Защо папа Бенедикт XVI се оттегли?

Влошеното здраве е официалната версия, но...
30 ное 2013 20:01,
39
Защо папа Бенедикт XVI се оттегли?
Бенедикт XVI Снимка: архив, Reuters

През февруари светът беше шокиран от новина, която не беше чувал близо 600 години – папата се оттегли добролно от поста си. Вниманието обаче бързо се насочи към избирането на нов папа и един въпрос остана без категоричен отговор – защо Бенедикт XVI сдаде властта?

В търсене на отговор на този въпрос, разследване на БиБиСи разкрива, че официално посочената причина – влошено здравословно състояние, не е всичко, които стои зад това решение.

Първият сериозен сигнал идва от нигерийския кардинал Франциск Аринзе. Той е един от най-влиятелните духовници във Ватикана и дори беше спряган за фаворит за нов папа. В интервю за БиБиСи Аринзе неочаквано посочва, че скандалът „Ватилийкс“ всъщност е една от вероятните причини за оттеглянето на Бенедикт XVI.

„Фактът, че личният иконом на папата Паоло Габриеле изнесе секретни документи определено е сериозен удар за Светия отец. Мисля, че този скандал може и да е наклонил везните“, споделя откровено кардиналът.

Във Ватикана всички амбициозни духовници, които искат да се издигнат в йерархията получават следния съвет – „да слушат много, да виждат всичко и да не казват нищо“. Така че позицията на Аринзе, която се отклонява доста сериозно от официалната, може да се счита за истинско събитие, отбелязват от БиБиСи.
Папа Бенедикт XVI е имал нещастието да заеме най-високия пост в Римокатолическата църква в период на сериозен управленски вакуум, твърдят високопоставени източници от Ватикана. Членовете на Римската курия (административният орган, чрез който папата управлява Църквата и Ватикана) се вживявали в ролята на „малки Борджии“, посочват други.

Самият папа Франциск определя Курията като „проказа за папството“ и орган, пълен с „нарцистични“ личности. В такава обстановка е трябвало да работи Йозеф Рацингер. 

Преди известно време, в края на папството на Йоан Павел II, върховенството във Ватикана е узурпирано от няколко властни и борещи се помежду си клики. Тези хора е искал да разобличи Паоло Габриеле с изнасянето на секретни документи към пресата.

Самият Габриеле твърди, че отношенията му с Бенедикт XVI са били като между „баща и син“. Защо тогава е действал така, че да злепостави своя ментор?

„Той каза, че е видял прекалено много грозни неща във Ватикан. В определен момент просто не е могъл да издържа повече“, разказва пред БиБиСи адвокатът на иконома. Според Кристиана Арру той просто е потърсил изход, твърдо вярвайки, че папата е бил мамен.

Габриеле беше осъден за кражба и прекара 3 месеца в затвора, преди да бъде помилван от папата. Бенедикт 16-ти обаче настоя за пълно разследване по скандала.

Трима кардинали предават доклад от 300 страници. Резултатът? Още скандални разкрития, в това число за голяма мрежа от свещеници-гейове, които упражнявали „неуместно влияние“ в Църквата.

Наяве започнаха да излизат и информации за сериозни финансови злоупотреби. И се оказа, че голяма част от решенията на могъщата „Банка на Ватикана“ са се взимали без знанието на папата.

Дали всички тези задкулисни игри не са дошли в повече на Бенедикт XVI?

Отец Федерико Ломбарди, който е официален папски говорител, коментира: „Църквата се нуждае от някой с повече физическа и духовна енергия, който да бъде способен да се справи с проблемите и предизвикателствата при управлението в тези динамични времена“. Според БиБиСи тези думи са явно доказателство, че Римокатолическата църква е станала неуправляема и е нужен някой със силна ръка, който да въдвори ред.

Реформите вече започнаха, но доколко успешни ще бъдат те... Само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: папа Бенедикт XVI
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
new religion преди 10 години
Първото и най-важното, което трябва да се направи-папата трябва да е женен и да има поне едно дете. Първо да се докаже, че е добър съпруг и баща, а после всичко останало. Толкова ли не разбират откъде идват проблемите и последвалите ги скандали!?
36
0
 
0
 
! Отговори
Lord Joker преди 10 години
Has ganado!Amen!
35
0
 
4
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Защо се е оттеглил папа бенедикт? Предложили са му ролята на злия император от стар уорс, и без тва са като клонинги, същия зъл поглед, същите криви черни демонски зъби, същото коварно лице.
34
0
 
3
 
! Отговори
искрен християнин преди 10 години
ПРЕДИ ПОЛСКИЯ ПАПА ИМАШЕ ЕДИН КОИТО УПРАВЛЯВАШЕ САМО ЕДИН МЕСЕЦ,И БЕЕШЕ ОТРОВЕН,ЗАЩОТО ИСКАШЕ ПЪЛНА ПРОВЕРКА НА ДАЛАВЕРИТЕ ВЪВ БАНКАТА НА ВАТИКАНА.ТАМ СТАЫАХА ГООЕМИ ДАЛАВЕРИ.НО НЕМСКИЯ ПАПА СЕ ОТКАЗА ЗАЩОТО БЕШЕ НЕМЕЦ/МРАЗЕНИ ОТ СВЕТОВНТОТО ЕВРЕЙСТВО/ЗАЩОТО РИМСКИТЕ ПАПИ ДАВАХА ПАСПОРТИ НА ФАШИСТИ ДА ИЗЬЯГАТ В ЧУЖБИНАЗА КОЕТО НЕ МОДЕХА ДА ТЪРПЯТ ПАПИ ГЕРМАНЦИ/.Т,Е ФАШИСТИ.ТОЙ НЕ ОТИЛЕ НА СТЕНАТА НА ПЛАЧА В ИЕРУСАЛИМАКТО ДРУГИТЕ.ПОЛСКИЯ ПАПА ОТИДЕ ЗАЩОТО ЗНАЕ КОЛКО СА ЧУСТВИТЕЛНИ ЕВРЕЙТЕ НА ТОЗ
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази институция наистина е голяма недомислица отношението към жената.За човек е трудно да върви против природата.Това, че на църковните служители е забранено да се женят ги прави много уязвими отвсякъде.Не само откъм неестествени контакти.И защо не се направят промени вместо да се жертва авторитета и единството на институцията има само едно обяснение - силно лоби на извратени.А там специално трябва да има нулева толерантност.Защото да не станем свидетели на попски гей паради в скоро време.
32
3
 
16
 
! Отговори
nerez преди 10 години
От всички безумни религии естествено най противен е исляма. Изпитвам погнуса от тези безмозъчни полухора
31
2
 
7
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Вярата"е недоказано твърдение. Религиите по света се използват за контрол на умствено ограничени и лабилни хора. Създателите на философските учения свързани с духовното просто са използвани от безскрупулни хора които са изкривили в желаната посока ученията
30
11
 
4
 
! Отговори
ттт преди 10 години
"Защо папа Бенедикт XVI се оттегли?"По-добре не ровете, защото ако лъсне истината, ще се наредим на опашка пред джамията за записване в исляма.
29
2
 
23
 
! Отговори
бг преди 10 години
Моля,да не се бърка религията с вяра! Вярата е дар от Бог,нещо истинско и живо! Не мога да разбера тези тежки обреди и канони,които е трудно човек да разбере! Никъде в Библията не пише да се правят раздавки за мъртвите,да се кланяме пред икони и да наричаме поповите "отче" Напротив пише,че един е нашият Отец Бог!Подобно и католическата църква нарича водача си Папа и дяже го обявява за наместник на апостол Петър! Не може да има култ към личността -като папата,защото не е християнско!В Библията ис
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мале, мале колко сме неграмотни! Срам за нас и цялата ни нация!
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е издържал човека на смазващата истина, която се открива на всеки новоизбран папа. Знае се, че на всеки нов папа се предават документи, които му показват истината - че църквата служи на Антихриста, и че истинския Бог е подменен с тази лъжевяра преди около 2000 години, когато се поставят основите на църквата като институция.
26
7
 
22
 
! Отговори
мирко преди 10 години
Както беше казал някой " Религията е опиум за народите". Проповядва да слушкаш като ти обещава да идеш в рая на другия свят. Ей от такива хорица има нужда олигархията и управляващата клика!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още материал за Дан Браун;)
24
1
 
8
 
! Отговори
мария магдалена преди 10 години
По всяка вероятност човечецът си се оттегля тъкмо навреме преди да избухне някой ултра гранде скандал с "праведни" извращения, злоупотреби, възползвания и прочие... (предвид че вече има разкрития )Все пак възрастта и имиджа му не са достатъчно силни да понесат последствията
23
2
 
14
 
! Отговори
Доктор Стрезов преди 10 години
До Атила:Ти си болен човечец, но е виновна държавата, че такива болни хора като теб не ги прибират по лудниците, където им е мястото.П.П. Бат Баян не е син, а е пра-пра-пра-пра...чичо на цар Симеон Велики.П.П. Симеон е Цар, а не Кан.П.П. Симеон и рода Дуло са потомци на Атила толкова, колкото ти си марсианец.П.П. Ти не си марсианец, ти си един обикновен луд човечец.П.П. Пий си хапчетата редовно!
22
4
 
10
 
! Отговори
Шерлок Холмс 2 част преди 10 години
Да не забравяме че Митрополит Кирил бе един от най-добрите български разузнавачи и ченгета!Сигурен съм че е държал много здраво епархията си като човек изпечен в тайните на ДС!Него дори и марсианците да се опитат отвън да го убият не биха успяли!Такова изпечено ченге може да бъде утрепано само от най-близките си и най-доверини хора!Всички следи говорят че УБИЕЦЪТ НА МИТРОПОЛИТ КИРИЛ Е ОТЕЦ АМБАРЕВ!
21
10
 
6
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 10 години
Факт1 папа Бенедикт 16 обещава че официално ще посети България,Факт2 Митрополит Кирил е избран за наместник на БПЦ,Факт3 папа Бенедикт16 доброволно абдикира като прави за посмешище бг-елита,Факт4 След унижението от Ватикана цяла Варна въстава и помита ГЕРБ от власта,Факт5 Митрополит Кирил е убит от БГ-олигархията,елита или новата ни държавна сигурност ако щете,Факт6 Убииството на Кирил е просто невъзможно да бъде затулено от БГ-елита който го е извършил,Факт7отец Амбарев е убил Кирил
20
7
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
От къде се финансира тази "свята институция",като няма производство и икономика?
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Papata beshe prekaleno dobar,pokaza dobriat pat kam boga ,istinskata viara da se razdavash za drugite i tochno zatova beshe smenen...Bozii chovek,niama miasto pri iliuminatite...
18
2
 
3
 
! Отговори
@ 8 - две преди 10 години
Очевидно и в теб няма нищо свято и почтено, щом виждаш само нечестивости.