Русия умишлено бави доставката на турбината за Северен поток?

Тя била готова за изпращане от Германия
26 юли 2022 16:16, Нели Христова
50
Русия умишлено бави доставката на турбината за Северен поток?
Снимка: БГНЕС

Турбината, която се предполага, че е необходима на "Газпром" за възстановяване на пълната работа на газопровода "Северен поток", и която е готова за изпращане след ремонта, не може да бъде доставена по вина на Русия. Това се казва в съобщение на германската компания Siemens Energy. Русия не предоставя необходимите документи за доставката на турбината, твърдят от компанията, цитирана от Ройтерс.

"Транспортирането на турбината може да започне веднага. Германските власти предоставиха на Siemens Energy всички необходими документи за износ на турбината към Русия в началото на миналата седмица", съобщи Siemens. Към момента "Газпром" не е предоставила необходимите митнически документи за получаването на турбината.

Ройтерс допълва, че процесът на транспортиране на турбината се е оказал значително по-труден от очакваното, тъй като Москва изисква конкретни документи, за да покаже, че прехвърлянето на това оборудване не нарушава санкциите.

Според Германия въпросната турбина трябва да бъде използвана през септември.

От "Газпром" коментираха, че получените от Siemens канадски документи за транспортирането на турбината "не премахват предварително очертаните рискове" и повдигат допълнителни въпроси.

Вчера руската газова компания обяви, че спира работата на още една турбина на Siemens заради предполагаема нужда от ремонт. С това доставките на газ по "Северен поток" от утре ще бъдат не повече от 33 милиона кубически метра на ден.

БГНЕС припомня, че на 14 юни бе намалено подаването на газ по "Северен поток" с 40%, а после и с 60% с оправдание, че компресори на "Сименс" от станция до Санкт Петербург били на ремонт в Канада. Властите в Отава по изключение от санкциите изпратиха оборудването в Германия (в централата на Siemens, бел.ред.). Специалисти твърдят, че газопроводът може да работи нормално и без тези компресори и че Москва си търси някакви оправдания да притиска Европа с намалени доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Умишлено, неумишлено Тя /Русия/ решава и никой да не й нарежда !
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така Вова ,карай ги да плачат от зор нали могат без руски газ .......следващото правителство е немското което ще се сбогува със власта и така до края на мърлявият ЕС!!!
36
1
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
https://banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/severozapadna-bulgariia-ima-zaleji-ot-480-mlrd-kub-metra-gaz
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зора е да понапълнят хранилищата с надеждата някак да изкарат зимата, а после ще му мислят. Обаче и това няма да стане. Газта ще им свърши преди зимата. И после ще дойде фашизма. Яко Ковид. Забрани за събирания, да няма протести. Мислят че така ще удържат положението. Вие за какво мислите че почнаха да надуват Ковид бройките посред лято? Да може края на Септември всичко да е по кошарите.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обре,ръшш.А запри,запри се малко.Я не моо разбера къв е то зор.Кой за къде толкова бърза?
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Великия, Магучая една турбина не може да оправи." ----- има договор, в него пише кой какво прави и оправя! На всичко отгоре не Русия е на зор да върви газ по тази тръба!
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия иска да спаси Съюза от руската газова зависимост. Зеленият преход идва в Германия.
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе госпада европейци... какво точно си мислихте, че ще стане като обявите икономическа война на Русия??? Наистина бе... кажете, какво точно мислехте???
30
1
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Реципрочни мерки му се вика, швебери. Или мислеха, че те ще измислят всякакви *** отизми, а рамките ще кротко ще си траят. Е, объркали са малко сметките немчугите. Лошото е че и ние ще плащаме заради тях.
29
1
 
14
 
! Отговори
Ама винаги преди 1 година
Немците са шемети и винаги се осеферват ам596а чак когато им набият канчето.
28
1
 
24
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
А *** Германия защо търгува с Русия, турбини, газ, как така ????? Как така на нас нали ни е забранено. Забраниха и Южен и Балкански поток.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето къде била загвоздката "РФ изисква конкретни документи, които да покажат, че прехвърлянето на това оборудване не нарушава санкциите". И аз да бях под санкции и аз щях да искам доказателство, че даденото действие не нарушава санкциите на мошениците, които ежесекундно ме дебнат да ми блокират и откраднат парите.
26
1
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Та кой пакет санкции ще се въвежда ?
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като започнаха да преплитат краката есес овцете, пак чакат Путин да помогне.
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25-А как? - като мине на въглища ли, както и ще се случи.
23
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великия, Магучая една турбина не може да оправи.
22
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безаналпговата свръхточна турбина на Газпром от Сименс се ремонтира в Канада.Без коментар!
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия да намали зависимостта си от руския газ. Да влезе в Зелената сделка.
20
1
 
49
 
! Отговори
хаха преди 1 година
В началото немците криеха, че турбината е в Канада и пак обвиняваха Русия. След това тохомълком признаха, че турбината е на ремонт. А сега руснаците направо се гаврят с немците - "Москва изисква конкретни документи, за да покаже, че прехвърлянето на това оборудване не нарушава санкциите." Русия ще направи така, че немците да нарушат санкциите, които въведоха. Срам и резил за Шулца.
19
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз едно не разбирам,от ЕС всеки ден ни облъчват,че трябва да се откажем от руският газ и нефт,а сега като намалиха газа тия от ЕС голямо реване,че им спрели газа,нали хем ще се отказваме,хем ревем че няма газ... а пък нещо замлъкнаха с този втечнен газ от Америка,да не стане като със самолетите,взеха парите и казаха ще видим...