Защо кълвачите не получават мозъчно сътресение?

Китайски биолози изследваха защитата на птиците
Обновена: 28 окт 2011 14:44 | 27 окт 2011 19:14, Елка Василева
76
Защо кълвачите не получават мозъчно сътресение?
Снимка: Reuters

Китайски биолози установиха защо кълвачите по време на „работа“ не получават мозъчно сътресение.

Статия с подробно изложение на резултатите от изследването беше публикувана в списание PLoS One.

Когато кълвачът дълбае дървото с клюна си, скоростта на движение на главата му може да достигне 6-7 метра в секунда. В резултат при удара ускорението на органите, разположени в главата, е от порядъка на 1000 g. Въпросът е как кълвачите не получават мозъчни увреждания при това.

При хората подобни увреждания, свързани с рязката промяна на ъгловата скорост на движение на главата или удар, са главната причина за смъртността при младите.

В рамките на новото изследване учените са провели биохимичен анализ на действията на кълвача.

За целта първо е била направена стерео снимка с две високоскоростни камери. След това чрез магнитно-резонансна томография е бил изграден триизмерен модел на вътрешните структури в главата на кълвача. После са били моделирани механичните процеси, ставащи в главата на птицата.

Оказало се, че при кълвачите защита се осигурява едновременно от няколко „системи“. Така например роля играят различната дължина на горната и долната част на клюна, както и порестата структура на някои участъци от черепа.

Учените подчертават, че тяхното изследване на претендира за пълнота, но някои от откритите механизми могат да помогнат за създаване на средства за индивидуална защита, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: кълвач
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Кълвачите не са.
70
4
 
1
 
! Отговори
ЧУКАЧ преди 12 години
АМИ , ЗАЩОТО НЕ *** С Х.. СИ , АМИ С ГЛАВАТА СИ . ВИЖТЕ БОКО КАТО *** /ПРАВИТЕЛСТВОТО / С ОНАЯ СИ РАБОТА , КАК СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ !
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз не получавам сътресение щот мозъкът ми е като мазол от гледане на новини ,телевизия и американски филми
68
0
 
3
 
! Отговори
Georgi do 15 преди 12 години
Е тва е да плюеш без сам да разбираш... мисля само в БГ го има!1. 1000 g e 1000 пъти земното ускорение, т.е. при 1000 g си 1000 пъти по тежък, а не 9800 пъти!!!! Демек ако мозъка на кълвача е 20 грама, при 1000 g става 20 кг, което не е малко, но това се случва за милисекунди - напълно е възможно! При катастрофа човек може да оцелее пиково ускорение от 100 g!2. Така както си го сметнал излиза че мозъка изпитва сили от 196 НЮТОНА, а не килограма - 196 Нютона = 20 килограма x 9.8 м/с^2!
67
0
 
4
 
! Отговори
man4o преди 12 години
imam edin golqm kalva4,i toi *** ,*** i ne polu4ava sartisenie
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я накарай Федоската да си удари тиквата в дървото да видиш кво ще стане-цунами.
65
1
 
5
 
! Отговори
ККК преди 12 години
еййй ***, не разбрахте ли че заглавието не може да е шъпросително изречение. Къде сте учили ВишО бе ?И по темата. Предполага причината е същата като при металистите. и те куфеят пак нема сътресение
64
0
 
25
 
! Отговори
еko72 преди 12 години
Заглавие : "Защо кълвачите не получават мозъчно сътресение?" Дълги обяснения как са правени изследванията, няколко предпазни системи и пак не обяснява точно защо.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СИГУРНО Е,ЧЕ НЕ ПОЛУЧАВА ГЛАВОТРЪС,ЗАЩОТО ЗНАЕ КАК ДА ***! В НАЧАЛОТО И ТОЙЕ ИМАЛ ПРОБЛЕМИ,НО ЖИВОТА ГО Е НАУЧИЛ КАК ДА ГО ПРАВИ,Т.Е. ПРИРОДАТА ГО Е УСЪВЪРШЕНСТВАЛА.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** механичен превод. така не се прави
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че снимката е хубава ,самата статия е доста тъпичка!
60
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече имам фобия от Кълвачи, един ни направи външната изолация на кооперацията като след бомбардировки. Големи *** са. Не получават мозъчно сътресение, щото нямат мозък... то не може да седиш и да мааш като изоглавен по цял ден.
59
0
 
5
 
! Отговори
до зевзек преди 12 години
Мравките вдигат и не само вдигат, ами и носят до 10 пъти над теглото си. Все едно човек да носи мини автомобил.
58
0
 
3
 
! Отговори
ds преди 12 години
ami *** ko?
57
1
 
2
 
! Отговори
bah mamamu преди 12 години
az, otivam da spiya,che utre sam na rabota.
56
1
 
52
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
А мравката като вдига 3 пъти теглото си, защо няма дископатия, или херния:))))
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Оказало се, че при кълвачите защита се осигурява едновременно от няколко системи. Така например роля играят различната дължина на горната и долната част на клюна, както и порестата структура на някои участъци от черепа."това което ни интересуваше от статията, без другите странични простотии
54
1
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
После се разбра, че не ставало въпрос за кълвачи, а за влекачи. И не получавали мозъчно сътресение, а се биле обърнали при земетресение. И не били китайски учените, а руски ... ученици, които го заснели с телефон ... единия от учениците познавал китаец ... това е и е също толкова важно колко тази статия
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така и никъде не пише защо не получава сътресение. А това:При хората подобни увреждания, свързани с рязката промяна на ъгловата скорост на движение на главата или удар, са главната причина за смъртността при младите. значи младите хора предимно също чукат по дърветата и затова измират толкова.
52
10
 
9
 
! Отговори
chemtrails преди 12 години
Хора научете повече за химическите пръскания - chemtrails, разгласете информацията навсякъде. Днес 27 остомври над София се извършваше масирано пръскане от немарсирани самолети на голяма височина. Небето беше цялото на черти. Търсете филмите Аерозолни престъпления и С какво пръскат