Байдън и Путин разговарят по теми от стратегическо значение

Двамата президенти ще проведат разговор по телефона
30 дек 2021 08:30, Елка Василева
35
Байдън и Путин разговарят по теми от стратегическо значение
Снимка: архив, БГНЕС

Теми от стратегическо значение, в това число свързани с НАТО, ще бъдат обсъдени днес по време на телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Разговорът е по инициатива на Путин.

Съгласието на Байдън да приеме поканата за разговора показва готовността на администрацията му да продължи поетата стратегия на прекия диалог. Смята се, че и Путин вижда полза от директната връзка, предаде БНР.

Още по темата

Американската страна очаква Русия да постави въпроси, които я тревожат, и САЩ са готови да говорят по тези въпроси, съобщава пожелало анонимност официално лице от администрацията на Байдън.

В същото време Америка очаква готовност от Русия да говори по теми, които притесняват САЩ и съюзниците. Диалогът би трябвало да е на базата на реципрочността, заяви още официалното лице.

Вашингтон подчертава, че позицията на Америка е тясно координирана с европейските партньори.

Белият дом е готов и се надява да има дипломатическо решение,  но има готовност и  за налагане на санкции, подсилване на НАТО в страни от Алианса и даване на допълнителна помощ на Украйна – всичко това в случай на по-нататъшна руска инвазия, която според лицето може да доведе до дестабилизация на сигурността в Европа и да наложи промени в разпределението на силите на НАТО, особено по източния фланг.  

„Президентът Байдън ще даде да се разбере, че има дипломатически път към деескалация на напрежението в региона, ако президентът Путин се интересува от поемането му,“ заяви още високопоставеното лице.

По негова информация все няма данни за съществено изтегляне на руски войски от границата с Украйна. „Бихме искали, разбира се, да видим намаляване на струпването и завръщане на силите в районите, в които те нормално провеждат обучения или районите на дългосрочното си разгръщане.“

Байдън и Путин ще говорят малко преди насрочените серии от разговори в Женева, където Съединените щати ще бъдат представени от правителствени агенции като Държавния департамент, министерството на отбраната и на Съвета по вътрешна сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би в този момент вече разговарят.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом въпросите с темите са колективни защо не ходят в ООН да ги обсъждат нали има съвет на който се обсъждат такива въпроси в широк и тесен формат на които се чуват реципрочни ли са въпросите с отговорите,че и други да ги чуват какви въпроси си поставят,че тези другите може и на тях въпроси да поставят или с отговори да им обясняват,а то излиза само те двамата си разговарят като първи окупатори на Европа над която искат да си прехвърлят ракети пък им трябвало буферна зона за 30 маха и над 10000км
27
0
 
4
 
! Отговори
Ще му напомнят преди 2 години
До Ще има ако...: Ако забрави, ще му напомнят на дядото, а може и скрито да му подсказват. Предният път, когато разговаряха по видео връзка в стаята с Байдън имаше още четирима човека, а Путин беше сам.
26
0
 
4
 
! Отговори
Ще има ако... преди 2 години
Ако дедото с деменцията не забрави кога е разговора и за какво да си говорят и не забрави да предаде договореното. Абе много 'ако'-та.
25
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Хубаво щеше все пак да си достроим Комунизма, народите си живееха в мир без религиозни и национални конфликти, но лъскавите филмчета с менте представата за света си казаха думата. Не бяхме узрели за Комунизъм, не знаехме какво е Див капитализъм, а когато разбрахме нямаше какво да си връщаме.Станалото станало, трябва Славяните да гледаме напред и да се борим ако не искаме да имаме мургавки дечица Кадаиф и Гюведже с "трети" пол и с еднополови родители, а Дядо Коледа да ги целува по устите.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... резултата днес е налице - Русия отново е велика сила." Едва ли не излиза, че днес Русия отново е велика сила в резултат от перестройката на горбачьовия калпазанин. В корен грешен извод. Днес Русия отново е Велика сила в резултат от 21-годишното управление на Государя Путин.
23
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
"....Русия е разположила необходимото и достатъчно количество "Посейдон"-и?..." - шъъът, това е Военна тайна ниво 14.Нарочно отклонявам вниманието на краварите към Тихоокеанското крайбрежие, а всъщност Баш удара ще дойде от Атлантическото. Но нека тайната да остане скрита тук в коментарите :)))
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21, защо само покрай Тихоокеанското крайбрежие на Щатско? Какво ни пречи да предположим, че и покрай Атлантическото крайбрежие на Щатско, Русия е разположила необходимото и достатъчно количество "Посейдон"-и?
21
0
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
"....Но резултата днес е налице - Русия отново е велика сила..." - точен коректен коментар, имаш ПЛЮС
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин как ще разговаря,на английски?!Той знае немски,защото е бил доста време агент в Берлин.Конграчулейшън!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14, четох съчиненото от лелката. Това не е майтап или подигравка, но така изглежда. Майтап и подигравка са колективнозападните лелки, които се изживяват като отбранителни министри, премиери и комисари.
18
1
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
"...Русия не може да допусне това....." - Да се надяваме че покрай Тихоокеанското крайбрежие на Щатско, руснаците са разположили мощни ядрени взривове, които в подходящия момент да сринат Краварника на Ънкъл Сам.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са изостанали технологично и още нямат хиперзвукови ракети, но след няколко години ще имат, и тогава ракета изстреляна от Литва, или Полша ще стига до Москва за няколко минути. Русия не може да допусне това. САЩ още сега трябва да изнесат военните си структури от източна Европа, в противен случай Русия ще реши сама въпроса с военно-технически средства.
16
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Нормално е ЕС да бъде изключен от преките преговори, след като няма самостоятелна позиция.
15
0
 
9
 
! Отговори
ВОВА МАЧКАЙ преди 2 години
КРАВАРИТЕ. Да си ходят в Краварско при кравите, няма какво да мууучат в Европа и България. Краварите разбират само от Ритник и Груба Сила. Стягай Цирконите и бомбите, ние ще "помагаме" както винаги с яйца, домати и пиратки......ама тоя път май без пиратките че нещо ги отмениха. Смърт на УйЕсЕй, Освободете Джилиано Асанж, Дайте Свобода на Словото, Върнете Америка на Индианците :)))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началото на разговора ще бъде в 22:30 бг време.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"в случай на по-нататъшна руска инвазия". Няма досегашна руска инвазия. Има измислица, тиражирана от колективно западната пропаганда, подготвяни провокации от пиндостански и наглосаксонски ЧВК на линията в Донбас и готовност за пораженията от провокациите да бъде обвинена и сакционирана Русия.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немската министърка на отбраната заяви, че с оглед на действията на Русия, бундес-армията ще мобилизира силите си за "бързо реагиране" (каквито Германия няма). Освен това лелката каза, че трябва да се наложат санкции на Путин и неговият кръг като им се забрани да ходят на шопинг на Шанз Елизе в Париж. Това не е майтап или подигравка, може да се намери в западните медии. Врочем всички тези бутици ги има в Москва и по-големите градове в Русия.
11
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До АнонименА бе шкъде видя в руския план излизане от НАТО на вече приети държави? Става въпрос за неприемане на нови,изтегляне на нападателите оръжия от старите и не разполагане в бъдеще на такива.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ имат две възможности да отговорят на ултиматума на Путин. Да приемат и напуснат руската зона мирно, при "почетни условия". Или да не приемат и да си тръгнат така или иначе. Със срама от поражението и загубата на всичко придобито през ХХ век. Съединените щати загубиха войната, преди да започне.