Кремен Георгиев: Трябват компенсации за газа или цените скачат

Експертът мисли европейските решения за приложими в известна степен
15 сеп 2022 10:10, Росен Стойчев
16

"Ако няма компенсации за цената на природния газ, за да се покрият разходите, цените на Топлофикация трябва да скочат. Ако има компенсации тази цена на газа, която е в момента, ще бъде по-ниска. За да се въведат компенсации обаче, е необходим работещ парламент ".
Още по темата
Това каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът заяви, че договори имат всички топлофикации, но по-важно е да има газ и на каква цена. Според него газ физически ще има, защото Русия никога не е била единствен доставчик в света. Той смята, че минаването на топлофикациите на мазут няма да реши проблема, защото голяма част от персонала не може да работи с мазут, също така има екологичен фактор. Освен това и цените са високи.

"Мерките, набелязани от Европа, са приложими до известна степен. Трябва да има съвкупност от малки решения по места, за да се получи някакъв подобен ефект. Не мисля, че това може да бъде насадено със закон или директива. Това може да се случи за обществените сгради, но всеки в своя дом управлява температурата и това не може да се контролира", обърна внимание той.

Експертът изтъкна, че няма да има разлика дали "Топлофикация - София" е общинска или държавна, необходими са инвестиции. По думите му щеше да е добре да се направят инвестиции в увеличаване на електропроизводството в "Топлофикация - София" преди 15 години, когато е можело да има ефект от тях.

"Щом има компенсации за тока, би трябвало да може да има и за газа. Това включва не само топлофикациите, тъй като техните крайни потребители се отопляват на топлинна енергия, произведена с газ. Тук говорим за топлофикациите, които са с основно гориво природен газ, така и за разпределителните дружества на природен газ", коментира Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ефектът на бумеранга вече здарво е приклещил Европа. Каквото и да ги разправя Фрой Ден Лайн, от тази хватка, при сегашната политика на ЕС отърване няма. Няка как да очакваш от една държава, която искаш да я натикаш в ъгъла, тя да се усмихва и за благодарност да ти доставя газ... При тези условия, икономиката на ЕС скоро ще колабира..
12
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Бай ***....Топлиш се на субсидиран ток, тарикат. Като почнеш да плащаш пазарна цена, тогава се обаждай и възмущавай. Щом се топлиш на ток, значи харчиш 20 пъти повече от мен СУБСИДИРАН ток, от бюджета, който се пълни предимно от софиянци.
11
0
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Българите и България нищо не разбират от демокрация и начин на приложението и ! Не е демократично да е зависимо населението за топло от държавата или общината ! Мадрид по население е почти колкото България, целият е газифициан към всеки апартамент има кран и газомер искаш газ пускат ти газ ! Няма такова "животно" общ.топлофикация, всеки блок има котел на нафта или мазут за парно, искаш парно включваш се и плащаш на касата на блока, не искаш правиш си локално на газ с газов бойлер комбиниран
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия компенсации от небето ли падат? Всеки казва дайте компенсации а никой не казва откъде да се вземат.
9
0
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Кременке, а тези компенсации от къде да дойдат ? То, компенсирането става с пари, а пък левчетата вече не струват нищо. България е в чакалнята на еврозоната. Само след година и няколко месеца дори и стотинки няма да има. А не само левчета.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и хората ще скочат!
7
2
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Престанете с тази истерия с газааааа! Стига !!! Пука ми на черупката, че софиянци няма да имат парно и топла вода. Аз като съм от провинцията и се топля на електричество и ползвам бойлер за топла вода, някой дава ли ми компенсации за повишаването на цените на тока? А на тези "софиянци" дето сега реват ще им предложа:Върнете се там откъдето сте дошли!Там на село, в дядовата къща на дърва и въглища можете да се топлите.Не съм съгласен с моите пари да се осигурява благополучието на софиянците!!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
За 8 преди 1 година
Телефон с копчета е имало много преди ББ. Ще има и занапред, независимо от ББ.
5
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Никакви компенсации - 95% от хората гласуваха да бойкотират Русия и да ползват евтината европейска газ дето Урсулата се канеше да купи още преди 6 месеца за тях. Да ползват нея!
4
2
 
10
 
! Отговори
Уууубряя преди 1 година
На мене ще ми даде ли някой компенсация като на софетата след като въглищата са 1000 лева тона и дървата 200 лева кубика?А?Аз да стоя на студено а лентяйстващото софе да пуфти от горещина и да опъва Мади на дивана по потник!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва приватизация на Топлофикация София, защото софиянци са десни и искат частна фирма да притежава Топлофикация. Тогава ще си плащат сметките. Те живеят още при Бай Тошо с привилегиите от държавата. Градската десница и пазарниците ще живеят в истински капитализъм.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е десните софиянци да започнат да живеят в капитализма, който пропагандират и налагат в останалата част от страната. Частна Топлофикация София ще събира парите от неплащащите сметките си, уж десни капиталистически софиянци. Топлофикация София не е монополист, могат да се отопляват на газ, електричество, дърва, въглища.
1
2
 
3
 
! Отговори
МВР Вижте се преди 1 година
Старши Инспектор Емил Димитров от град Бобов дол е обвързан с ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ - Румен Николов-Пашата и Юлиян Борисов Георгиев от Перник, близки до бившия премиер Бойко Борисов който е замесен в поръчкови убийства !