10-метров астероид мина край Земята, чака се още един

2011 GW9 и 2011 GP28 са забелязани в понеделник
Обновена: 6 апр 2011 13:39 | 6 апр 2011 13:39,
68
10-метров астероид мина край Земята, чака се още един
Изображение: asteroidapophis.com

Покрай Земята в сряда сутринта прелетя десетметровият астероид 2011 GW9, довечера се очаква още един – 2011 GP28, чийто размер е около 8 км, свидетелстват данни, публикувани на сайта на НАСА.

Астероидът 2011 GW9, открит на 4 април, е прелетял покрай Земята в сряда в 4,58 ч. по Гринуич (7,58 ч. българско време) на разстояние 198 900 км, което е около половината от разстоянието до Луната. Според астрономите размерът на небесното тяло е между 6,3 и 14 метра.

Другият астероид – 2011 GP28 (също забелязан в понеделник) ще се приближи до Земята в сряда вечерта в 19,36 ч. по Гринуич (22,36 ч. българско време). Той ще прелети по-близо до нашата планета от сутрешния "гост" – на около 94 700 км. Неговият диаметър е между 3,6 и 8 метра.

Цената на въпроса

Астрономите се интересуват от астероидите и кометите, тъй като те представляват остатъци от "строителния материал", от който са били "конструирани" планетите. Изследването на комети позволява да се надникне в "младостта" на Слънчевата система, когато процесът на формиране на планетите току-що е започвал. Но тези изследвания може да се окажат жизненоважни за цивилизацията, тъй като съществува опасност от падане на Земята на големи астероиди, което може да предизвика глобална катастрофа.

В древността

Според една от теориите именно падане на астероид е довело до измирането на динозаврите. Става дума за масовото измиране на живи същества преди около 65,5 млн. години на границата на кредата и палеогена. Сега учените имат достатъчно доказателства, че причината за масовото измиране на животни е сблъсък на гигантски астероид със Земята, последствията от който са довели до рязко и пагубно за много животни изменение на климатичните условия на планетата.

В ново време

В по-нови времена е станала Тунгуската катастрофа. На 30 юни 1908 г. в басейна на река Подкаменна Тунгуска на територията на Евенкия прелетяла и се взривила огнена топка. В района на взрива е унищожена гора на площ, равна на територията на съвременна Москва. Веднага е издигната хипотезата, че катастрофата е в резултат на падането на метеорит, но на мястото на взрива не е открита и следа от падане, нито отломка от самото космическо тяло. Днес повечето учени смятат, че тунгуското космическо тяло е каменен метеорит, който се е взривил и напълно се е изпарил, без да достигне до Земята, пише РИА Новости.

Потенциално опасни

Сред малките тела в Слънчевата система – астероиди и комети – учените отделят група небесни тела, които от време на време може да се приближават до Земята (Near Earth Object – NEO), а сред тях – потенциално опасни (Potentially Hazardous Asteroids – PHA), за които не се изключва възможност от сблъсък с нашата планета.

Известни са 1214 потенциално опасни астероида, които се приближават до Земята на разстояние, по-малко от 0,05 астрономически единици (7,4 милиона километра). Общо известните на учените приближаващи се до Земята обекти са 7870. Броят им е започнал бързо да нараства в края на 90-те г. Само космическият телескоп WISE за половин година работа е открил над 33 500 нови астероида, 19 комети и 12 NEO.

Според изчисленията на учените около веднъж годишно в атмосферата на Земята навлиза един астероид с диаметър няколко метра. Но те изгарят в атмосферата на височина 30-40 километра и не нанасят никаква вреда.

350-метрова заплаха

Астероид с диаметър над 50 м може да се сблъска със Земята веднъж на около 100 г. Такова събитие може да предизвика локална катастрофа. Небесно тяло с размери над 1 км, което може да предизвика катастрофа от глобален мащаб, може да падне веднъж на няколкостотин хиляди години.

За най-опасен засега се смята астероидът Апофис (2004 MN4) с диаметър 350 метра. През 2029 г. той ще премине на около 30 000 км от нашата планета – по-близо от орбитата на геостационарните спътници. Апофис обаче може да промени орбитата си така, че при следващото си сближаване със Земята през 2036 г. да се сблъска с нея, което може да доведе до опустошаване на територия, примерно равна на днешна Франция.

Според последните изчисления вероятността от сблъсък на Апофис със Земята през 2036 г. е четири към милион.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Dropkick преди 12 години
Ххахахаха, какви *** грешни, не е истина! Мене лично не ме притеснява дали ще е 8км или 8м, стига да умра, без да ме боли твърде много. Така или иначе планетата се нуждае от глътка свеж въздух и пренареждане, а човечеството отдавна си търси тоя край.. Но мисля, че експериментите на извънземни, военни и учени още не са приключили - споко, ще живеем.. за сега :D
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хаха току виж заедно с бат Бойко режете лентата на откриването за посетители на астероида.:)
64
1
 
3
 
! Отговори
phoenix преди 13 години
8 км, са далеч НАД това коети ни трябва за масово измиране... 10км в океанът, им е трябвало на динозаврите все пак.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕВАЛА ПОТЕНЦИАЛИ !!!! НА МЕСЕЦ МИНАВАТ МИНИМУМ ПО 20 ТАКИВА ОБЕКТА АМА ВИЕ ЯВНО ТОГА ПИШЕТЕ ДРУГИ ГЛУПОСТИ С КОИТО ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ПАНИКА И СЕГА РЕШИХТЕ ТОВА ДА ВИ Е НОВАТА ГЛУПОСТ!!!!! ПЛЮЯ НА ТАКИВА ЖЪЛТУРИ КАТО ВАС!!!
62
1
 
1
 
! Отговори
Старик преди 13 години
Кой е карал астероида , или с какви двигатели е бил ??? Надявам се да не е Американски ! :))
61
1
 
1
 
! Отговори
Маги преди 13 години
Изобщо не съм запозната с тази част от науката, но ако е 8м няма ли да изгори в атмосферата докато пада?!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДНЕС.БГ СТЕ АБСОЛЮТНИ ***!! ОСОБЕНО ЧОВЕКА КОЙТО ВОДИ ВСИЧКИ КОСМИЧЕСКИ СТАТИИ ТИП АПОКАЛИПСИС (МАЙ ЦЯЛ ОТДЕЛ СИ ИМАТЕ ОТ ***)не защото дори не правят разлика м/д 8м и 8км а просто защото умишлено и постоянно вкарват някакви такива статии които нямат нищо общо с апокалипсиса но те се опитват през ден да докарват такъв със написаното !! а и аз отдавна се съмнявам какъв процент от нещата са истина които пишете защото вече съм засичал такива измислици че не е реално
59
2
 
3
 
! Отговори
ехх преди 13 години
няма по-големи *** от тези в днес.бг абсолютни катили
58
1
 
5
 
! Отговори
Go преди 13 години
Днес-а, четете ли си глупостите, които публикувате? GP28 - 8 км., после размер 8 м.
57
1
 
8
 
! Отговори
HCC преди 13 години
Ади де, редакторите! Поправете очевадната грешка - в първи абзац 8км, а в трети абзац 8м.То това журналята много скарани с числа, дименсии, проценти, промили...Ама така ще е, като работодателя иска да му работят за без пари разни младежи дошли да превземат София за 350лв, на всяка цена ще я превземат...Ще превземат Дедовия!
56
4
 
2
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Вярно, че не е задължително астероида да е много голям за да унищожи тотално земята, но мисля че 8км не са много и ще се отървем, даже и да падне тук.
55
0
 
18
 
! Отговори
Мирчо Циганина преди 13 години
ако е от джилязу да пада,че го върнем на пункта
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4 : 1 000 000 .. Хората пускат тото на доста по невероятни шансове.Вие ми кажете, не трябваше ли вече да си летим до Марс за почивка, вместо да си пишем по форумите и да издребняваме. Само, че такива са хората МАЛКИ и дребнави.
53
0
 
19
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Някои статии не ги чета - отивам директно на коментарите. Често пъти са ми много забавни /без ирония/.
52
0
 
24
 
! Отговори
До редакцията!! преди 13 години
1.<<...довечера се очаква още един 2011 GP28, чийто размер е около 8 км !!...>>2.<<Другият астероид 2011 GP28...... ще прелети по-близо до нашата планета от сутрешния "гост" на около 94 700 км. Неговият диаметър е между 3,6 и 8 метра.>>Алооо - РЕДАКЦИЯТА НА ДНЕС!! Правите ли разлика между 8км и 8м!? И знаете ли РАЗЛИКАТА в последствията, ако случайно вземе да ни удари!!!?
51
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 13 години
"довечера се очаква още един 2011 GP28, чийто размер е около 8 км, свидетелстват данни, публикувани на сайта на НАСА."Да заповяда. Добре ни е дошъл.
50
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 13 години
#43 ;))) Бе ти публикувал ли си нек'во Хайку?Тук си приказват за нек'ви 5 евро - ти милионер ше станеш!
49
0
 
9
 
! Отговори
манго преди 13 години
ААъъъ ша пада ако има алумин да пада. От кога го чакам
48
0
 
7
 
! Отговори
inka преди 13 години
До 47И аз се надявам да е в метри а не в километри. Просто разликата в двата абзаца е направо разтърсваща. Побелях за части от секундата.Dnes.bg, ако обичате, внимавайте моля!
47
1
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Истина е за астероида,защото и аз го...видях,като мина карайй Кривунделово.Запомних го,защото беше много...крив;ако беше по...гладък,щях да му се...качаи да пообиколя малко...свят.