Уби ли скандалният запис последната надежда за нов кабинет?

Вълна от реакции предизвика изтеклия запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България"
23 юли 2022 07:10, Красимир Ангелов
278
Уби ли скандалният запис последната надежда за нов кабинет?
Снимка: БГНЕС

Вълна от реакции и коментари предизвика изтекъл запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България" в иначе спокойния петъчен ден. Срещата е проведена в зала "Запад" на Народното събрание и е била записана и излъчена на сайта на парламента, тъй като микрофоните и камерите в залата са били забравени включени.

Заради излъченото лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов направи изявление, в което обяви, че партията му се оттегля от преговорите за кабинет. „Нямаме място в тези безсмислени лицемерни преговори, защото току-що Христо Иванов ги прекрати, ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избори", заяви Трифонов.

Още по темата
С оттеглянето на ИТН от преговорите, мисията нов кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание става все по-невъзможна. Дори с подкрепата на напусналите "Има такъв народ независими депутати", ПП, БСП и ДБ няма да могат да съберат 121 гласа, колкото са необходими за мнозинство. Така дори и да влезе за гласуване в пленарна зала, бъдещият проектокабинет не би събрал подкрепа.

От "Демократична България" публикуваха целия запис. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обяви по-рано, че целият запис ще бъдат публикуван, защото се превръща в пропаганден материал, от който се разпространяват откъси, извадени от контекста. Той призова всеки да се запознае с целия запис, да види, че става дума за абсолютно рутинна политическа среща на ПГ на ДБ. "Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти на ситуацията, с всички възможни мотиви на играчите", обясни той.

От ГЕРБ пък призоваха президента Румен Радев да издаде указ за предсрочни парламентарни избори, ако в понеделник мандатът не бъде върнат с кандидат за премиер. От изтеклия запис става ясно, че мандатът умишлено се бави, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Противоконституционно е Корнелия Нинова и Христо Иванов да се произнасят за избори на 16 октомври, затова призовахме президента Румен Радев, ако в понеделник в 17:00 часа мандатът не бъде върнат, да издава указ за предсрочни избори, коментира тя.

От ДПС също се обявиха за прекратяване на преговорите. "Скандалният запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“ е поредното доказателство, че преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат са абсолютен фарс", написа във Facebook лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ.

Премиерът в оставка Кирил Петков също направи коментар по темета. "Ако се отива на избори, този път ни трябва мнозинство, при което да не си задаваме въпроси дали ще има подкрепа за антикорупционни закони и политики за народа", написа той във Фейсбук.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев обяви в "Панорама" по  БНТ, че според него Слави Трифонов тласка държавата към нови избори. От разговора, който изтече днес, виждам трезва оценка на преговорите и къде има притеснителни моменти - така той коментира записа от заседанието на парламентарната група на „Демократична България“.

Лидерът на БСП  и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че от левицата ще се водят само от Конституцията и решенията на органите на партията.

"Сега всички ще се втурнат да предлагат, настояват, да тълкуват, да плашат с протести, „с кръв“. Искам да съм ясна. Няма да позволим никой да ни поставя условия, да ни изнудва или заплашва", посочи Нинова, която е вицепремиер в оставка в кабинета на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев все още не е коментирал темата, но се очаква да стори това по-късно днес. От 10.00 часа държавният глава ще участва във възпоменателното поклонение по повод 80 години от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров.

Отбелязването на годишнината ще се проведе на Мемориала "Гарнизонно стрелбище" в столицата. Президентът ще произнесе слово и ще отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
6
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Ако човек забрави какво е приказвал Слави, а помисли върху това какво е вършил, че види че Слави винаги е работил в полза на ГЕРБ. И сега за пореден път спаси Бойко и ГЕРБ от раследване на КПКОМПИ. Слави загуби на България цала година, време, в което можеше да се направи поне съдебна реформа и да се получи финансиране на проекти от ЕС.
251
0
 
6
 
! Отговори
Време е преди 1 година
Рашков да си направи харакири. Божковите пари пак му изиграха лоша шега Пияна бухалка)))))
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гранична полиция са забелязали едно лице носещо папка, на прибежки и с преклякане да се отдалечава към браздата. Лицето е установено, че е жена с инициали К.Н. Граничарите са направили обиск и са установили, че лицето пренася контрабанда мандат.Води се следствие.
249
1
 
9
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
До шията затънали в Л'на, ама пак циклят на "опорката"...ама "ГЕРБ, и ДПС, и Слави. .."! Че кога Борисов е управлявал с ДПС ,бе ? Или с Чалгата? Довчера му се кланяхте на диванчето, а сега бързате да го пришивате на друг!
248
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане са пуснали камерите. Хахахахаха
247
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ, ДПС и тяхното СЛАВИ си търсят нова тема, която да разправят на медиите, за да заглушат важните теми. Гешев прати на Бейко индулгенция, ГЕРБ и ДПС отново активираха тяхното СЛАВИ да не се съставя правителство и КОНПИ с Рашков. ГЕРБ и ДПС опитват да вкарат тяхното СЛАВИ вътре в коалицията, за да пречи и да ги пази. Не стана за пореден път и те отново изкарват тяхното СЛАВИ от коалицията.
246
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгаринът козината си мени, но нрава - не.
245
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко започна от Радефф, първо той трябва да напусне. Допусна само излагации в управляващите.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 228 Щом не сте прости, знаци сте били пияни и дрогирани. Т.е. не с всичкия си.
243
0
 
22
 
! Отговори
до 243 преди 1 година
Този някакъв се казва Димитър Ламбовски. Когато отиде до Христо каза: "Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо". Христо му каза на живо сме после ще говорим. Ламбовски продължи: "Да не ни забравиш като станеш министър". Христо се чу каказва Шшшшшшшт :D Хахахахахаха случи се на Орлов мост точно през лятото на 2020 до палатаките на купените протестиращи. И Правосъдие за всеки го излъчи на живо, както и бодигарда му оператор Иво Мирчев.
242
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В прав текст Христо Иванов, без да знае че го излъчват, си каза всичко, каквото мисли за партньорите си:-ПП се дели на две крила- Лена Бориславова и другите!-ИТН е мафия и не трябва да има министри!-Бойко Рашков ще е бухалка!-Корнелия Нинова не е свършила нищо, само гледа да остане министър!-За ДБ преговорите са ,,словесни еквилибристики с които ще хвърлят прах в очите на хората!Е, остана ли още нещо за казване?А, да: Христо Иванов и групата му са лъжци и лицемери.
241
0
 
15
 
! Отговори
Бойкикев не става преди 1 година
Христо Иванов за втори път настъпва мотика с изтекъл запис-компромат, с което доказва, че не става за политик. Първото настъпване беше на Орлов мост, когато някакъв отиде при него и почна да му говори за Маджо, а той не се усети, че трябва да реагира незабавно на провокацията. Почти о същото време Йордан Цонев от ДПС се опита да подхвърли подобна динена *** на Корнелия Нинова, само че тя усети дузпата и веднага направи изявление от трибуната на Народното събрание.
240
4
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Аве, не го знам къв е Слави, ама е факт, че последователно би шута на Герб, ПП и ДБ.
239
2
 
7
 
! Отговори
Тук един написал преди 1 година
че в зала Запад всичко се излъчвало директно на живо ?? Брейй този явно е депутат щом е толкова категоричен, а после се чудим защо тези народни хаймани нищо не работят, ами те стоят тук и коментират "издават" тайни....кога дА работят като се занимават с клюки и пропаганда...
238
8
 
5
 
! Отговори
Залата била преди 1 година
за записи и директни предавания ???? Абе хора вие разбирате ли от демокрация и свобода ? За да бъде излъчено директно в ефир нещо от някаква телевизия или радио трябва специално разрешение, в противен случай това в демократичните държави е нарушение на закони и разпоредби, демокрацията се крепи върху строги и справедливи зАкони, какво разбирате в България от свобода например ?
237
14
 
2
 
! Отговори
популист преди 1 година
Излезе един чалга-инструтор и каза СКАНДАЛНО и цялата лесноманипулируема сГанна маса и днес ходи наведена заднишком пред този измисленяк на чалгата ! Грозна българска действителност !
236
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да няма чекмеджета,но ракли с мангизи със сигурност.Защото какво друго ,освен парите ги държат на власт толкова време.А кой ги сложи на власт и им разреши да крадат срещу съответни компенсации-Айден байден,пардон Ханс зайдел.Докато не зайде л германците,така ще е .Американците се оитаха да омогнат,но не става...
235
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво скандално виждате-да не ги е нарекъл случайно ***,макар че са си баш такива...
234
4
 
6
 
! Отговори
зА 233 "до 228& преди 1 година
От тази зала се излъчва само с разрешение !
233
2
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
234 знаеш ли точно колко пари има в това измислено чекмедже стига вече манипулации свършиха ви торбите с лъжитеплатените