Защо в САЩ сега говорят толкова много за Русия?

Без Владимир Путин просто няма как да мине
7 сеп 2016 19:17, Елка Василева
241
Защо в САЩ сега говорят толкова много за Русия?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Американците ще научат името на новия си президент чак след 2 месеца. Но вече знаят кой "направлява" тези избори.

Без Путин просто няма как

В края на август телевизия Си Би Ес информира зрителите, че в Уест Палм Бийч (щата Флорида) е започнал съдебен процес срещу . . . Владимир Путин. "Путин бе задържан в местния супермаркет "Пъбликс", тъй като започнал да крещи по персонала . . . Мениджърите няколко пъти го подканили да напусне, но мъжът отказвал да ги послуша."

Герой на новината бе всъщност 48-годишен афроамериканец, пълен съименник на руския президент. Анекдотична случка, но истинският Владимир Путин днес също присъства постоянно в ефира и по страниците на медиите в САЩ, пише Виталий Цепляев, "Аргументи и факти".

Ето, Хилари Клинтън нарича Путин "кръстник на глобалния краен национализъм" - намеква, че сред неговите "кръщелници" е и милиардерът Доналд Тръмп. Ето, бившият шеф на ЦРУ Майкъл Морел пише в "Ню Йорк таймс", че "Путин - кадрови разузнавач, проучи слабостите на бизнесмена (Тръмп, бел. на "АиФ") и се възползва от тях", съответно последният "непреднамерено стана агент на Русия".

А лидерът на демократите в Сената Хари Рийд помоли директора на ФБР Джеймс Коми да провери двама души от антуража на милиардера - Роджър Стоун, който се познава с основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, и външнополитическия съветник на Тръмп Картър Пейдж, посетил през юли Москва. "Вероятността хора от екипа на Тръмп, Уикилийкс и руското правителство да си сътрудничат с цел да повлияят върху изборите буди най-сериозни опасения", написа конгресменът.

Припомняме, че сайтът Уикилийкс публикува през юли кореспонденция между хора от щаба на Демократическата партия - над 19 999 имейла. Разбиването на електронната поща бе приписано на руски хакери. А в края на август неизвестни атакуваха избирателните системи на щатите Илинойс и Аризона. И споменатият вече Хари Рийд се страхува сега, че през ноември Русия ще се опита . . . "да фалшифицира официалните резултати" от изборите за държавен глава на САЩ.

Междувременно самите републиканци обвиниха Клинтън, че е "яла от ръката на Кремъл". Тръмп заяви, че няма да й се размине дадената на руснаците зелена светлина, за да придобият ураново находище в САЩ. Шефът на фирмата, лобирала за тази сделка, получил за услугата 180 хиляди долара, а брат му сега ръководел щаба на Хилари...

Обичайният враг?

"Откакто свърши студената война, не помня темата за Русия да е заемала толкова място във вътрешните американски спорове", казва Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика".

"Демонизацията на Русия, особено на Путин, стигна безпрецедентни висоти. Според мен не толкова заради нашето могъщество, колкото заради собствената им неувереност. Много неща в западния свят вървят на зле: сочи го успехът на различни нестандартни кандидати и проекти като Тръмп в САЩ, Льо Пен във Франция или излизането на Великобритания от ЕС. Все признаци на социално неблагополучие. А причините за него още не са осъзнати добре от западните политици, затова се задейства старият инстинкт - да открият външния враг, "развалил нещата". Не търсиха дълго, спряха се на обичайния враг, с когото са свикнали...

Но има и друга причина да си спомнят толкова често за Русия. Тръмп застана срещу дългогодишната външнополитическа линия, постави под съмнение нуждата Америка да държи лидерството в цял свят, прикани я да не се меси в чужди работи, а да си гледа своите. Което съвпада с тезисите на Путин, говорил неведнъж за порочността на американската хегемония. И точно за това се хванаха опонентите на Тръмп: щом той повтаря идеите на Путин, значи е агент на Путин!"

"То се знае, във всяка пиеса трябва да има и отрицателни персонажи - разсъждава професор Владимир Мусатов, д.ик.н., бивш завеждащ отдел в Института за САЩ и Канада през 1988-1992 г. - Америка бездруго си има няколко реални: и радикалният ислям, и епидемии от непознати досега болести... Често пъти обаче се акцентира именно върху Русия, нейните "интриги", и това го прави най-вече Клинтън. Защото "обичайният" съперник се харчи най-добре сред публиката. И антируските "сигнали" се подхващат от гръмогласен хор вестникарско-ефирни лакеи. Навремето в САЩ бе създадена цяла инфраструктура от катедри и университети, където се дипломираха куп журналисти, икономисти и други, откърмени и обучени за кампанията срещу СССР. Съветския съюз вече го няма, инфраструктурата остаря, но борците са си там".

При все това Николай Злобин, директор на американския Център за глобални интереси, приканва да не се надценява влиянието на Москва върху американските избори.

"Някой фермер от Оклахома всичките тези приказки как Русия можела бързо "да превземе Балтика или Полша" изобщо не го интересуват. Над 90 на сто от нещата, за които в Америка се говори преди избори, са вътрешни проблеми: данъците, медицинските застраховки, миграцията... А Тръмп отделя внимание на световните въпроси главно защото опонентката му е била държавен секретар, отговаряла е за външната политика на САЩ. Той използва грешките в онази политика, за да я надвие в играта".

Няма защо да се демонизират и "руските хакери", които уж разбиват компютрите в САЩ, смята експертът. И обяснява: "Ако наистина са го направили те (което принципно не може да се докаже), прави им чест. Да, политиците се нервират от такава намеса, но тя е добре дошла за обикновените избиратели - колкото повече "течове" има, толкова повече истини ще научат те за своите лидери".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Много културна статия, образец на толерантност. Всички знаем онова сатанинско племе до втръсване, Знаем, че те и не го крият, че държат парите, правителствата и армиите на света. Знаеме и какво работят за кеф, къде може да ги видиме, - творческото производство, всякакви артисти, писатели и музиканти. Всички Нобелови лауруети по всичко, сладост от типа "а на теслата дръжката", носещо творческо удовлетворение даже за такива хибриди на бездуховноста като семитите, - може и да не се споменават?!
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо говорят толкова за Русия? Ами защото се насирват :D
107
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЖУЖИ ОСВОБОДИТЕЛ :)))))))))))) ОСВОБОЖДАВА ВСЕКИ РУСНАК, КОЙТО Е СРЕЩУ НЕГО, КАТО МУ ИЗПРАЩА ЧЕЧЕНЦИ ;))))))))))))))))))
106
4
 
0
 
! Отговори
Путин Харесал Модел преди 7 години
Путин показва, че е започнал да разсъждава!
105
1
 
8
 
! Отговори
Путин Мисли преди 7 години
Путин се вижда явно, че мисли, разсъждава за Русия! А Русия си е рус, не е отзадека дребен!
104
0
 
0
 
! Отговори
уточнение преди 7 години
До ФутурологНе се знае дали е тъпо, но е почти сигруно, че е рязана амуджа.
103
1
 
4
 
! Отговори
просто и ясно преди 7 години
Говорят, защото им е "у шише", а има защо да им е.
102
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кравите искат да кажат Путин, но се чува само МУУУУУУУУУУУ
101
2
 
28
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Интересно Хилъри реве ,а хора от нейния щаб гушнали едни комисионни за една далавера :)А давате ли си сметка че на САЩ не им трябва война да се затрият:) Достатъчно е единствено Китай да си поискат парите ,защото колкото и невероятно да ви се струва,комунистически Китай държи външния дълг на Америка.Едно решение на тамошната партия и всички борси ще полудеят:)Ще гледаме масови самоубийства на бели якички
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРЪМП !
99
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 160 милиона жени в САЩ, въображението на американците беще толкова плитко че избраха единствената ТЯ - Хилари. Други квалифицирани жени в САЩ няма, това е динствената която може да епрезидент - представяте ли си колко много са корумпирани в тая държава??
98
1
 
36
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Аз пък се чудя, как в САЩ битката за президент се води от година и претендентите са явни... и се води диспут, а в скапанана ни държавица оне от герб два месеца преди избори още не са обявили официален претендент????Сигур щото ще е поредната слабоумна и корумпирана пионка?? Като плевнята? Някое ДС? Че, да няма време журналята да го разнищят? Пардон, журналята отдавна са платена армия...Ама, този път май ще издухате супата гербаджии...
97
2
 
33
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
защото Wall Street-ските евреи искат да разпалят война в Европа - за това е тази анти-Руска истерия !
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 145а защо изобщо в цял свят се интересуват от изборите в САЩпример Германия Франция Европа България дори защо ???Русия и тя нормално се интересува ....нищо лошо ....
95
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ____________________Хубаво ама комунистите имигрират при капиталистите, капиталистите не имигрират при комунистите, говоря за цели държави и милиони хора от тях
94
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами защото се разбра че руски хакери са атакували компютрите на демократите защото е в интерес на путин техния човек тръмп да спечели, да обясня, тръмп е много фалирал безнесмен, с много фалирали хотели, казина и други бизнеси, американските банки са престанали да му дават кредити и ето къде влизат руснаците в картинката и сега тръмп иска да признае крим, тръмп иска да разпусне нато...
93
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай Влади Освободител, бой по каските на завоевателите.
92
2
 
33
 
! Отговори
____________________ преди 7 години
Идеологията не социализмът е да се развие в комунизъм, което ще рече,ресурси, стоки и печалбата да се разпределя равноправно между хората и държавата да контролира този процес, до като не дойде времето , в което няма да има нужда от държава... Капитализмът - да се прави всичко в името на печалбата и развитието му води до това, че малък процент от населението е свръх богато, а останалата голяма част - супер бедна...Но някак си успяха да ни излъжат и убедят, че комунизмът е голямо зло...
91
2
 
44
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
От както наложиха санкции на Русия, Русия започна да си произвежда сама храните, които внасяше до момента, като стана и най-големия производител на пшеница... Започна да си развива и другите сектори на икономиката, така че тези санкции дойдоха супер за Русия...И когато се премахнат, ние от ЕС ще се изненадаме неприятно като разберем , че вече нашите стоки не са нужни...Само , че няма как да си произведем енергийни ресурси, ама как ще ги купуваме тогава - не се знае....
90
1
 
29
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Сигурно защото е ''слаба, малка, регионална, световно изолирана'' и прочее краварски желания!