ЕС и НАТО – по общия път на оцеляването през 2017-а

Brexit и Тръмп поставиха големи въпросителни на знамената им
26 дек 2016 21:40, Елка Василева
114
ЕС и НАТО – по общия път на оцеляването през 2017-а
Снимка: архив, Reuters

Две събития на световната сцена от последните месеци очертаха големи въпросителни знаци върху знамената на ЕС и НАТО. Решението на мнозинството британци за напускане на ЕС и избирането на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ предполагат най-малкото преосмисляне на двете международни организации.

Ако британското правителство наистина последва волята на повечето избиратели и подаде заявка за напускане, това би довело до първото свиване на ЕС от 31 години. През 1985 г. Гренландия се оттегли от ЕС и оттогава Общността само се разширяваше. Решението на британците, освен всичко останало, накърни образа на ЕС като място, на което всеки иска да бъде.

Нанесената политическа щета засега изглежда непреодолима, особено заради впечатлението, че ЕС се разширява към непрестижния Изток, но се свива откъм престижния Запад. Все по-отчетливи стават гласовете този процес да продължи догодина - с изборите в евроскептичната Холандия и в заплашената от триумф на националистите Франция.

Колосът на европейската стабилност Германия също е изправена пред избори догодина, които неизбежно ще преминат през оценката на гражданите за правителствената политика за миграцията. Канцлерът Ангела Меркел успя с действията си в тази област да внесе допълнително разделение в ЕС, изразено особено в съпротивата на Централна и Източна Европа да приемат мигранти в безогледни пропорции, поканени от Берлин.

Поставени едновременно под заплахата от тероризма и миграционните потоци, навлизащи от Сирия, Ирак и Афганистан, подстрекателното поведение на Москва, проблемите с второто поколение имигранти от Мароко и Алжир, ЕС и НАТО трябва да обърнат нова страница, за да оцелеят такива, каквито ги знаем. Схемата с предизвикателствата се усложнява допълнително от поведението на турските власти след опита за преврат от юли.

В предизборните си изяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп настоя държавите от алианса да повишат разходите си за отбрана, тъй като сега Вашингтон осигурява 70 процента от силите на организацията. Тръмп допусна, че НАТО може да запази съществуването си и дори името си, но трябва да промени същността си, като предприеме енергична борба с терористите.

Тези изявления на Тръмп предизвикаха очакването, че той може да продължи да пише история с разтрогването на Вашингтонския договор от 1949 г. или поне с отмяната на чл. 5 за колективна отбрана.

Досега единственият път, когато чл. 5 бе приложен, бе в защита на САЩ след атентатите от 11 септември 2001 година. Същевременно статистиката сочи, че държавите от пакта изпълняват целите за постепенно достигане на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП.

Преди няколко месеца Тръмп нарече Брюксел "адска дупка", а през април догодина ще трябва да пристигне тук за срещи с ръководството на ЕС и колегите си от НАТО. Водещи фигури в ЕС бяха силно скептични към посланията му преди изборите, но скоро двете страни, които очевидно не са във възхита една от друга, ще трябва да се сработят.

Дни след избора на Тръмп председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви сред първостепенните задачи на ЕС обособяването на европейска отбрана. Месец по-късно бе изяснено, че Юнкер няма предвид (засега) създаване на европейска армия, а въвеждане на лостове за насърчаване на отбранителните разработки и уеднаквяване на европейското военно оборудване. В последвалите официални изявления на ЕК бе уточнено, че тези намерения няма да повтарят НАТО, а целят да укрепят допълнително алианса.

Колкото до по-дребните политически интриги и след решението за оттегляне на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, вече се говори за имплозия на управлявалото досега ЕС мнозинство. В следващите месеци предстоят маневри, с които да бъдат определени нови председатели на ЕП и на Европейския съвет. Опровергани до ново изявление остават доскорошните намерения на Юнкер да подаде оставка.

ЕС посреща Новата година с възстановени граници в Шенген заради миграционния наплив (пет държави по споразумението продължават проверките на пътуващите), с липса на действително съгласие по въпросите за миграцията и с тежки вътрешни институционални задачи. Напълно открит стои въпросът дали и как ще се осъществи раздялата с Великобритания. Ако преговорите с Лондон не бъдат водени добре, британците може да отвърнат с отказ да участват в отбраната на Европа, предвижда анализ, представен наскоро от НАТО. В същия текст се отчитат все по-трудните отношения на Брюксел с Анкара и възможността това да засегне работата в пакта.

Новата година ще покаже дали турският президент Реджеп Ердоган би изпълнил заплахата си да отвори пътя на запад за поне два милиона мигранти, прокудени от опитите за демократизиране на Близкия изток с помощта на оръжие, доставяно от Запада. В следващите месеци може би ще стане известно дали ще има последствия по резолюцията на ЕП за замразяване на преговорите с Анкара за членство в ЕС.

В Новата година ЕС и НАТО ще продължат да търсят решения по въпроси, възникнали точно преди сто години след разчертаването от Великобритания и Франция с прави линии по картата на Близкия изток. Разпадът на Османската империя и рисуването по картата на нови държави в региона тогава дават отраженията си до днес. Изглежда вероятно дневният ред в Брюксел догодина да бъде повлиян, а може би дори оформен, от събитията в оставената в свободно падане Сирия, както и в Ирак, Афганистан, Либия, "освободени" с усилията на НАТО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: натоЕСДоналд ТръмпBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
Абе май Русия е по пътя на оцеляването или по точно-на разпада,както се разпадна СССР.Щом нямат пари за водка,а пият метилов алкохол и антифриз-това е сигурен белег!
37
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
До 152-------------И ще попадне в путиновата преизподня! Не,благодаря,там вече бяхме!
36
0
 
3
 
! Отговори
152 преди 7 години
По добре да не оцелеят! Планетата ще се отърве от световния жандарм НАТО(САЩ), а европейските държави от оковите!
35
2
 
4
 
! Отговори
Извода е : преди 7 години
До АнонименТука си много прав:Всяка страна в която още има режими е като гето. (комунизма в случая го пишеш за благозвучие, нали?)Краварника го добута до такъв режим че и Сталин ще им завиди ако е жив!А ЕС такава кошара за заблудени овцве стана че ми е жал че ние сме вътре...
34
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Тази 'статия' даже не съм я чел! Стига ми заглавието!Иначе правилото си остава: Оцеляват приспособениете! Анахронизмите отиват в историята!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знам тукашните русофили, какво поддържат.Всяка страна в която още има режими комунистически е като гето.Какво точно защитавате? Режима е най висшата формата на престъпна организация. Всички гладуват,а вожда се къпе с пари. Страната е в изолация от света, защото там са забранени престъпни режими и какво....? Глад, изолация, пречупване в казармата да мълчиш, затворени граници, мъка.....Това ли постоянно натрапвате?
32
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Бреее, само 50 коментара са нацъкали бояришниците. Тези същите от години разпадат и фалират НАТО, САЩ и ЕС, но реално само рублата подмина 3 лв./100 руб. Винаги ме разсмиват с коментарите си :)
31
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
две терористични организации които трябва да завьршат в небитиетодьржавите минаваме на двустранни договори както беше преди 89 годам воиски се махат от европа и настава мир по света и бежанската кризаще секне
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ***, НАТО ***. Въпрос само на още малко време!
29
2
 
8
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Има общ път преди ситуация на оцеляване, се оцелява по единично, разпад и на двете
28
2
 
21
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Защо не наричаме нещата с истинските им имена? Нито един от народите в ЕС не са съгласни с политиката на управляващите ги. Нито с политиката относно тия "мигранти", нито свободната търговия със САЩ и Канада, нито с отнемането на най- съществените права на хората с оправданието "борба с тероризма"и т. нт. И после видите ли управляващите (включително и нашите) били много учудени от резултатите на изборите. Единствената им помощ са платените *** с рефрена "който е против ЕС значи е за Русия.
27
7
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
ЕС и НАТО са две противоположни неща . Едното е Европа и прогреса. Другото е америка и световния империализъм !
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,ама положението вече е-"Дръжте се да се държим-пътят свърши"!!
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е бита карта.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми щооо, ЕС и НАТО нали се развиват добре, или?
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вах, вече е въпрос на ОЦЕЛЯВАНЕ????? Вай, вай, вай......
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-корави войници от руснаците няма. Да дадеш толкова жертви и да спечелиш войната... големи са. На руснака му дай чашка водка и може да завладее света. Името на Сталин ще се нареди редом до това на Октавиан Август и Наполеон. Австрийския ефрейтор ще бъде запомнен като некадърник.
21
0
 
15
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Не разбрах от цялата работа, къде отидоха откраднатите милиарди от КТБ. Защо се потулва бруталната кражба в особено големи размери? Журналяя, вземете свършете нещо смислено най-после. Стига, глупости!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е затъгувал за Варшавския договор, щото му стана скучно и безинтересно.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами сега ?