Русия, Китай и Турция напират към Балканите

Дойче веле: Обръща ли се Източна Европа към Москва?
23 мар 2017 21:30, Елка Василева
261
Русия, Китай и Турция напират към Балканите
Снимка: архив, Reuters

ЕС е зает с вътрешните си проблеми, което радва Москва. С невероятна пропагандна офанзива Русия иска да спечели сърцата на хората в балканските страни и явно постига успехи, пише Дойче веле. Обръща ли се Източна Европа към Русия?

При последната си обиколка на Балканите върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини по твърде болезнен начин усети колко малко е доверието на страните от Югоизточна Европа към Брюксел.

Македонският президент чисто и просто  отхвърли идеите ѝ за решаване на кризата в страната, в Сърбия речта ѝ пред парламента беше посрещната с освирквания, а в Косово, където Могерини трябваше да внесе успокоение в напрегнатата вътрешно-политическа ситуация, моментално избухнаха нови конфликти след заминаването ѝ. Тримата изпокарани помежду си президенти в Босна и Херцеговина пък удостоиха Могерини само с една формална протоколна среща.

Чезнещото влияние на ЕС допълнително подклажда масивните ангажименти на Русия, Турция и Китай в региона. С непозната до момента пропагандна офанзива Москва се опитва да спечели сърцата на хората в балканските страни.

„Балканите вече не слушат Брюксел", възвести преди няколко дни руската държавна агенция "Спутник". А в заглавието – все пак с въпросителен знак – се казваше: "Източна Европа се обръща към Русия?"

Но и Турция не крие интересите си към региона. Нейният капитал е мюсюлманското население там. В Босна и Херцеговина тя натрупа много червени точки покрай възстановяването на разрушени по време на войните джамии. В Южна Сърбия гледат на Турция като на добър инвеститор - основно в текстилната промишленост.

Китай пък от години се опитва да възстанови стария Път на коприната - с участие в големи инфраструктурни проекти, включително магистрали и железопътни линии, например между Белград и Будапеща. В играта отскоро се намесиха и няколко арабски държави, които напоследък масово изкупуват земя в Босна, строят цял жилищен район в сръбската столица Белград и междувременно придобиха най-голямата сръбска авиокомпания.

Москва е най-настъпателна

Най-активни обаче несъмнено са руснаците. Държавната Сбербанк е замесена в огромен икономически скандал около силно задлъжнелия концерн „Агрокор”. Руската банка е най-големият му кредитор и освен чисто икономическите интереси преследва на Балканите и ключови геостратегически цели, написа по този повод влиятелният хърватски вестник "Вечерни лист".

С все по-масираната си пропаганда, водена на езиците, които се говорят на Балканите, Русия очевидно запълва вакуума, оставен от Брюксел. Тъй като ЕС е зает основно с вътрешните си проблеми и многото кризи край границите си, очевидно няма сили за друго освен да администрира страните от Балканите.

"ЕС и Западът създават неприятното усещане, че постепенно се отвръщат от региона – поне докато там не избухне някоя нова криза", написа белградският "Нови магазин".

На Балканите може да възникне още по-голям вакуум на властта, ако президентът Тръмп наистина реши да дистанцира страната си от региона. Повечето коментатори от региона на Балканите смятат, че американският интерес, свързан с тази част на света, ще намалее драматично. Още отсега обаче Москва успява да впрегне балканските политици за постигането на своите глобални интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изкупуват я и арабите и турците от липсата на отговорни политици
157
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еврокочината ще бъде залята от исляма;спасението ще бъдат руските танкове в берлин и брюксел .само че след това няма да има еврокочина
156
1
 
22
 
! Отговори
булгаристанец преди 7 години
в западна европа май още не са разбрали,че докато в брюксел изправят краставиците,целият мюсулмански свят е тръгнал към европа.,и че няма по важно нещо от укрепването на източната граница на европа.,а дали християнска европа няма пак да ни жертва.
155
10
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Истината е друга. Русия винаги е била поставяна в положение на догонваща страна.Развили са добивната промишленост, цялата Менделеева таблица я имат под земята, развили са хамалските производства,за които не се изисква много интелект, и са много развити във военната и космическата област, атомната енергетика. Толкоз. В СИВ друго не им трябваше, и живееха в блатото на застоя.Днес е друго.Съвземат се леко-полеко. За което можем само да им завиждаме. Ние изпростяваме и изчезваме като народ.
154
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Shopp205 Благодаря ти, че ми отвори очите, а аз мислех, че 1941-ва година Германия напада СССР, изненадващо, сварва ги неподготвени, със старо оръжие, армия, почти ликвидирана от към кадърен команден състав, след чистките на Сталин 1938-*** година, и за това стигана 30-тина км от Москва.В първите часо ве на войната Сталин въобще е отказал да повярва, че е нападнат...Благода ря ти, ти ми отвори очите, че СССР е нападнал Германия. Или си чел "Ледоразбивача"?
153
2
 
2
 
! Отговори
емиграция преди 7 години
М. Андреев.......нещо не си запознат със законите на Великобритания. Или лъжеш за своите ,,успехи".......
152
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада не взе тянха страна през втората световна. Хитлер завладя запада преди да нападне Русия. Запад взе германска страна по простата причина, че се казваше Германия по това време ;) Много странни исторически изказвания взеха да се въдят напоследък. На практика СССР освободи света от хилтер, нацизма и национал - социализма. И от Германия, като цяло. Едни разбирачи, едни лауреати... Вземете се ориентирайте малко в историята преди да говорите глупости. Като макетата почнахте.
151
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом казваш, славяни няма. Аз обаче, като славянин, разбирам като ми говорят руснаци, сърби, черногорци, словаци, украинци и беларуси. Поляците са ми по - трудни. Ако няма такава етническа група славяни, защо съществува езиковата група на славянските езици? Много са ми смешни маняците, дето се влияят от украинската пропаганда чак в България. Не че казвам, че нямат собствено мнение и не могат да мислят сами, ама май си е точно така.
150
36
 
23
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Руснаците са една разпасана пияна шайка които не могат да допринесат с нищо за благоденствието на своя народ. Могат само да носят разрушения и нещастие на другите народи.За тяхно щастие и наш ужас запада взе тяхната страна през ВСВ.Да се надяваме че този път ще са по-наясно с проблема и няма да стане така.А ние не можем и да не сме сами. Въпрос на далновидна политика.Пилота е малко слаб характер, но да се надяваме да прояви мъжество в решителния момент.
149
5
 
41
 
! Отговори
Викинга преди 7 години
Като чета коментариите винаги се сещам за Алеко Константинов,велик писател е бил,да види Бай *** и да прозре вечноста му ! Нищо не остана от България,но Бай *** си е там и там ще е завинаги с цялата си простотия и колоритност !!!(((
148
10
 
50
 
! Отговори
М. Андреев преди 7 години
Интересно ми е как Бълтария да вярва в ЕС, при условие че аз съм учен, който има награди от водещи институти в Германия, но това не значи нищо. Кандидатствам по научни проекти с англичанин от покистански произход и французин с алжирски родители и се оказва, че аз съм ПО-МАЛКО европеец от тях двамата. На мен ми плащат 4 пъти по-малко зо същият труд, защото съм с български паспорт, а те имат приоритет, въпреки че генетично дори не са европейци. Е, как да вярваме в ЕС? А аз все пак съм успял...
147
10
 
18
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
Могерини срещу Путин...мечка срещу мишка...
146
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 187 - на ердо тва ще е последната авантюра, а *** нема работа на балканите и евентуална намеса ще му е последна!
145
12
 
11
 
! Отговори
Питам преди 7 години
България е била500г. под турско владичество и само45 г. под руско владичество. На кого сме по скъпи?
144
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 189 Helas Британците ще ви помогнат,колкото през 1921 при Малоазийската ви авантюра и при нахлуването на Турция в Кипър/британците нали имат база там/ .Впрочем жал ми става ,какво ще ви се случи след нахлуването на Турция в Северна Гърция и по островите ,Запада ще наблюдава отсрани,предполагам знаеш кой ще спаси Гърция.
143
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 190 Ехее,ние сме били сила голема щом Русия сме я победили,само не забравяй ,че главните войски в Добруджа са румънските,а и на наша страна е имало 2/две/турски дивизии,както и австриски части .
142
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 183Май историята не ти е силната страна. През първата световна война разбиваме руснаците в Добруджа.
141
14
 
3
 
! Отговори
HELLAS ARMED FORCES преди 7 години
EВРОПАИОС САУЗ ИМА НАЙ-ГОЛЯМО И МОЩНО ВЛИЯНИЕ НА ГРЪЦКИЯ ПОЛУОСТРОВ (ВАЛКАНСКИ)..А ГЪРЦИЯ ИМА НАЙ-СИЛНОТО И РЕШАВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ НА НАШИЯ ХЕРСОНЕСОС.СЛОВЕНИЯ И КРОАТИА СА ГЕРМАНСКИ ПРОТЕКТОРАТИ..РОМАНИА Е ФРЕНСКА..ЕЛЛАДА ИМА БРИТАНСКА ВОЕЕНА ПОМОЩ И ОТ КАДЕТО ПОЖЕЛАЕМ, ОТ ТАМ ВИНАГИ ЩЕ НИ СЕ ПОМОГНЕ.А БИЛГЕРИА = НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА ВАС.
140
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ,ха,ха Това е чиста дезинформация ,Русия има силно влияние и авторитет единствено в Сърбия/и то заради Косово/Турция има силно влияние донякъде в Босна и България.Китай с влияние на Балканите!?Тотална глупост.Статията не пише нищо за силното влияние на САЩ в Албания и Косово и сред албанците в Македония,албанците са резервирани към турците.ЕС е с най-голямо влияние ,4държави са членки/България,Румъния,Хърватска,Гърция/ и в Черна Гора валутата е евро.
139
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Молете се Ердо да не напредне кьм Кьрджали има викате Путин мый любим тебя и Русия тоже хахаха