Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!

Коя е причината за тази треска?
13 окт 2016 21:15, Елка Василева
455
Третата световна война вече е започнала – по руската телевизия!
Снимка: архив, Reuters

Трета световна война може би няма да има, но за хората, които си пуснат телевизорите в Русия, тя вече е започнала, пише Франс прес.

Водещият на централната информационна емисия на държавната телевизия в неделя вечерта съобщава, че руските противовъздушни батареи в Сирия ще "свалят" американските самолети.

По новинарската телевизия "Россия 24" дават репортаж за подготвянето на бомбоубежища в Москва в случай на ядрено нападение.

В Санкт Петербург информационният сайт "Фонтанка" твърди, че губернаторът иска да определи дневна дажба за хляб за бъдеща война въпреки обясненията на властите, че искат просто да стабилизират цената на брашното.

А по радиото се обсъждат учения на "гражданска защита", в които според министерството на извънредните ситуации ще бъдат мобилизирани 40 милиона руснаци за една седмица. В програмата са предвидени евакуации на жилищни сгради и действия при избухване на пожар.

Ако пък някой си изгаси телевизора и тръгне на разходка по московските улици, е много вероятно да попадне на огромни "патриотични" графити на пропутински художници и на организацията "Сет", която покрива сгради с изображения на мечката символ на Русия или раздават бронежилетки с нарисувани гълъби на мира.

Причината за тази треска, за това увличане по неизбежността на "Трета световна война"? Прекратяването на 3 октомври на преговорите между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт след провала на примирието, което двете сили договориха с голяма настойчивост в Женева през септември.

Веднага след това руските и сирийските бомби превърнаха Алепо в "ад на Земята", както се изрази ООН, и предизвикаха критиките на Запада.

Междувременно в Сирия руската армия продължи да действа сама през седмицата, разполагайки във военната си база на сирийското пристанище Тартус противовъздушни батареи С-300, способни да поразят изтребители. Тя изпрати и корвети, оборудвани с ракети, които на теория могат да потопят военни кораби. С други думи това е демонстрация на сила, насочена не към джихадистите и другите сирийски бунтовници, а към американския флот и авиация.

Конфронтация

В Москва, където руските и западните журналисти лягат и стават с комюникета, изпращани от руското министерство на отбраната, конфронтационната атмосфера се препредава и допълва от медиите. Говорителят на руската армия генерал Игор Конашенков отправя предупреждения към Белия дом, Пентагона и Държавния департамент.

"Напомням на американските "стратези", че противовъздушните ракети С-300 и С-400, които подсигуряват въздушното пространство на руските бази "Хмеймим" и "Тартус", имат радиус на действие, който може да изненада която и да било неидентифицирана летателна машина", каза той на 6 октомври. Това бе едва прикрита заплаха срещу САЩ.

В ефира на държавната телевизия "Россия 1" водещият Дмитрий Кисельов, който е и шеф на Руската информационна агенция "Новости", обобщава идеята на ген. Конашенков за "обикновените хора като вас и като мен": "ние ще свалим" американските самолети. После разкри "план Б" на САЩ за Сирия. "План Б, най-общо казано, е, че САЩ ще прибягнат към пряко използване на сила срещу армията на президента Башар Асад и срещу руската авиация", каза той.

"Трябва ли да се страхуваме от провокации? Именно по този начин САЩ се включиха във войната във Виетнам", каза Кисельов, след което предупреди западняците, че разположените ракети в Калининград - руски анклав, граничещ с Полша, могат да бъдат въоръжени с ядрени бойни глави.

"Днешна Русия е повече от подготвена - най-вече психологически - за новата спирала на конфронтация със Запада", написа Георгий Бовт в статия за информационния уебсайт "Газета.ру".

Политологът предвижда два сценария, имайки предвид икономическите затруднения за Русия. Според първия, оптимистичен, двете сили ще "постигнат споразумение за новите условия на съвместно съществуване, нещо като втора ялтенска конференция", казва той, визирайки разделянето на сфери на влияние между САЩ и Съветския съюз след Втората световна война. Катастрофалният сценарий е Русия да реагира според добре известните правила на улицата: "ако боят не може да бъде избегнат, удари пръв".

В интервю за РИА "Новости" последният съветски президент Михаил Горбачов, който преди 30 г., заедно с американския президент Роналд Рейгън стана инициатор на началото на края на Студената война, предупреди неотдавна, че светът "се приближава до опасна зона".

Първият признак на разведряване след няколко дни вербални нападки дойде в сряда, когато Москва обяви, че в събота ще има международна среща за Сирия в Лозана. Тя вече изглежда като последен шанс за американския държавен секретар Джон Кери и за руския външен министър Сергей Лавров. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
2
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Русия е голяма и независима държава.Искат да я разпердушинят както направиха с България и други такива като нас.Е няма да стане,трудна работа много зор ще видят .Искат да си радпродаде ресурсите,да я заграбят като нас и почти бяха успели но дойде Путин и им спря кранчето.Сега бил диктатор и що,щото не можаха да купят Русия.
286
1
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А вие как бихте се чувствали ако някой съюз който не ви мисли доброто ви обгражда границите с бомби,ракети и каквото му дойде наум.Когато е готов милиарди да изсипе само и само да създаде гражданско неподчинение,убийства и пожари.А някои ще кажат,че те от доброта и загриженост го правят,е сори *** няма всеки знае защо НАТО обгражда Русия.И те да стоят и да пляскат с ръце.Естествено ,че ще се подготвят за най лошото,пък каквото дойде.Те ако не го правят ще бъдат пълни ***.
285
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 353 !Само китайките ще останат за разплод .
284
0
 
38
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Колкото до Чечения, хайде баста, за терористи и ислямисти няма друг изход освен бой до дупка,
283
4
 
42
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Но ал кайда, почва от там, от краварското финансиране и въоръжаване на талибаните. Войната в Ирак на много уважавания Буш е черешата върху тортата, имаме вече даеш.
282
4
 
35
 
! Отговори
Джона преди 7 години
356, руската инвазия в Афганистан 79а, *** хора вие сте останали неинформирани 25 години, този факт сложи край на СССР. Това е, и това е било уловка замислена от Бжежински.
281
4
 
46
 
! Отговори
Джона преди 7 години
356, в Дамаск се продават фанелки с надпис Россия, сирийците са благодарни че някой ги защитава от Ал- кайда, с която краварите трябваше да воюват, но явно друго им е било в главата
280
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби--344; А колко струват руските жтанкове и самолети ?Руските воени специалисти предлагат га ги купуват за да им излезат по ЕВТИНИ.
279
0
 
37
 
! Отговори
Джона преди 7 години
353, обясни на простлюдието какво 20 трл долара са: 20 000 милиарда, дори и на Щерев ще му падне изкуственото чейне
278
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Радио Ереван--337;Да децата на Сирия най--добре разбраха Руските хуманисти. Афганистанските също ,особено след руската инвазия 1979 г в Афганистан. Ав Чечня най добре разбраха руската хуманост ,след Унищожението на гр. Грозни.
277
8
 
44
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Русофобските *** в действие-в този сайт. Сбор на отрепките чакащи да падне нещо за един "облак".
276
7
 
49
 
! Отговори
desislavg преди 7 години
Статията е едностранчиво написана.За срива на споразумението са виновни САЩ с атаката на правителствените сили в Деир Ез Зор,където убиха над 100 войници с цел да унищожат сирийската РЛС там.До тази атака сирийската армия спазваше споразумението , а ислямистите от Алепо не.Руснаците на няколко пъти помолиха САЩ да накарат "умерените" да се разграничат от Нусра и компания ,което не бе направено.И за изненада на всички *** ,бомбардировката на Дйр Ез Зор бе съгласувана с ИДИЛ .
275
9
 
39
 
! Отговори
великият китай. преди 7 години
За 30 години капитализъм настигнахме 200 годишният капитализъм на САЩ, дори имаме същият брутен вътрешен продукт, без техните задължения 20 трл $. За 30 години достигнахме въоръжението на 1000летна Россия, дори имаме управляема ядрена бомба, каквато руснаците няматЧуйте ме внимателноПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА САЩ И РОССИЯПОД НЕБЕТО ЩЕ ИМА САМО ЕДНА ИМПЕРИЯ - ПОДНЕБЕСНАТА - ВЕЛИКИЯТ КИТАЙ.
274
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** от форума на селския комунистически днес бгЗапочне ли 3 Световна война планетата Земя ще се разруши!
273
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите да го дуат.
272
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофилите тук във форума отдавна знаят, че Русия е спечелила третата световна война и Щатите вече са остъклени ....личи, че тези от "Россия 24" живеят в 19 век !
271
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите да го смучат
270
12
 
45
 
! Отговори
. преди 7 години
Когато руснаците поставят хладилника пред телевизора, че разберат, че по телевизора ги лъжат.
269
8
 
51
 
! Отговори
Църковни мишки сме преди 7 години
Не съм фен на САЩ но чета и гледам снимки в чужди медии че краварите имат супер модерни оръжия.Мисля че при една война Русия ще загуби.Дано да греша и да няма война че ние в България пръв ще отнесем шамара.Та нашата държава може да бъде превзета за 12 часа.
268
3
 
34
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Jojo 345Така се получи че в Университет за запълване на часовете учих патентно право един семестър. Патента след като се приеме че е валиден ЗАЩИТАВА ИЗОБРЕТАТЕЛЯ(или който държи правата) до 25 години(има за патентите в интелектуалната сфера като случая "Мики Маус" други правила) През тези 25 години ползваш патента легално с издаден лиценз след това ползваш кой как иска и за каквото го иска.За да важи патента за всяка държава по отделно се плаща патентна такса.