БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Стария гларус преди 3 години
Схемата- даваш на некое пиче персонал от плевенските села по морето, 500$ и се прибира с тебе .После да се оплаче на полицията "Един ми даде кинти за да ме клеца ама са ментета" и да и излезе име и да я погне монопола ,е нема как да стане.
128
0
 
1
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Теа пари са от така наречените тарикатски ментета ,минават при овчари и селяни и стриптизьорки ,но са явно фълшиви с една цифра по -малко за да не минават в съда като ментета.Тая схема беше популярна когато изнасяхме милиони агнета към Турция и Катар Шанаджии обикаляха селата за агнета .Вземаха един по черен шанаджия и го представяха за арабин дето уж плашал веднага с доларите...
127
0
 
2
 
! Отговори
Harley преди 3 години
Снимайте 2-3 банкноти от заловените отпред и отзад (от веществените доказателства), покажете ги на народа и нека всеки си прецени!
126
0
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
ДОБРО УТРО , правораздаветели от българския съд. То бива простотитя , ама като вашата няма друга. Вие от т.н. Съдебна система сте станали по големи католици от папата. Некадърници - корумпирани
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви самалеййй, очаквайте вълна от самоубийста на cгaнта от "Изпразнете се мутри вън!" като научат с какви пари са им плащали!
124
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГЕРБ ЛЪЖАТ!!!!ВСИЧКИТЕ СА С ЕДНАКВИ СЕРИЙНИ НОМЕРА!!!!!!!!!!!!! :DРЕКВИЗИТ СА НО СЕ ОПИТВАТ ДА СИ ПРАВЯТ РЕЙТИНГ!!!!!
123
2
 
6
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
Ами че то си беше ясно от самото начало, че са фалшификат ама червено/гъ/зите подкупни съдии си направиха оглушки щото трябва да довършват къщи, хотели и да оставят милиони на внуците.Ама хайде сега печатарите ако все още не са офейкали в Дубай да се върнат обратно в кауша а на съдиите да им се потърси дисциплинарна отговорност и да се уволнят.
122
0
 
2
 
! Отговори
Бай Коко преди 3 години
Най се кефим кога някой дето произвежда фалшиви новини се хване на фалшификат. До всеки играч стои друг играч.
121
4
 
3
 
! Отговори
Аман от тъпанарщини преди 3 години
Много *** народ, много! Хак да ви е мутри да ви управляват и то не още 11, а 111 години, докато не остане нито един ***, но се съмнявам!
120
2
 
10
 
! Отговори
= преди 3 години
Тези пари са наистина фалшификати, но паричките които вземат съдиите са си съвсем истински.И тези истински пари по някакъв вълшебен начин карат съдиите да приемат, че фалшивите банкноти не са произведени за пласиране на пазара, а са просто една бутафория,майтап бе Уили,както казваше Алф.Този майтап продължава вече 30 г. и няма кой да хване съдиите-рушветчии за гушата и да ги изхвърли от правораздаването.А на потестърите,все прокуратурата им виновна...
119
7
 
15
 
! Отговори
Само питаме : преди 3 години
С ТИЯ ПАРИ ЛИ СЕ ГОТВЕШЕ БКП/БСП ДА СЕ РАЗПЛАЩА ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ??!МАЙ..МАЙ... .. ДА!!!!ЩОТО У КАСАТА ИМ НЕМА НИЩО, ОТКАКТО ИМ ЦУНА НЕКОЙ ПАРИТЕ.. ХАХАХААА...
118
9
 
9
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 години
ЕГА ТИ РЕКВИЗИТА.. ХАХАХААА - - -СЪС ВОДНИ ЗНАЦИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ПЛАТИНЕНИ НИШКИ.....?????!!!!УЖАСТ... НЕМА КОЙ ДА ФИНАНСИРА ВЕЧЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ БКП/БСП. ФИРМАТА ИМ ФАЛИРА ТОТАЛНО...ЗАТОВА ГО УДАРИХА НА ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ!!!! ..
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бнб само на хартия е независима а са оплетени като свински черва , те и по фалита на КТБ добри експертизи направиха в полза на правилните лица
116
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Номерът им, че са реквизит, не мина...
115
7
 
16
 
! Отговори
Булгаристан преди 3 години
Прокуратурата извиква на място специалисти от БНБ,които оглеждат банкнотите и се произнасят ,че са опит за фалшифициране на долари.Кое не е ясно на дежурните мрънкачи специалисти по всичко?!Пак жалки опитчета на зле платени *** да оплюват премиерът и главния прокурор!То ако ви слушат вас трябва задължително на черното да се вика бяло и обратното?!И пак ще си връткате умствени гимнастики за им бе цили,85%ви по иво христов!!Пустия комунизъм, освен парите, на много хора им взема и мозъците!
114
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е печатницата на БСП. Свършиха парите а трябва да се плаща за гласовете на ромите. Затуй си печата фалшиви. Ама Боко предвидливо им конфискува печатницата.
113
6
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Да обясни на простите каскети и още по-простия им шеф, че заключението на експерта на БНБ не е задължително за съда и не експерта прави преценката за елементите на състава на престъплението!
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е как щесе изказва експерт от БНБ нито е вещо лице по делото , да не говорим че сега шайката търси оправдания с мними свидетелства , апропо кой е шестия пишман шпионин освободен под гаранция , говори се че е голия велко атанасов пак поръчки
111
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая ще се окаже, че Черепа е плащал с такива пари на ония мaймyни от "Изпразнете се мутри навън!"
110
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ректорът не знаел,но печатарят бил натрудов договор.Сигурно краварите са имказали,че реквизит с милиони не е шега.КОЙ Е ИЗДЪНИЛ БАНКИН,защото да сепечати почти легално без властелина отБанкя да знае...? Ако са милиарди и стях се погасява държавен дълг.За малко да получим по 1000$ на калпак