Социалистическата мечта на Чавес умира бързо

Всичко за Венецуела може да се сведе само до думата "петрол"
16 апр 2013 21:37, Елка Василева
111
Социалистическата мечта на Чавес умира бързо
Мадуро се изправя пред трудно управление като президент. Снимка: Reuters

Само шест седмици след погребението му социалистическата мечта на Уго Чавес залиня. В неделната вечер посочения лично от него за наследник Николас Мадуро спечели президентските избори, но на косъм, пише "Файненшъл таймс".

Мадуро - самопровъзгласилият се "син на Чавес", спечели 50,7 процента от гласовете срещу 49,1 процента за опозиционния лидер Енрике Каприлес, което представлява разлика от едва 250 000 гласа. За сравнение - на президентските избори през октомври Чавес спечели с 11-процентова преднина. Каприлес отказа да признае резултата, докато не бъде извършено повторно преброяване на гласовете. Мадуро се съгласи.

Да приемем, че резултатите са действителни и няма доказателства за манипулации. Това все още не дава мандат на Мадуро или на възприетия от него радикален социализъм. Венецуела се е превърнала в страна, разделена на две - изглежда по непримирим начин.

Този близък резултат също така ще подкопае позициите на Мадуро в собствената му управляваща Единна социалистическа партия на Венецуела (ЕСПВ).

Петдесетгодишният бивш министър на външните работи и синдикален лидер ще срещне сериозни трудности в помиряването на най-различните чавистки фракции, много от които смятат, че биха се справили по-добре от него. Най-големият му съперник Диосдадо Кабельо управлява както националното събрание на страната, така и партията (Кабельо е зам.-председател на ЕСПВ - бел. ред.) и има могъщи съюзници в армията. Той вече заяви, че изборните резултати изискват дълбока самокритика, което може да означава признание за очебийната неефективност на държавата във Венецуела и за корупцията – или пък е първото предизвикателство към Мадуро. Така или иначе, в страната цари бъркотия, без значение кой ще дойде да я управлява.

Въпреки всичките спорове около Венецуела и цялата й сложност всичко за нея може да се сведе само до думата "петрол". През последното десетилетие благодарение на шесткратното увеличение на цената на петрола страната се радваше на безпрецедентни приходи - почти в размер на един трилион долара. Именно това богатство изстреля Чавес и чековата му книжка на световната сцена. И тъкмо петролните приходи плюс уникалната му харизма спомогнаха за поддържането на революцията у дома. Всички дупки в Боливарския проект се запълваха от личността на Чавес - и се дозапушваха с още петродолари.

Но президентът почина на 5 март, приходите на Венецуела от нефта намаляват и цените на енергийните източници вече не се покачват. Икономиката е в безизходица. Може би Чавес щеше да съумее да държи сплотени чавистките фракции и при такива обстоятелства. Но Мадуро е неизпробван и нехаризматичен. Нито пък може да хвърля петролни долари за многото проблеми на Венецуела, така, както правеше Чавес. Наследството от 14-годишното му управление е страна с нова прослойка бедняци и с нов "болигархически" елит, но без средства за задоволяването им.

За опозицията - не всички от която са богати – чавистката мечта е кошмар. Към края на 10-дневната предизборна кампания те набраха мощ. Преднината на Мадуро започна да се топи много по-бързо, отколкото си мислеха повечето хора.

Това ще стимулира опозицията и ще й даде надежда – смъртта на Чавес промени много сериозно ситуацията. Но тя също така поставя Каприлес в трудно положение. Макар и да иска да покаже преимуществото си, той не може да се превърне в "обидения губещ". Спорните президентски избори в Мексико от 2006 г. могат да му послужат като предупреждение. След като тогава загуби на косъм, Андрес Мануел Лопес Обрадор отказа да признае резултатите и организира масови протести и гражданско неподчинение. В крайна сметка те се оказаха непопулярни и подкопаха подкрепата за него.

Венецуела сега се събужда за болезнената действителност. Каракас е с едно от най-високите равнища на убийства в света. Инфлацията се движи около 30 процента, бюджетният дефицит е около 15 процента от брутния вътрешен продукт, а обменният курс на черния пазар достигна до 25 боливара за долар - три пъти повече от официалния. Действието на болкоуспокоителното, което представляваха огромните приходи от петрола, вече изчезва, а с това и чавистките мечти. Сегашната политика на пренасочване на средства, нужни за петролни инвестиции, към скъпи социални програми, не може да продължава - но не може и да бъде спряна без риск от социален катаклизъм и политически хаос.

Дипломати, които познават Мадуро, казват, че той е прагматик, човек, който може да изведе венецуелската икономика към по-добро бъдеще. Наследникът на Чавес може например да насърчи повече чужди инвестиции в петролния сектор, което ще увеличи приходите на държавата. Но тази тънка преднина на изборите означава също, че Мадуро трябва да изглежда силен, антикапиталистически и революционно настроен, за да оцелее.

Такова балансиране може да се окаже невъзможно. Спечелил може би едни трудни избори, Мадуро се изправя пред едно още по-трудно управление като президент.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
3
 
! Отговори
Jack преди 11 години
До 94:Ако капитализмът сее само мизерия,то тогава Великобритания,Германия,Франция,САЩ,Австралия,Нова Зеландия,Канада,Дания,Швеция,Швейцария,Япония,Финландия,Норвегия,Белгия,Ирландия и още и още са в много окаяно състояние,дайте да прокламираме социалистически режим там,явно не знаят колко е добре една държава да се управлява от крайно ляво,будали са всичките западни страни.Дори Китай,където режима беше и все още си е доста тежък,разбра от къде духа вятъра и,че с планова икономика не става.
78
10
 
8
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Смешници ,Чавес промени Венецуела .Храна за бедбните ,безплатно образование ,медицинска помощ.,а капитализмът сее само глад и мизерия.
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даването на високи заплати без да са заработени, води само до инфлация. Венецуелските индианци са си едни обикновени ***. Се едно да увеличиш помощите на *** и да чакаш икономически растеж и просперитет. Единствено ще почнат да гласуват за тоя, дето им дава, и то докато има за раздаване.
76
0
 
9
 
! Отговори
Мъдурко преди 11 години
Другаря Мадуро, след тези коментари ще се почеше по мАдуро
75
8
 
5
 
! Отговори
DRAT MRASEN KOMUNIST преди 11 години
HAIDEKOMUNISTICHESKITE URODI DA MI PEYAT DITIRAMBI SEGA ZA "PREKRASNIYAT SOCIALIZAM"VAV VENECUELA????? ILI MAI IMA GRESHKA A??
74
6
 
3
 
! Отговори
DRAT MRASEN KOMUNIST преди 11 години
Апартамент (1 спалня) в City Centre2083.62 лвАпартамент (1 спалня) Извън център1306.23 лвАпартамент (3 спални) в центъра3720.75 лвАпартамент (3 спални) Извън център2440.37 лвЗаплати и финансиранеМедиана Месечен разполагаем Заплата (след данъци)1201.74 лвПроцент на ипотечните лихви в Percentanges (%), Годишен14.75
73
6
 
4
 
! Отговори
DRAT MRASEN KOMUNIST преди 11 години
Мляко (редовно), 1 литър2.31Самун пресен бял хляб (500g)3.13 лвРайс (1 кг)2.43 лвЯйца (12)5.72 лвМестно сирене (1 кг)Лв 15.60Пилешки гърди (обезкостено, без кожа), (1 кг)Лв 21.58Ябълките (1 кг)8.67 лвПортокали (1 кг)4.7 лв
72
6
 
5
 
! Отговори
DRAT MRASEN KOMUNIST преди 11 години
VENECUELAДомат (1 кг)8.82 лвКартофи (1 кг)6.93 лвМаруля (1 глава)6.93 лвВода (1.5 литра бутилка)2.98 лвБутилка вино (среден клас)Лв 27.26Вътрешен Бира (0,5 литрова бутилка)4.83 лвВносната бира (0.33 литрова бутилка)6.93 лвПакет цигари (Marlboro)7.44 лвЕднопосочен билет (местен транспорт)1.39 лвМесечна карта (Редовно Цена)Лв 14.88Такси Старт (стандартната тарифа)Лв 14.88Такси милиард км (Normal тарифа)2.98 лвБензин (1 литър)0.23 лв
71
6
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 11 години
А какъв е броя на невинните жертви само в последните години, във войните прикрити зад маската на псевдо демокрацията? Знаеш ли че САЩ и Канада са 100 пъти повече социалисти от социалистите? Няма демокрация. Политическият либерализъм е една маска. Измама на която хората сляпо вярват, защото им казват колко лоши са комунистите и въображаемите терористи!А в същото време всеки е наведен от държавата и банките, защото законите могат да бъдат тълкувани по 100 начина.Корпорации и комунисти - синоними
70
8
 
18
 
! Отговори
Чавес преди 11 години
Какво друго очаквате да напише Financial Times за една държава, която не иска да е роб на САЩ. Една държава в която петрола струва 9 цента на галон, по евтин дори от Саудитска Арабия. Една страна в която се опитаха 2 пъти да направят преврат и не успяха.Страна, която изгони посланиците на сащ, защото веднага след смъртта на Чавес се опитаха отново да направят преврат. Никаква аванта за САЩ.А не като България- *** на ЕС и НАТО. Затова ни пръскат химикали над главите и мизерстваме!!
69
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не би да няма огромна разлика между Шведския тип социализъм от една страна,и уродливия,дивашки чавесистки латиноамерикански марксистки военен социализъм,от друга?Съвсем за мезе взимате хората.
68
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКИ ОПИТИ отвън срещу Венецуела, СОЦИАЛИЗМА В ТАЗИ СТРАНА ЩЕ БЪДЕ ГАРАНТ ЗА ПО-ДОБРИЯ ЖИВОТ НА НАРОДА.
67
11
 
27
 
! Отговори
Нико преди 11 години
Ти си болен прочети малко за Гражданската война 1917 до 1922. Жестокостите с които е наложен комузнма не отстъпват на жестокостите на Хитлер. Между 1.8 и 7.5 милиона умират в Украйна от глад поради това че унищожава селското стопанство и се започва иземване на храната от трудещете се селяни.Червенния террор започва на 2 Септември 1918 когато Яков Свредлов обявява военния комунизъм. Има хиляди документи и книги.
66
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
79: ДА,ДЕМОКРАЦИЯ - НО НЕ ТАЗИ,КОЯТО ПРАВИ БОГАТИТЕ ОЩЕ ПО-БОГАТИ, А БЕДНИТЕ - ОЩЕ ПО-БЕДНИ. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, А РОБСТВО-НАЛОЖЕНО НА НАРОДИТЕ ПО СВЕТА ОТ АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ И ВОЕНОЛЮБЦИ. ДАЛИ ЩЕ СЕ КАЗВА СОЦИАЛИЗЪМ,ИЛИ НЕЩО ДРУГО,ТОВА НЕ Е ТОЛКОВА СЪЩЕСТВЕНО. ПО-ВАЖНО Е ДА ИМА МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ, НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ НА МИЛИОНИТЕ ХОРА ПО СВЕТА. ТАКА ЧЕ ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ Е НАЙ-ТОЧНОТО ИЗРАЖЕНИЕ НА СИСТЕМАТА.
65
2
 
2
 
! Отговори
do 76 преди 11 години
абе, ама и ти много филми си гледал ... хаха! Некой с язядени вътрешности ли ти ги разказа тия работи? хаха! Болни мозъци бол и все из форумите киснат! хаха!
64
8
 
5
 
! Отговори
Симеон до факт преди 11 години
Факт, ти си изключително *** човек, факт.
63
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрaциятa нямa кaк дa се изчерпa, зaщото не е изкуствено създaденa a е изрaжение нa свободaтa нa хорaтa.
62
8
 
14
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Пълно неразбиране какво е социализъм, какво искаше Чавес и за какво е борбата в Венецуела. Основното е нефта и всичко се върти около него. Въпросът е къде да отиват огромните печалби от нефта - дали да остава в Венецуела или да се присвояват от мултинационалните нефтени компании. До това се свежда "социализма" в Венецуела.
61
13
 
14
 
! Отговори
Нико преди 11 години
До NobiМного добре знам че за червените си служат с террор. Вие взривихте Църквата Света Неделя, Вие Избихте няколко милиона в Русия с най жестоки мъчения - скалпиране, завързвани са хора голи на барабани и са давени, жените е трябвало да "откупуват" свободата на съпрузите си с телата си.Китайските Чека имаха специално мъчение, връзвала се е устана на човек с тръба а в другия край са се пускали озверели плъхове които са разкъсвали вътрешните органи в опита си да избягат.
60
7
 
27
 
! Отговори
До 80 преди 11 години
Янките вече направиха един преврат, най-големият провал на ЦРУ, тогава първата работа на американската марионетка беше да НАМАЛИ цените на петрола продаван на САЩ. Когато Чавес взе властта, започна да продава петрол на САЩ на пазарни цени. УЖАС, този Чавек не мисли за американската икономика !?!? Това бяха изказванията по американските медии. Мръсен диктатор :D