Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона

Путин критикува силовите структури, коментира руски политолог
31 окт 2016 21:46,
298
Руснаците чакат трета световна война, Кремъл смекчи тона
Снимка: Reuters, архив

Кремъл сменя риториката си - в края на миналата седмица руската власт изстреля цял залп от помирителни изказвания на най-високо равнище, констатира "Ведомости". Мнозина коментатори заговориха дори за "размразяване", както наричат в Русия смекчаването на съветския комунистически режим по време на десталинизацията в средата на миналия век, отбелязва вестникът.

Основен източник на такива сигнали според него е речта на руския президент Владимир Путин пред международния дискусионен клуб "Валдай", произнесена на 27 октомври в Сочи. Изданието сочи за пример критични думи на Путин срещу силовите структури в Русия и по-специално министерството на отбраната.

Политологът Николай Петров нарича подобни стъпки "антинегативен популизъм" - "когато, вместо да предложат нещо позитивно, първо плашат хората с повече негативи, било то рязко поскъпване на водката или голямо вдигане на акцизите върху тютюна, а после намаляват негативите и ни карат да се радваме, не че са ни дали нещо, а че са ни взели по-малко" от очакваното.

Изявленията в полза на мира и човешките права се отправят съгласувано и едновременно, следователно се решава някаква тактическа задача, смята всекидневникът, цитиран от BBC. Той допуска, че Кремъл отново намеква на Вашингтон за евентуална сделка, която да приключи за Русия с отмяна на санкциите в обозримо бъдеще. Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: "А самите помирителни изявления на фона на мобилизационни очаквания ти дават възможност да изглеждаш миротворец, без да променяш курса. Това не е размразяване (в политически план), а като техническо обслужване на хладилника".

Москва няма да остави без отговор предстоящото догодина увеличаване на натовското военно присъствие в Литва, Латвия, Естония и Полша, предупреждава посланикът на Русия в алианса Александър Грушко в интервю, което помества днес "Известия".

От лидерския форум на НАТО в Уелс министерските срещи на страните от алианса протичат като цяло "в същия коловоз" и за жалост без никакви позитивни сигнали за руско-натовските отношения. Този курс добива все по-траен характер. В рамките на т. нар. укрепване на източния "фланг" на алианса например се формират "подсилени" многонационални контингенти на батальонно равнище, които в началото на 2017 г. ще бъдат развърнати в балтийските страни и в Полша, заявява Грушко в интервюто, цитирано от ТАСС. Пактът засилва присъствието си и в района на Черно море, посочва той и подчертава, че "мерките на НАТО няма да останат без отговор".

Според половината жители на Русия днешното изостряне на отношенията между Русия и САЩ по повод конфликта в Сирия може да прерасне в трета световна война. Това показват данни на социологическия център "Левада", информира "Ведомости".

Развитието на събитията около Сирия се отразява в общественото съзнание като нарастване на напрежението и повишен риск от военна конфронтация, а всеки сблъсък между сили на Русия и на НАТО се възприема като риск да избухне глобална война, обяснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

Исканията на хората към властта добиха двойнствен характер: от една страна, не бива да отстъпваме, от друга - "трябва да се разберем някак, защото си е малко страшно", коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Жителите на Русия събират всичко това в една конкретна формула - да се разберем, но според нашите условия. Така избягваме война и укрепваме позициите си в света", казва той. За хората в Русия вече не е толкова важно страната им да бъде уважавана на Запад, по-важно е там да се страхуват от нея, добавя експертът.

Руската опозиционна Партия за народна свобода (ПАРНАС) настоява за трайно застудяване в отношенията между Запада и Москва, пише "Независимая газета". Според вестника зам.-председателят на ПАРНАС Владимир Кара-Мурза предлага европейските страни да приемат свой "закон Магнитски" по аналогия със санкциите срещу руски държавни служители, приети от САЩ.

Юристът Сергей Магнитски почина в московски затвор през 2009 г., след като обвини руски чиновници, че са откраднали 230 милиона долара от държавата чрез данъчни измами. Руският съвет за човешките права към президента заяви, че той е бил бит в затвора и му е била отказана медицинска помощ. Заради случая Магнитски САЩ приеха специален правозащитен закон и наложиха санкции на руски държавни служители.

Днешна Русия започва да напомня Съветския съюз, е изтъкнал Кара-Мурза неотдавна на форум в Рига.

"Съветските чиновници обаче не си държаха парите в западни банки и не пращаха децата си да учат в чужбина. Затова призоваваме да бъде спрян износът на руска корупция и да се наложат лични санкции на нарушителите на човешките права", заявил той.

Тези дни руският опозиционер е отправил своето предложение към парламентаристи от Латвия и от Холандия, както и към евродепутати, твърди изданието. Личните санкции срещу чиновници, нарушаващи човешките права, днес са единствената помощ, която Западът може да предостави на хората в Русия, смята ПАРНАС. Идеята обаче среща съпротива в Европа, отбелязва "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от простотиите на двете велики авторки на сайта - МАРИЯ И ***.
206
3
 
5
 
! Отговори
АМИ ДА ХА,ХА,ХААААА. преди 7 години
АМА ,ТЕ СА БЕДНИ , КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ ,БЕ.......ХА,ХА,ХАААААААААААААНЕМАТ НИЩО ЗА ГУБЕНЕ !ОТ ЕДНА ЯДРЕНА ВОЙНА --МОГАТ САМО ДА СПЕЧЕЛЯТ ......ВСЕ НЕЩО ШЕ ОСТАНЕ ЗА ЯДЕНЕ И ПИЕНЬЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА...НАЛИ ВСИЧКИ ИЗБИ И ВИНАРНИ СА ПОД ЗЕМЯТА!!!ТАМ--ЯДРЕН ВЗРИВ , НЕ ГИ ЛОВИ......ХА,ХА,ХААААААААААААААААААААА
205
4
 
9
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Според "Ведомости" обаче Москва няма какво да предложи сериозно на Запада, за да бъде подновен диалогът: " -Ахахахахаха! Е, добрутро! :))) Да са мислили. Санкции и беднотия до пълен разпад на азиатската ***!
204
4
 
4
 
! Отговори
сърп и чук преди 7 години
леле егати простотията чакали война всички са облъчени с изпържени мозъци
203
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26Съжаляваме, поне от 20 години. Не очаквахме, че сме такива плазмодии, предатели на собственото си "аз", на народа си, на природата и богатствата си, и ... за жалост - бандити - низки, прости пладнешки обирджии, които дори не разбират, какво правят от сляпа, ганьовска алчност. И мислят, че съдбата няма да ги застигне, дори на Марс да идат. А в Русия, за щастие, скоро ходихме. Е, има джебчии, и пьянчужки, къде няма, но хората са приказка - красиви, елегантни, дружелюбни, културни.
202
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В СССР-2 цари масова лоботомия. Новият Кашпировски от Кремъл е зомбирал тотално обикновения руснак.
201
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Днешна Русия започва да напомня Съветския съюз". Друго пък напомня на наследствена умствена изостаналост. А на какво напомня днешния Евро Съюз - на криви краставици ли, на щастливи кокошки или на изкореняване на нашите овощни градини, унищожаване на племенните ни стада, до буренясване на златната българска земя, до тотален внос на гумени домати и стиропорово грозде, пробутване на 20 годишно месо, заробване с ненужни за търговията договори, 10 пъти по-скъп "американски" ток...развращаване...
200
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пишете , не говорете , не си измисляйте глупости . Посетете руснаците като гости . Ще съжалявате , че сте се родили българи .
199
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пишат глупости я вижте какво е казал- ние сме за диалог но ако искат друго ще го получат- егати и смекчения тон направи за 5 пари като им каза че са лъжци и лицемери в прав тексти прати флот да защитава сирия
198
8
 
7
 
! Отговори
русия преди 7 години
чакат я защото само те могат да я спечелят,а не някакви евтини американски палячовци,ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ,КОЛКОТО И ДА ВИ Е МЪЧНООООО
197
5
 
8
 
! Отговори
русия преди 7 години
До ДИМИТЪР СОЛУНСКИха ха когато американските *** спечелят войната ела ми се обади,целия свят им се нагледа на простотиите и никой не ги иска вече,евтини американски палячовци,смърт на американските ***
196
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Жибор 247Колега ако са там и тогава където казваш(открити на терена на пионерски лагер до града) - две години пионерчета са марширували върху трупове?Втората световна война - Немците за всеки убит немец/съюзник на райха - разстрелват десетки местни. Заравят ги до градовете/селата - ако излезнат да разстрелват в блатата или гората партизаните ще разстрелят тях. А и се прави за назидание.Партизаните крият убитите немци в батата никой не ги намира. Партизаните достигат милион в окупиран СССР
195
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Животновъд 251Путин призна че и двата народа са дали жертви от терора на Комунизъма. Въпреки очакванията на всички политици и журналисти той не се извини на Поляците.
194
8
 
10
 
! Отговори
ДИМИТЪР СОЛУНСКИ преди 7 години
Третата световна воина ще я спечелят САЩ. Руснаците ще станат тор на европеиците и американците. И светът ще стане по-добър и по-хубав .Да живее България в НАТО и ЕС. Долу комунистите ,Корнелия ,Радев и другите рашистки глупави предатели.
193
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиЗащо постоянно лъжеш бе руска ***? В Викимедията пише на чист руски, че Блохин е РЪКОВОДИЛ разстрелите е Одташовския лагер, където са избити 6300 офицери и, че той ЛИЧНО е избил 700 от тях , а не 6000 както ти най нагло лъжеш. Нещастен *** си Боби, и такъв ще си останеш.
192
5
 
10
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Руснаците чакали трета световна..............Ами чакат я, да!! По-добре бърза смърт отколкото от глад.......
191
3
 
11
 
! Отговори
Животновъд преди 7 години
Боби е п-голям мракобесик и от Путин. Жужето призна, че руснаци са избили полските офицери, той набеждаване германците. Имало пионерски лагер, бе може пионерчетата да маршируват върху труповете на поляците!!!
190
3
 
9
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Проблемът с избитите от червената орда офицери е,че международно разследване се прави 1 месец след освобождението на Катин от червено иго а откритите тела са в напреднало разложение,понеже са там от 2 год.и това е ясно установено от патолозите включително нашите,на които никой тогава не е можел да окаже натиск! Натискът идва през 1945-1946 г. със заявлението,че ще бъдат съдени ако не и убити от Безродния съд,ако кажат че офицерите са убити от руснаците,понеже ще им бъде вменено лъжесвидетелство!
189
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 235 236 237Още една идиотщина написана в ВикипедиатаЛиквидиран е повече от половината полски офицерски състав. Около 6 хил. души са разстреляни собственоръчно от Василий Блохин, комендант на главната квартира на НКВД на ул. Лубянка, Москва.Елементарната сметка която си направих е че Въпросния БЛОХИН е трябвало 3 месеца да убива хора един по един за да направи ЛИЧЕН резултат от 6000 (по 5 мин на човек)Труповете ще се различават по време на смъртта бре не може така ...
188
2
 
9
 
! Отговори
" обичащ " преди 7 години
До Бобище надделеят тези които имат повече пари и по-силна армия ,а това са американците ! руснаците да си закърпят скъсаните ушанци и да се подготвят за зимата ,че тежка зима иде