Божанов: Промените отмениха гласуването с машини

Очаква подкрепа за втория мандат
3 дек 2022 17:05, Росен Стойчев
18
Божанов: Промените отмениха гласуването с машини
Снимка: БГНЕС

С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно вчера, машините на практика бяха премахнати. Това коментира Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от "Демократична България" в БНТ.

"От това, което сме виждали, човешките грешки са много.

Още по темата
И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери", посочи той Божанов.

Министърът на електронното управление в кабинета “Петков” опроверга като манипулации твърденията на БСП, че “Демократична България” печели от машинния вот. Развяваните от парламентарната трибуна листчета и разписки не доказват системен пропуск, а са символ на човешки грешки, допуснати в секционните избирателни комисии.

Божидар Божанов коментира забавянето на предстоящото връчване на първия мандат като пропуснат шанс за консолидиране на разбирателството и работата по същество в НС.

Едноличните призиви за участие на “Да, България” в правителство с хората на Бойко Борисов са били изслушани и категорично отхвърлени с редица аргументи в рамките на партийните органи, поясни той. Целта пред обединението “Демократична България” остава съставяне на правителство с втория мандат на “Продължаваме промяната”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как се фалшифицират с хартия? При нас е невъзможно. Гарантират го над 50 000 души, членове на СИК от парламентарво предстовените партии.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има хора, които знаят как да фалшифицират изборите с хартиената бюлетина, има хора и които не знаят.
12
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 година
През 2007 имаше местни избори и тогава за последно бях член на СИК.Впечатленията ми оттогава са,че при хартиените бюлетини понеже всички бюлетини след края на изборите остават в чувала няма как да има манипулации. Нека който знае как се манипулират резултатите да напише. Но като знам,че в чувала са всички бюлетини,протоколите с подписите на членовете на СИК и всичко това се съхранява аз не бих се съгласил да фалшифицирам резултати.Не знам как е с машинният вот.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В селото което съм роден не помня никога да са асфалтирани улици.Сега съм на 60 години.Сега лятото под асфалта където има каменна настилка намерих монета 5 лева от 1943 година с образа на цар Борис3-ти. Затова съм твърд привърженик на хартиената бюлетина.каквито и избори да има-дописвам му името и гласувам за него!С машините това няма как да стане.Затова съм за хартиената бюлетина!
10
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 1 година
Този не е разбрал за какво е гласувал. Такива приемат законите. ПИЧ вече ще избираме с какво да гласуваме, хартия или машина
9
0
 
0
 
! Отговори
Еврен преди 1 година
Блажени са верущите, резултатите пак ще са същите, Проблемът не е машите, а в хората.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя от кой цирк е ,тоест коя партия
7
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 година
трите партии управлявали България седем месеца и довели държавата до фалит се оплакват от несправедливост към тях :)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния лъжльо и манипулатор, точно сега всеки има избор как да гласува, друг е въпроса, че доста хора не гласуват поради това, че трябва да има поне още 2-3 по-удобни начина за гласуване.
5
0
 
0
 
! Отговори
Ангелов преди 1 година
Абе ревльо коити отнема правото да гласуваш с машина само ти отнеха правото да манипулираш машината ако под това разбираш отнемане гласуване с машина сие твои проблем.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви машини бе, как шъ "гласуват" братята от махалата и от турция. Та те са най-активните ни гласоподаватели!
3
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
СТИГА РЕВАХТЕ ЗА МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ КРАЙ НЯМА ПОВЕЧЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ *** БЕЗНАКАЗАНО СЕ ИЗМЪКВАТЕ
2
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Добре, де, стиг ревали. Ясно ви е, кой е насреща. 7 месеца се подпипквахте, беше ясно че трябв по-енергино д се пип. Изпуснахте златен шанс, уви!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промените спряха хората на Божанов да подправят машинния вот.