Почина Алексей Леонов – първият човек в открития космос

Два пъти героят на СССР си отиде на 85-годишна възраст
Обновена: 11 окт 2019 15:50 | 11 окт 2019 15:23, Елка Василева
25
Почина Алексей Леонов – първият човек в открития космос
Алексей Леонов с Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Първият в историята човек, осъществил излизане в открития космос - Алексей Леонов, почина на 85-годишна възраст. Това съобщи неговата помощничка Наталия Филимонова.

Леонов е два пъти герой на Съветския съюз.

"Алексей Архипович почина в болница "Бурденко" след продължително боледуване", каза Филимонова пред ТАСС.

Поклонението и погребението на космонавта ще се състоят на 15 октомври на Федералното военно мемориално гробище в Митищи, Московска област.

Алексей Леонов е роден в село Листвянка, Кемеровска област на 30 май 1934 г.

След края на Втората световна война заедно със семейството си се премества в Калининград. Завършва средно училище през 1953 година.

Избран е за член на първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 г. Влиза (1967) в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В периода 1970 – 1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

Полетът с "Восход 2" (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб.

Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход" се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

Полетът със "Союз 19" (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, е вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е като командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.

Има 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Получил е признание като художник, включително на пощенски марки, негови работи се излагат в изложби и се публикуват.

Излиза в пенсия през 1991 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Алексей Леонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Е как бе, нали сега ни учат, че американците са били първи във всичкоE как бе, я кажи кой те учи така?Всеки знае, че най-големите джуджета са руските, че руските платки са най-големите платки и най-бързите часовници са руските часовници!
23
3
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Анонимен 17 Много е съмнително Гагарин изобщо да е бил в Космоса.Поне една снимка да беше направил. Забравил си бил фотоапарата.
22
3
 
19
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Дечурлига,глупавички са ви коментарите,за нещо за което хал хабер си нямате.Това не е вашата тема,смешни сте.Колкото една 85 годишна бабичка може да оцени Джеймс Хейтфилд и,,Металика" и да им прави ,,разбор",толкова и 20-30 годишен с.о.п.о.ланко може да обяснява кой е Леонов и какво е видял от и за него....Не бъркайте политиката с едно наистина героично и драматично за космонавтиката събитие..А американците ??? Те първи стъпиха на Луната,а руснаците изпратиха Луноход 1 през 70-та
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как бе, нали сега ни учат, че американците са били първи във всичко...
20
0
 
34
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОЯ!
19
0
 
31
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Велик!Поклон!
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Просто не можете да го разберете. Само там можете да усетите величието - огромния размер на всичко, което ни заобикаля." /Алексей Леонов/
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не беше ли Юрий Гагарин първият?"Гагарин е първият човек в космоса, но никога не е напускал капсулата. Леонов е първият човек, който е напуснал кораба си и е излязъл в открития космос.
16
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон. Познавах го лично. Много бе добър и земен човек. Филм със Сандра Бълок " Гравитация" консултиран от него и на някои моменти съвпада с неговите моменти в космоса. Голям Човек! Мир на праха му.
15
6
 
7
 
! Отговори
Никифорос Филлосторг преди 4 години
ИМА И 4-ТАТА СЛУЧКА ---- Е КОГАТО КАЦАТ В ТАЙГАТА В СИБИР НА 180 КМ СЕВЕРНО ОТ ПЕРМ -- В ТУНДРО-ТАЙГАТА ЗАД ПОЛЯРНИЯ КРЪГ !ИМА И ОЩЕ ЕДНА СЛУЧКА С ДРУГИ ДВАМА КОЛЕГИ-КОСМОНАВТИ , КОИТО КАЦАТ ВЪВ НЕКОНТРОЛИРАН ПОЛЕТ--ВЪВ ЕДНО ЕЗЕРО В КАЗАХХСТАН , И ЗА МАЛКО ПОЧТИ УМИРАТ ОТ УДАВЯНЕ !!! В ЕЗЕРОТО .. :))
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
RIP!За да сме маскимално коректни трябва да отбележим, че е починал на 85 земни години!Защото както знаем, прекараното в Космоса време, не е като времето на Земята :)
13
2
 
7
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 3А знаеш ли кой е първия излязъл без скафандър в открития космос?
12
1
 
25
 
! Отговори
339 преди 4 години
Поклон!Лека му пръст,Бог да га прости! Отиде при Гагарин и другите-герои на света.
11
8
 
7
 
! Отговори
Никифорос Филлосторг преди 4 години
В САМИЯ ПРЕСТОИ НАВЪН ,,КАБЕЛА И МАРКУЧА ЗА ВЪЗДУХ СЕ ПРЕПЛИТА , И ЛЕОНОВ ПАК ЗА МАЛКО ДА УМРЕ И ТО ВЪНКА В КОСМОСА !!ИМА И ТРЕТА ИСТОРИЯ --- СССР ПОСТРОЯВА 4 ГОЛЕМИ ТЕЖКИ ЛУННИ РАКЕТИ - НАПРЕДАК ИЛИ ''Н-1'' = ЛУННАТА РАКЕТА НА СССР....ОБАЧЕ ЕТО ПАК ---- И 4-РИТЕ РАКЕТИ СЕ ВЗРИВЯВАТ ПРИ ИЗЛИТАНЕТО ИЛИ МАЛКО ПО-КЪСНО .А ЛЕОНОВ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ВЪВ ВТОРАТА И ТРЕТАТА РАКЕТИ, ПО ПЛАН-ГРАФИК..НО ЕДИНИЯ ПЪТ Е БОЛЕН , А ДРУГИЯ МИСЛЯ ЧЕ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ОТКАЗВА ДА СЕ КАЧИ !!, ЯВНО Е ЗНАЕЛ ЧЕ
10
22
 
5
 
! Отговори
Никифорос Филлосторг преди 4 години
продълж .....не може да затвори люка , и умира..И влиза с краката напреде..Обаче после пак трябва да се обърне ,. за да влезе и в самия кораб (капсула по-скоро ) ''САЮЗ'' .НЕКАДЪРНИТЕ ПИЯНИ САВЕЦКИ *** --- ЗА МАЛКО ДА ГО УБИЯТ ОТ НЕКАДЪРНОСТ .
9
18
 
4
 
! Отговори
Никифорос Филлосторг преди 4 години
СЛАВА И ПОКЛОН ПРЕД ЛЕОНОВ АЛЕКСЕЙ.. И НАСА СЪЩО МУ ПРИЗНАВА И СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ПОДВИЗИТЕ И ВЕЛИКИТЕ МУ ЛИЧНИ УПСЕХИ !А ТОЙ когато е излязъл в Вакуумния КОСМОС, САВЕЦКИТЕ НЕКАДЪРНИ ИНЖЕНЕРИ ПРАИЛНО СА СЪЗДАЛИ ВАКУМЕН ОТСЕК, НО ПИЯНИЦИТЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ ВАКУУМНИЯТ ОТСЕК ДОСТАТЪЧНО ГОЛЯМ И ОШИРЕН ДОРИ И ЗА САМО ЕДИН ЧОВЕК !!!И В РЕЗУЛТАТ ЛЕОНОВ ПОЧТИ УМИРА ПРИ ВЛИЗАНЕТО СИ В ДОБАВЕНИЯ ВАКУМЕН ОТСЕГ (това е правено тогава за първи път в света и в историята) , защото ако влезе напред - не може д
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А надписът под снимката? Леонид ли е, Алексей ли е??? Поне името да не бяхте объркали.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Двукратният герой...". EЛKE, смятай!
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От подзаглавието се разбира, че героят на СССР е починал цели два пъти, докато е бил на 85 години. Блестяща мисъл в главата на "журналист" с име на електронен калкулатор василева.