Жени на джихадисти: Децата ни ще възродят халифата!

"Половинките" представляват все по-нарастваща заплаха
27 ное 2017 21:35, Елка Василева
36
Жени на джихадисти: Децата ни ще възродят халифата!
Снимка: архив, Reuters

За една нова опасност, възникваща в резултат на очертаващия се разгром на прословутия "Ислямски халифат" в Сирия и Ирак, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".

През последните месеци рязко нараства броят на бягащите от халифата жени имигрантки, опитващи се да се завърнат в родните си страни или да намерят убежище в центрове за задържане или в бежански лагери по пътя. Някои са майки с малки деца, които твърдят, че са били принудени да пътуват за Ирак или Сирия, за да бъдат със съпрузите си.

Но обезпокоителен брой от тях са прегърнали джихадистката идеология на "Ислямска държава" и остават предани на нейните цели, което личи от интервюта с бивши жителки на халифата, както и от разговори с хора от спецслужбите и с анализатори, които внимателно следят потока на завръщащите се, отбелязва вестникът.

От Северна Африка до Западна Европа новопристигащите джихадистки "половинки" представляват неочаквано предизвикателство за правоохранителните органи, които очакваха наплив от завръщащи се мъже, но вместо това им се налага да се занимават със съдбите на стотици жени и деца.

Малко от тези жени са участвали в сражения, но въпреки това правителствата започват да ги смятат за потенциални заплахи както в близък времеви план, така и в по-далечно бъдеще.

Предвид очертаващата се неизбежност на разгрома на халифата, лидерите на ИД през последните седмици са издали специални инструкции към завръщащите се техни последователки да се готвят за нови мисии, които включват извършване на самоубийствени атаки и подготовка и обучение на децата им за бъдещи терористи, пише "Вашингтон пост".

"Несъмнено е, че има случаи на жени, които са били насила въвлечени в орбитата на ИД, но има и други, които са се радикализирали, като сред тях има и такива, които са поели важни роли", казва Ан Спекхард, директорка на Международния център са изучаване на насилническия екстремизъм - организация, проучваща на терен дезертьорите и бягащите от ИД.

Статията на вестника започва с разказа на мароканка, представила се само като Зара, завърнала се от халифата. Сега тя живее в дома си в Мароко и е покрита отгоре до долу с ислямското черно облекло. Тя се зарича, че един ден ислямският рай, което според нея е откраднат на семейството й, ще се възроди.

"Ние ще възпитаме смели и силни синове и дъщери и ще им разказваме за живота в халифата. "Макар че не успяхме да го запазим, нашите деца един ден ще го възродят", казва Зара.

Много от жените бежанки се смятат за задължени не само да отглеждат бъдещи терористи. През последните месеци нарастващ брой от тях са били определени да провеждат военни операции както вътре в халифата, така и в родните им страни, посочват анализатори, цитирани от вестника.

При основаването на халифата лидерите на ИД по правило не насърчаваха жените да служат на бойното поле или да стават атентаторки самоубийци. С нарастването на загубите на бойното поле обаче групировката даде на женските си последователи "по-широк мандат да убиват", заключава "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: женихалифатджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно същата работа е и с бившите комунистки, които вече непрекъснато плещят за загубения комунистически рай.
29
1
 
6
 
! Отговори
българка преди 6 години
В цяла Европа да им забранят да носят чаршафи, особено черни и да ги покръстят. Който не иска да целува кръста - в лагерите в Германия. Също така да им бъдат отнети децата. И да не ми излизат разни организациики с правата на човека. Аз и моите деца също имаме права, и то по-големи от техните !!! Това са земите на нашите прадеди, тези нямат място тук, да отиват в Саудитска Арабия и околностите.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им отнемат децата задължително. Да се възпитават в нормите и правилата на Европа.
27
4
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До До 25Тервел никога не е бил християнин. Но Източно-римската импеиря, няма как да даде титлата кесар на тенгрианин. Тервел е бил корумпиран. И само разгромът на арабите го е спасил от обесване за измяна на Вярата. Макар,ч е аз бих го обесил заради това.
26
4
 
0
 
! Отговори
ЛИчен опит преди 6 години
тн джихадисти са отровени с американски спец наркотици/подсладители/ миналата година тровиха с безалкохолни региона.Мои съседи поели повече крещяха че ще режат глави поръчваха убииства на съседи готови д а плащат до 100 лева з а убит..Заплаших монтирали опасни тежко терористични електромери ползвани за озверяване и от енергото взеха че ги демонтираха оказаха с е турски ACTARIS с терни тежко терористични озверяващи милиони холограми.МАхнаха ги съседите кротки тихи скромни
25
1
 
20
 
! Отговори
Клинкерхофен преди 6 години
След леко реновиране добрите стари немски лагери пак ще запушат от комините И там всички от халифата ще могат да открият своя идол ;-)
24
4
 
22
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Грешиш, Тервел е бил християнин ! Включително баща му, и дядо му Кубрат. Тервел е канонизиран за светец от източната и западната църква, нали се сещаш че това няма как да се случи с езичник?
23
15
 
6
 
! Отговори
Танкист преди 6 години
До ХРИСТИЯНИНТервел няма нищо общо с християнството,Мария Тереза е от Косово,сръбските главоези бяха комунисти антихристи...
22
0
 
32
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 6 години
Тервел "любимеца на халифата" ще се възроди в Европа и тия *** пак ще пискат като албанците в Косово, и босненците в Сребреница как християните са постъпили с тях..... Но е факт, че от както е създадена тая секта исляма иска да унищожи християнството. Винаги те нападат първи, но на края свършват зле. .
21
0
 
25
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До Гepманистaн УбepалecНяма как да стане тука у Франция съм и има забрана за бурки.Носят ги навсякъде дори в училища и унивесритети които се водят обществени места.Досега не съм видял глобен.Битката се води в леглата .Така ислямизираха Косово.А тази битка отдавна е изгубена младите са те белите европейци са пенсионери!
20
1
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
страшни минетчийки са, и не само:) и ти го казвам като човек, който е живял не само в техните страни, а и 6 месеца в украйна :)
19
3
 
17
 
! Отговори
Факт!Сион!Сорош! преди 6 години
До АнонименKъде я виде тая БЯЛА европа?
18
0
 
12
 
! Отговори
До Веско- умното преди 6 години
Мен кое точно не разбра? Как така слагаш под общ знаменател двете религии и твърдиш едва ли не че и те имат право на собствена държава в която да е халифат, че и да са ти съседи не искаш ли?Ами нали верою -то им е да режат зелките на хора като теб и мен, да населяват жените и децата ни, та викаш няма проблем!? Надявам се да се иронизирал но последното ти изречение го опревергава
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези да и пукатс парашути над джихадистки територии в Африка и толкоз.
16
0
 
34
 
! Отговори
88 преди 6 години
Тези са за Бухенвалд и Дахау. Там ще открият халифата и ислямския рай.
15
16
 
4
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Аз така и не разбрах, как така великите апологети на демокрацията и либерализма, забраниха на хората да си направят държава и да си живеят както им е кеф. даже ги избиват без съд и присъда!? Демек за да не признаем, че тези две религии не могат да живеят съвместно, ще *** всеки който е против. И къде е разликата с джихадистите?
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хванат ли терорист да се ликвидират жената и децата ,децата няма да са по различни от него малки припкащи бъдещи терористи
13
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата им ще го лапат. Писна ми от пишман революционери. Да си слага гранатата в *** и да сложи край на мизерното си съществуване тази арабска *** от религиозна въздържаност рошава шишарка.
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е като да не триете мнения които не ви харесват. Цяла Европа стана едно колониално експрес ла.но. Дано скоро започнат да избиват всичката тази ***.
11
0
 
40
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Никой не се съмнява в *** щината на исляма, само германия и англия още не го знаят, но най доброто предстои.. Един Тервел ще ви оправи вас, той също има наследници