Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за руски капитали

САЩ се разграничиха от сделката
185
Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за руски капитали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас, заяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви Петков.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

Още по темата
„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, заяви Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

БГНЕС припомня, че на 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ се разграничиха от сделката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Кирил ПетковGemcorp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Спри да се занимаваш с глупости ами вземи адекватни мерки за народа, хората вече изнемогват, а ти си тръгнал чужди работи да оправяш и да подгъзуваш. Некадърно и неадекватно управление. Кога най накрая някой управляващ ще попче да мисли за интересите на народ, на държавата а не все да гонят чуждите западни интереси?
111
0
 
1
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Вечеря за 1 милиард долара... Дай Боже всекиму
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правим справка в НАЦИД за Кирчо, но се оказва, че няма данни да е представил легална диплома за някакво образование ни за доктор, ни за фелдшер, ни за бакалавър, ни за магистър. Изобщо учил ли е някъде - някога?
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"компанията е дошла с представители на американското посолство". И това минава за нормално, а не за оказване на натиск от чужди държавни служители? Независимо от коя държава.
108
0
 
11
 
! Отговори
Кирил Петков преди 2 години
Мога да праа квот си поискам, щото имам трапчинки и всички искат да ме щипят по бузките. Аз съм най-големия в държавата, ще ме слушат и ще изпълняват, ако има нещо, значи няма нищо, ако съм сбъркал, значи че съм прав - аз съм Просто Кирил Петков.
107
1
 
1
 
! Отговори
Опит от 1600 часа преди 2 години
A former British Airways pilot was jailed for fraud after admitting he falsified his flying experience. Тhе former British Airways pilot was sentenced to a year in jail after pleading guilty to falsifying his flying experience. Тези две изречения дават ли право на нашите парламентаристи да питат което си правителство решат дали нашият Премиер има опита на Министър председател от поне 1600 часа както се изисква от пилотите на ВА като опита в летателни часове?
106
0
 
9
 
! Отговори
от Харвард преди 2 години
е що не я направихте тая проверка от началото бе кики ? вдигна се шум и сега гледаш да се измъкнеш сух :)
105
0
 
9
 
! Отговори
Кирил Петков преди 2 години
И аз не знам кога се правя на *** и кога наистина съм си такъв. Но пък ме харесват, щото имам мммм трапчинки.
104
0
 
3
 
! Отговори
Битак Пилотска книжк преди 2 години
А леле какви дипломанти има има по света. Добре че нашия Главнокомандващ си е пилот иначе ски кво става:A pilot who lied about his flying experience to secure a job at British Airways was said to have been caught when he pressed a button 'no qualified pilot would. Кире през Одеса Варна и Бургас, давай гас за Кавкас.
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***.о Киро ще анализира и накрая ще прибере в джоба комисионата майната и на бългалгария той Киро е на Бахамите
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
момче играеш си с огъня...
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мен кво ме топли какво ще излезе от проверката?
100
2
 
6
 
! Отговори
Просто Киро преди 2 години
Защо слагаме дупе там където си ги мерят американеца и руснака ,аз не моа да разбера!
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе е само в България, в Германия също няма олио и брашно в нашия район, дават само сутрин и свършва бързо. Цял месец сме без олио, караме на масло.
98
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До за всяка дипломкаДипломата не е фактор, Ердоган каква диплома има? Селско , анадолско момче, но защитава яко Турция. А Киро може да няма диплома за средно и висше, просто защото не ги е регистрирал, има много хора с дипломи, които не са ги регистрирали официално в България или не са ги регистрирали, защото им коства разходи и губене на време да се разакарват до София.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де*илин ние от глад почнахме да мрем тоя руснаците са му болката
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит Празник Пинокио !
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече НЯМА да управляваш ,Кирооо, имаш само минуси за управлението си, добре ,че е Нинова и БСП, че да ти спират част от глупостите, които вършиш!
94
0
 
12
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Киро и Андрю Гюров са изма маници.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто киро да не е останал без достъп до интернет и по-специално търсачките, да напише и ще му излязат много ценни източници на информация. Кукорчо защо излъга, че САЩ одобрявали сделкатата, ако прокуратурата се намеси и пак ще бъде бухалка, но на кого ще е сега?