Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор

ЕС и НАТО подписаха декларация за сътрудничество преди пристигането на Тръмп
10 юли 2018 16:30, Екип на Dnes.bg
359
Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор
Снимка: Rеuters

Европейският съюз предупреди американския президент Доналд Тръмп, че Европа е неговият стратегически партньор, а не Русия.

Ден преди срещата на върха на НАТО и седмица преди разговорите на Тръмп с руския президент Владимир Путин, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че "винаги е добре да се знае кой ти е стратегически партньор и кой ти е стратегически проблем“.

Туск изрази възмущение от "почти ежедневните“ критики на американския президент, че ЕС не харчи достатъчно за сигурност, оставяйки на САЩ сам да се грижи за европейската сигурност и каза, че САЩ не е имал и няма по-добър съюзник от ЕС.

"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай и това е инвестиция в общата ни отбрана и сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и китайските разходи“, заяви Туск по време на церемония за подписването на декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

Президентът на Съвета добави, че "парите са важни, но солидарността е по-важна“ и припомни, че именно Европа първа отвърна на молбата за помощ на САЩ след терористичните атаки на 11 септември и че европейските войници са се били рамо до рамо с американските в Афганистан, губейки 817 живота след тях.

"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много“, каза още Туск. Той призова президентът Тръмп да помни кои са му съюзниците, както на срещата на НАТО, така и "още повече, когато се срещате с президента Путин в Хелзинки“.

Часове преди пристигането на президента Тръмп в Брюксел, където той ще участва в започващата утре среща на върха на НАТО, ЕС и Пакта се врекоха да разширят сътрудничеството помежду си, за да гарантират сигурността на европейците, ако Тръм изпълни заканата си да остави Европа да се брани сама.

С декларацията ЕС и Алиансът се заричат да задълбочат и разширят съвместните си дейности извън досегашното съдействие в операциите срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, кибер и хибридните заплахи.

ЕС и НАТО си обещаха "бърз напредък“ и в военната мобилност на жива сила и въоръжение, борбата с тероризма, както и подкрепа за сигурността на съседите на ЕС от Изток и от Юг, откъдето идват основните заплахи за сигурността на Европа.

От своя страна ЕС, се ангажира да инвестира повече в отбрана, чрез новите инициативи ПЕСКО и Европейският отбранителен фонд, чрез които съвместно ще разработва, купува и ползва оръжия и друго оборудване за целите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, че след напускането на Великобритания на ЕС през март догодина, 80% от разходите за отбрана в Пакта ще идват от страни, които не са част от Европейския съюз. В момента само 8 от еврочленките изпълняват ангажимента си към НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. България не е сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЦЯЛАТА ДНЕШНА ИДЕЯ Е ТАЗИ : ЕВРЕЙСКИЯТ ЩАТСКИ ДОЛАР ЗАПОЧВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ -ВКУСНА МУШМУЛА /ГНИЕ И ЩЕ СЕ СКАПЕ ,АКО НЕ ГО ИЗЯДЕШ ДОКАТО ГНИЕ ВКУСНО !!! АЗИЯ ; ЮЖНА АМЕРИКА И ЧАСТ ОТ АФРИКА ИСКАТ ДОЛАРА ДА СЕ К А С Т Р И Р А !!! И ЗАЩО ООН ТРЯБВА ДА СТОИ В НЮ ЙОРК ??? ДА БЪДЕ КАТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО- НО ПО ГОДИНА- В 195 ДЪРЖАВИ ЧЛЕНОВЕ !!!
266
3
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТЪРЪТЪРЪМП ТРЯБВА ДА НИ ПОЯСНИ -"ЩЕ ОСТАВИ ДА СИ ПАЗИ САМА ЕВРОПА ОТ КОГО...???" КАКВО ТРЪМПИ ,ЩЕ СПЕЧЕЛИ РУСИЯ ОТ /НЕЗНАМ КАКВА / ПОБЕДА НАД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ...ПРОСТО НЕ Е ЯСНО КЪДЕ ,КОЛКО И ЗАЩО И ...КАКВА ПОБЕДА !!!" РУСИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ , А САЩ СА :ИЗБЯГАЛИТЕ ОТ ЕВРОПА /ПО РЕД ПРИЧИНИ -НАПЪЛНО УВАЖИТЕЛНИ/ И ОТВОЮВАЛИ НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ЕС !!!
265
4
 
3
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 5 години
За мен са много странни изказванията на лидерите на НАТО и ЕС.НАТО е огромна военна организация- огромна армия ,над 4 или 5млн.,огромен военен бюджет,огромно количество оръжие ,оръжейни системи,военни кораби ,самолети,САЩ като водеща страна има над 700 военни бази по света.Да не говорим какъв е общият БВП на държавите от НАТО/макар че дали това е особено важен фактор ,вече е въпрос/.И за тази огромна мощ Русия е голяма заплаха!?Значи някой лъже здраво,въпросът е за какво -за БВП, или ... !
264
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилството е ин витро заченато недоносче на братската дружба !
263
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рейгън - Русия е империя на злото !
262
3
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
След като Русия е проблем за ЕС и САЩ и НАТО , защо не я нападнем и ограбим ?
261
6
 
6
 
! Отговори
kkk преди 5 години
САЩ и Русия са най-голямото зло за света,откъдето минат,трева не никне,двете империи на злото!Не забравяйте нашите интереси,преди всичко сме българи,а после и европейци!
260
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 294По същия начин може да кажеш *** се разходи из блатата на Луизиана или друг от южните щати дето се въдят примерно алигатори в разни джунгли и го сравни с България, Алигатори, Комари, разни месни дето те гледат на кръв и до колкото си спомням ОТКРИТО носят оръжие. Що не сравниш София с Ростов на Дон на една географска ширина сме?
259
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistОтиди в Мурманск да видиш колко са по-добре рашките.После обиколи из Якутия да ти се вземе акъла.Ще разбереш, че България е земен рай!
258
2
 
13
 
! Отговори
хахахахахахахахаха преди 5 години
Сори ама това ми мяза на скандал между любовница и съпруга за мъж.Смешно е и е жалко.,,Аз съм по добра от нея,тя не те заслужава``
257
6
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Това "Русия е проблем, не партньор", казано от европейсците на САЩ всъщност означава: "Продължавайте да плащате за нашата сигурност". И плашилото е Русия. Но сиренето е с пари, и това е, което иска да им каже на Тръмп.
256
12
 
31
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Сащ умират и се мъчат да поддържат някакъв стандарт но на гърба на целия свят и благодарение на тях са непрекъснатите войни, сблъсъци, катаклизми ,атентати и затова трябва да изчезнат в небитието!
255
3
 
15
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Що се пенявите за теми, които не са ви ясни и в политическо и в икономическо отношение? Първо- в политиката 1+1 никога не е равно на 2!Т. е. слушаш и чуваш едно, а виждаш ,че се случва съвсем друго.Второ -между големите в света от които зависи световният ред ,няма приятели ,има вечни интереси и в зависимост от конюнктурата в момента един е по-силен и влиятелен и задава музиката за хорото, а друг е по-слаб и се опитва да спъва другите.
254
10
 
26
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАТО НЯМА ЦЕЛ,РАЗПАЛВА , СЪЗДАВА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ВОЕНЕН КОНФЛИКТ С РУСИЯ И КИТАЙ И ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ.
253
8
 
28
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ХОДИХ В СТ.ПЕТЕРБУРГ ДА ГЛЕДАМ МАЧ; РУСИЯ Е 1000 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ *** И НЕЩО АКО НЕ ВИ СЕ ВЯРВА ИДЕТЕ И ВИЖТЕ(ВИЗАТА ВИ Я ДАВАТ НА ЛЕТИЩЕТО ЩОМ Е ЗА МАЧ ОТ МОНДИАЛА)
252
7
 
34
 
! Отговори
extremist преди 5 години
САЩ Е ПРОБЛЕМ А НЕ Е ПАРТНЪОР
251
50
 
18
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
Русофилията е извpaщениe!Измислена от някой като Мичурин, който се опитваше да кръстоса ягода с тиквa.
250
43
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилията е нещо между болестно състояние и ceкcyaлно отклонение. Да си русофил е хем срамно, хем гpoзно.
249
4
 
8
 
! Отговори
Pycoмраз преди 5 години
Ти не на младежка бригада, ами до посолството им няма да те оставят да се снимаш! Хахахаххахааххахаа....
248
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се учудвам че сме най последните в Европа.Тръмп наистина е прав.