Турция е под заплаха – този мит развързва ръцете на Ердоган

Правителството е в постоянна битка с вътрешни и външни "врагове"
19 юли 2017 20:20, Елка Василева
152
Турция е под заплаха – този мит развързва ръцете на Ердоган
Снимка: архив, Reuters

Създаденият от Ердоган мит, че Турция е под заплаха, успешно замъглява умовете на голяма част от турците. Може би защото много напомня на мита, от който се роди модерна Турция, пише Даниел Хайнрих в Дойче веле.

Да погледнем първо фактите. Преди две седмици германският правозащитник Петер Щойтнер изнесе в Турция доклад по IT-мениджмънт и опазване на електронната информация. Докладът беше в рамките на семинар, организиран от "Амнести интернешънъл". Щойтнер и неколцина активисти на "Амнести" бяха задържани и в момента се намират в предварителния арест в Турция.

Когато тази информация достигна до широката общественост, медиите буквално избухнаха: Щойтнер е съвсем обикновен човек, който не е извършил нищо престъпно; обвиненията срещу него са съвършено безпочвени, а потискането на човешките права в Турция вече е достигнало невиждани мащаби.

Параноя, недоверие и страх

С изблици на солидарност са пълни и социалните мрежи, но всичко това е без значение: турските власти изобщо не се интересуват от надигналото се обществено недоволство. Защото Петер Щойтнер и другите арестувани правозащитници са просто елемент в създаването на един гигантски мит.

След неуспешния опит за преврат, че дори преди него, турското правителство начело с Ердоган се намира в постоянна битка със своите вътрешни и външни "врагове". Общественият климат е отровен от параноя, недоверие и страх - нищо чудно, че в такава ситуация дори организации като "Амнести" се разглеждат като врагове.

От гледна точка на турското правителство няма абсолютно никакво значение каква безукорна репутация имат на Запад „Амнести” и сродните ѝ правозащитни организации. Дори напротив: добрият им имидж само задълбочава подозрителността на властите.

Митът, че Турция е под заплаха, успешно замъглява умовете на голяма част от турската общественост и твърде много напомня на мита, от който всъщност се роди модерна Турция. По онова време, всред хаоса на Първата световна война, Кемал Ататюрк обяви "война за независимост", прогони от страната чуждите империалистически сили и основа републиката. И до днес това надигане срещу външния "враг" е неотделима част от разбирането на турците за собствената им история.

Днешното турско правителство залага именно на този феномен, който не се влияе от общественото разслоение: страхът, че чужди сили ще проникнат в турската тъкан, е толкова вездесъщ, че - особено в синхрон с постоянните публични предупреждения за подривната дейност на вътрешните врагове, служи за оправдание на всички, абсолютни всички мерки за защита на страната.

Жертва на тази мания за преследване може да стане дори един очилат преподавател по IT-мениджмънт, който изнася доклад на семинар, организиран от правозащитна организация. Там просто не подбират.

Нищо няма да се промени

Половината от турското население ще продължи да подкрепя своя демократично избран президент и своето демократично избрано правителство. Нещо повече дори: тази подкрепа няма да спадне. Най-вече защото правителството на Партията на справедливостта и развитието дари много бедни хора с твърде големи икономически предимства.

Едва ли може да се очаква и помощ отвън - показват го действията на германското правителство и на Еврокомисията. След като съвсем доскоро поне на думи водеха сериозни публични битки, сега както Брюксел, така и Берлин сякаш гледат да разширяват и задълбочават отношенията с Турция. Причина за това са както споразумението за бежанците, така и конкретни икономически интереси.

В края на миналата година Европейската комисия изненада всички с предложението си да се разшири митническият съюз с Турция. А съвсем наскоро и германският външен министър Зигмар Габриел потвърди, че такава стъпка ще бъде и в германски интерес.

С две думи: бездействие отвън и параноични защитни реакции вътре в самата Турция. На този фон е повече от ясно, че Петер Щойтнер и неговите колеги няма да са последните жертви на разюзданите чистки в Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
До118 преди 6 години
Не ми трябва тест за да знам какъв съм. Явно ти имаш съмнения за себе си.
101
4
 
0
 
! Отговори
Башка луд преди 6 години
До анонимния истински турчинНаправи си ДНК тест и ще се изненадаш много!Само да не стане така, щото да си потомък на шкартото или по-лошо hiçbir Türk!
100
3
 
3
 
! Отговори
Башка луд преди 6 години
Половината от гражданите на Турция не подкрепят Ердоган! Това са интелигенцията и грамотните проевропейски настроени турци. За съжаление, партията на справедливостта разчита на онази малограмотна и слабо образована част от населението и чрез репресии налага ретроградната си политика. Ердоган играе по тънката нотка на имперските чувства на простолюдието, като по този начин отклонява вниманието от проблемите и оправдава мафиотските си далавери с ИДИЛ и геноцида над кюрдите!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнах се. Зеленоок и тъмно рус съм. Друго интересува ли те?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ЕС ценности лъжа и педарастия нищо друго
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли такава нация, народ?! За това трябва расова и етническа общтност, с обща история и култура. ...Каймакът, елитът от всичките народи в империята са ставали османци(както сега се става европеец), а след разпада на империята, когато след векове е бил заличен етноспоменът са станали турци. От негодното за османец, шкартото са станали в последствие гърци, сърби, българи и т.п. генетичен ***.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е под заплаха...Вярно е.Под заплахата на Ердоган.Турците получават това което заслужават-параноя, недоверие и страх.Да се самоизяждат....Партията на "справедливостта" и развитието дари много "бедни" хора с твърде големи икономически предимства....Познато,познато,купува си електорат - похват още от османците.
95
4
 
0
 
! Отговори
1,2,3... преди 6 години
До БЪЛГАРИН 99 БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е СЛЕДВАЩАТА ЗА РАЗСПАД, НО Б-----Я И СЕГА СЕ НА РАЗСПАДАНЕ
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До муспи,,Турската нация е ,,сътворена от ,,турчина ,,Кемал Мустафа от Солун с насилие ,с избиването на стотици хиляди въстанали , отказващи да носят позорното ,,турчин,, синоним на безчестие.Разбира се със любезната помощ на нечии таен Синедрион . Нещо като с Русия ,ама после Сталин им разказа, играта де ,на статистите от Синедриона .
93
8
 
5
 
! Отговори
м..да преди 6 години
В случая Ердоган е прав. Турция наистина е под заплаха. Очаквам до 10 години да бъде разпачетосана.Ще бъде нападната от съседна арабска държава. Такъв е сценарият .
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не знам монахините, ама на монахините, поне очите им се виждат, за разлика от жениет с никабите и бурките.
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са дошли османците (турците) из Балканите...проверявал съм го много вдълбочено...отговора е много *** нормално е след завладяването на някоя земя да е имало изселване...(така е било и с другите общности и завладявания)...например в област Кърджали са дошли от Коня, Кахраман Мараш, Адана и др...(взети от османските архиви, пише за всяка една местност)...
90
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво излиза Османците благодарение на "българите еничери" е завладяла България :))))) после и Константинопол и така до вратите на Виена...Излиза, че поговорките "Вълка козината си мени, но нрава не!" и "Кръвта вода не става!" не се отнася за българите :))))))) Колеги ваще комунистични истории въобще историите, които четете не са логични, нещо не се връзва етиката!!! Излиза, че родата ви си е продала душата!
89
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Монахините приличат повече на пингвини! Тяхните облекла попринцип не бяха ли черни и с бели яки!!! Щом става въпрос кой прилича на пингвин...Не виждате по далече от носа си...и за това винаги ще сте назаде...!!!Съжалявам колеги християни, но някои индивиди ме карат да си разваля и аз си устата...
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да бе гледал си МНОГО научна фантастика, казваш от 1978 си изселник и продължаваш да следиш какво става в България.Еййййййййййй чоджум тези глупости ги говори на онова и аз не мога да определя какво е там доло в десния ъгъл."Защо да не следа кво става при комшиите най-вече а и въобще в света...ти само от новини за България ли се интересуваш "умнико"...Това дали ще забравиш един език зависи само от теб!!! "Онова" в десния ъгъл...прилича на вашите монахини!!! Защо ти е трудно да го определиш!?
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само останалите "български" еничари" :-) са чакали 500 годинки да дойдат "братушките" да ги спасът, а тези тяхни "братушки" ко ли са чакали 500 години да ги спасят... :-) :-) :-)
86
10
 
18
 
! Отговори
Текбиирр преди 6 години
От 40 държави създадени вследствие на разпадането на ОИ като РОБИ се самоопределят само българите
85
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са успяли османците да потурчат българите :-) това значи, че българите са народ, който могат много лесно да си "продадът" и нрава и религията!!! :-) Ама, че продажно племе! По тоя начин само се излагате...не сте единствените, които сте били в Османско Владичество...например дали има грък, който да вика потурчава ли са ни...
84
5
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
ТУРЦИЯ БИЛА ПОД ЗАПЛАХА? И СЕГА НИЕ КАКВО ДА НАПРАВИМ ДА СЕ ЗАГРИЖИМ ТУРЦИЯ ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЛИ?
83
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Най-прочут кърджалийски главатар бил Кара Феиз, потурчен българин от Брезник "Ще ти кажа само едно (но не съм сигурен, че ще ме разбеш).За това, където ни наричате "потурчени българи"! При нас има един лаф, който вика "Кръвта вода НЕ става"...в подобен смисъл се използва и "Вълка козината си мени, но нрава не!" сигурно си ги чувал, но не си ги разбрал...при НАС кръвта вода не става! Неси променяме и нрава!Явно при българите нещата са по различни...чети нещо друго освен руски истории робе!