече плащам новите сметки от Виваком не съм очаквал подобно нещо но всяко нещо си има първи път
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма справедливост. По-добре е да си здрав и богат отколкото болен и беден.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо супер тъпо в цялата система. Жена малко над 30 г. с отрязана гърда съответно махнати лимфи на първи телк получава 72%, на втори 60% и на трети още по-малко. Не взема пенсия защото е гледала 2 деца и няма нужния стаж, въпреки че после работи и към следващия телк има стаж, но те гледат към датата на 1-вия ТЕЛК, т.е. никога няма да я подпомагат нищо че натрупва стаж. Лимфи няма, гърда няма, помощ няма.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.....И така е, и не е така! Да се замислим колко болен е българина ! Има ли друга съвременна,европейска държава с по-болно население ?И всичко това е от много "хубав" живот !
48
11
 
12
 
! Отговори
До коментар 64 преди 2 години
Абсолютно вярно!!!Пенсиите са израз на реално полаган труд и внасяни осигурителни вноски!!!Социалните плащания са за социално подпомагане!Хора, спрете да се осигурявате! Просто си купете експертно решение!
47
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безобразие!!! Огромна част от пенсионерите по болест са от малцинствата. Повечето с фалшиви експертни решения. С по 4-5 години стаж. С родени една камара деца. С никакви осигуровки. И на тези същите се наливат пари!!! За сметка на работилите по 40-50 години пенсионери с пенсии, отпускани назад във времето. Крайно време е работилите в тази държава и мизеруващи днес да излязат по улиците и да искат обяснение на тези недоносчета, които ни управляват!!!
46
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашните управляващи правят същото, за което критикуваха Борисов, че давал пари на тези, които протестират. Видяхте ли, че не е същото да управляваш и да критикуваш отстрани. Майки, които се грижат за деца инвалиди трябва да получават достатъчно пари. И това да им се зачита за трудов стаж. Това е тежък труд 24 часа в денонощието.
45
14
 
7
 
! Отговори
гого преди 2 години
кога ще махнете тавана на пенсиите
44
5
 
11
 
! Отговори
забравени преди 2 години
Мая Манолова маа сьомга а Бабикян се тъпче с кебапчета с парите от "Системата ни убива".
43
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те получават и други суми от социалните, освен тези пенсии. Получават повече от работещите хора.Няма друга държава, в която заплатите са по-малки от инвалидните пенсии. Само пенсии, пенсии, пенсии увеличават. А заплатите кога? Нали Гьоков обеща в коалиционното споразумение да извади социалните плащания от НОИ!!! Кога? Уж приноса бил важен, а хора без принос полупават повече от работник.
42
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЯКОЙ ДА ЗНАЕНе познавам такива. Истината е, че масово се издават документи за ТЕЛК. Тази процедура би трябвало да се затегне малко и да се прецизират критериите за инвалидност. Така както е тръгнало, раздават се инвалидни пенсии на калпак, почти всеки втори.Такова чудо никъде другаде няма.
41
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е справедливостта за инвалидите до 70% ??? Само другите ли се нуждаят от справедливост???
40
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьоков, как реши, че 314 лв. за човек с увреждане е достатъчна сума за месец? С тая сума не могат да се платят само месечните сметки. А за храна, лекарства и пр.? Или се влияеш само от Майките пред парламента? И другите хора с увреждания ли трябва да излязат на палатков лагер пред НС, за да се сетиш за тях?!Дискриминира цяла група хора.
39
8
 
15
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е ОТ ВАС! преди 2 години
пари. Това са си наши пари и са си напълно заслужени! Не сме давали никакви подкупи. Просто аз съм човек с мнение, който открито беше против мутрите. И много такива като мен си платихме. Тези пари ги заслужавам. Ако питате за какво ще си ги харча - надявам се това лято отново да сме на екскурзия из България. Не съм по лукса и предпочитам да давам пари за вестници, списания, книги, хубави дрехи и подаръци за племенниците ми.
38
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за хората с 50-70% увреждане- нищо, така ли?