Русия се стяга за избори. Кого ще сложат на ключови позиции?

Прогноза: Ликвидират две трети от партиите до 5 години
23 авг 2016 10:00,
51
Русия се стяга за избори. Кого ще сложат на ключови позиции?
Снимка: Reuters, архив

Следващата Държавна дума може да бъде оглавена от Вячеслав Володин, първи зам.-шеф на президентската администрация в Русия. Тогава сегашният председател на парламента Сергей Наришкин ще стане директор на Службата за външно разузнаване (СВР), прогнозират високопоставени източници на "Комерсант" във връзка с парламентарните избори, насрочени за 18 септември.

Според вестника руските разузнавачи много уважават Наришкин и го смятат за "свой" - по неофициални данни от 1978 до 1982 г. той е служил в Първо главно управление на КГБ, предшественик на СВР.

В момента въпросът за двете предстоящи назначения "се разглежда", уточняват източниците на "Комерсант". По думите им ръководството на руската тайна служба трябва да бъде сменено и ведомството да се реформира.

До следващите избори за Дума през 2021 г. броят на партиите в Русия ще намалее с две трети и те ще останат 25. Най-напред ще бъдат ликвидирани "политтехнологическите партии", създадени с цел да бъдат отклонявани гласове от други формации. Това се казва в доклад на прокремълския фонд ИСЕПИ, пише "РБК", цитиран от BBC.

Малко над половината оцелели, 14 партии, ще си запазят регистрацията, доколкото ще участват в сегашните избори. Още към 10 ще получат преференции, като излъчат кандидати на местни избори.

След нормативните промени от 2014 г. в Русия се образува затворен кръг: за участие в избори трябва да имаш преференции, а за да получиш преференции, трябва да участваш в избори, обяснява пред вестника политологът Александър Кинев. В политическата система трябва да има канали, чрез които в нея да се допускат нови сили; в днешна Русия обаче те са "зазидани", добавя общественикът, сътрудничещ на Комитета за граждански инициативи.

Експерти на "Ведомости" виждат основния проблем в това, че бариерата между тези 14 партии и всички останали е непреодолима. Същевременно намаленият брой партии в Русия "заради постоянно сменящите се правила на играта ще попречи да се изгради стабилна политическа система".

Покрай многото безсмислени проекти ще хлопнат врати и заслужаващи внимание, но просто неполучили време да се развият, смята аналитикът Аркадий Любарев.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: избориРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Това виц ли е ? преди 7 години
До Анонимен 37като в бг - ГЕРБ, нали
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин! Истински държавник!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Днес.бг, казах ви, че ще ви дойда на гости пред редакцията да видя кой е тоя провинциален тройкар, който трие като мишок.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ СЕ СТЯГА ЗА ПОРЕДНИЯ СИ ФАРС!!!!ПУТИН ОФИЦИАЛНО Е ОТКАЗАЛ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ В РУСИЯ ПОД КОНТРОЛА НА СОРА ИЛИ ДРУГА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ СА ОТНЕТИ ТОЧНО КАКТО Е В ТУРЦИЯ!!!ТЪЙ, ЧЕ *** ВЕЧЕ ПЕЧЕЛИ В РУСИЯ ТОВА И БЕБЕТАТА ГО РАЗБРАХА!! ДОРИ В ЛУГАНСК И ДОНЕЦК СИГУРНО Е ИМАЛО ПО-ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ОТ КОЛКОТО ЩЕ СА В РУСИЯ И ТУРЦИЯ ДОКАТО СА *** И ЕРДОКЛАН!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като гледам от снимката,диагнозата прилича на диария
33
3
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Изборите ще са като едно време в БГ - БКП печели с 99,9% :) Пълен фарс, и това даже най-върлите путлераси го знаят, обаче го одобряват и го смятат за правилно
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе тея за какво изобщо правят избори ?
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31Обикновена БГ завист, нали
30
8
 
6
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
"Богатите" българи се тревожат за бедни руски..................
29
4
 
8
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До kiroНай-важното е това, че в българия президентът е плевенлиев!
28
13
 
13
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
Според западни изследвания, Русия едва влиза в десятката по алкохолизъм в ЕС, за света да не говорим. Но виж такива наркомани като западняците, нямакой да ги бие.
27
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Ако руснаците изтрезнеят първата им работа ще е да пребият с камъни джуджето и крадливата му шайка.Това е неизбежно, за съжаление.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо го стяга човека.
25
11
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 7 години
Ей, този на снимката е много голям! Мяката им разката:)))
24
10
 
11
 
! Отговори
1997 преди 7 години
Къде,мисли малкото плъхче от снимката,е по- добре да вися?В Хага или от башня на Червения...?
23
7
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
ЕЕеееейййй завалията,какво съй умислил. Власт се взема лесно бе момче,спретваш един Костинброд и... Ама нейсе,нали Вие ни учехте на тия мурафети.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите в Русия са все едно ние в къщи да гласуваме за глава на семейството. Става, ако искаме да демонстрираме демокрация и плурализъм, но иначе всички знаем кой командва.
21
6
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Прогноза: Ликвидират две трети от партиите до 5 години...v kravefermata sa mNOO vperiod...sled tolkova cistki samo dve partiiki sa ostavili...Iako likvidacia e padnala...:))
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този на картинката, ако го беше снесла мисирка , яйца да снася, щеше да има огромна полза икономиката на Русия от него.
19
9
 
9
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Голям смях пада,разни дребни душички не познаващи политическия живот в Русия коментират статия на издание включено в списъка с чужди агенти финансирани от вън,в случая Англия,жалка картинка сте....