Повече профилактични прегледи след скока на клиничните пътеки

Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия и акушерство
15
Повече профилактични прегледи след скока на клиничните пътеки
Снимка: БГНЕС

Цените на клиничните пътеки в болниците се увеличават с 25% от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ средно с 30% със задна дата от 1 януари. Това стана възможно с подписването на анекс към Националния рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз. Какво на практика означава това за лекарите и за пациентите?
„Това означава, че с това увеличение в доболничната помощ оразмеряваме повече дейности и услуги, до които ще имаме достъп“, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Антон Тонев пред bTV.

За пациентите това би означавало повече профилактични прегледи от преди. „Ако имаме някакви начални симптоми на болест, тя ще се хваща навреме“, каза още Тонев.

Той допълни, че се очаква да нараснат и доходите на болничните заведения.

„Като постъпят тези средства, те ще бъдат разпределени за всички нужди и за заплатите на лекарите, като до 1 август това ще е основно в правомощията на изпълнителните директори на здравните заведения“, каза Тонев.

Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология.

„Анализът показа, че във времето назад те са били несправедливо третирани. По този начин показваме, че справянето с кризата е наш приоритет“, допълни Тонев.

Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30%, което експертите се надяват да стимулира лекарите да предпочитат този тип раждане, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Star преди 2 години
В европейските монархии които са много изостанали от букварите на маркс и Енгелс,задравеопазването за раята е безплатно.Ако не ми вервате идете и ги вижте лично.Дори и в американската Канада която е под Английско кралско робство,дори и там здравеопазването е безплатно.това да се порежеш,да се натровиш,да те зашият,да те лекуват от рак,да те изследват на ренген и лазер триизмерно,кръвни пълни изледвания,пълни безплатнизаболекарски услуги.В тези изостанали в социален аспект държави,всичко е ,,Free
10
1
 
1
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
Аман от тоневщини! В профилактичните пакети влиза нищо и половина, освен това направленията за изследвания са с лимит - и да иска лекарят да ми ги направи, няма право да ги пусне, защото го глобяват. Отделно бюджета за профилактика е оразмерен за 40% от осигурените.
9
0
 
5
 
! Отговори
провинция преди 2 години
Дано. Здравето е в профилактиката.Колкото е по-голяма толкова по-евтино за пациента и държавата.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да говорим за нещо което го нямаме?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването ърябва да е безплатно.
6
0
 
10
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Тоз вярва ли си. Представям си да ида да кажа на джипито, че искам направление за ямр.... Ще ми даде вероятно за психиатър!Какви прегледи сънува този повече.
5
0
 
9
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Тоз вярва ли си. Представям си да ида д акажа на джипито, пенискам наптавление за ямр.... Ще ми даде вероятно за психиатър!Какви прегледи сънува този повече.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаш пари да им пълниш гушите, лекуват. Ако нямаш, бъркат си кафетата и им е през онази работа, дори и да си здравно "осигурен".
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната лъжа. Лекуват само близките си. Останалите хора са изнудвани и унижавани от лекарите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не плащайте здравни, слагайте си пари за здраве в лични сметки! И без това ви дерат кожите!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядат бой с 25% повече. Медицинската мафия няма да е вечна.