Канабис, джойнт, индустриален коноп... Къде е разликата?

Ани Иванова, собственик на ферма в Каравелово, пред Dnes.bg
Обновена: 24 авг 2016 12:52 | 24 авг 2016 11:44,
19
Канабис, джойнт, индустриален коноп... Къде е разликата?
Фермата на Ани Иванова в Каравелово. Снимка: Facebook

Аз не отглеждам марихуана, а индустриален коноп, категорична бе пред Dnes.bg Ани Иванова, собственик на ферма в пловдивското село Каравелово.

Само преди ден наш читател ни сигнализира за нерегламентирано отглеждане на канабис в селото, но се оказа, че всичко е абсолютно законно, защото тя и сътрудникът й имат лиценз за отглеждането на растението, което се използва в инудстрията по цял свят.

Индустриалният коноп също е канабис, защото са от едно семейство. Разликата обаче идва от съдържанието на тетрахидроканабинол - психоактивното вещество, което в случая трябва да е под 0,02% съдържание.

Ако това количество е над нормата, говорим за слабо наркотично вещество, чиято употреба е криминализирана в някои страни, включително и у нас.

Оказва се, че в България, фирмите, които имат лиценз за отглеждането на коноп, са 13. Тази на Ани е една от тях.

"Лицензът, с който абсолютно законно го отглеждаме, е издаден на нашето юридическо лице, но проблемът е, че у нас не е позволено преработването на индустриален коноп", каза тя.

"Още през април ни бе обещано, че и у нас ще бъде позволена преработката, но за пореден път политиците си позволиха да се отметнат от това, което са обещали", допълни Иванова.

Друг проблем пред производителите на индустриален коноп е законовото изискване в периода от 1-ви до 10-и януари – всяка една фирма да предостави сертификати с лабораторни изследвания на посевния материал.

В България обаче дистрибутори на семена за индустриално производство на коноп няма, всичко е внос, а на запад това изискване е заложено за края на март, защото от април започва сеитбата му, посочи тя.

През септември предстои жътва, а от Министерството на земеделието са взели проба от канабиса им, за да се уверят, че растението наистина е за индустриални цели, но резултатът още не е готов и това бави жътвата.

"Не са дошли резултатите от лабораторията и аз нямам право да го обера. Казаха ми да го обера и да го складирам някъде", каза тя, но въпреки трудностите е оптимист и смята идната пролет отново да засее коноп и е сигурна, че има смисъл.

"Конопът ще спаси света, защото от него се произвеждат над 50 хиляди продукта, като се започне от това, че е най-високо протеиновата храна, мине се през пластмаса, биогорива, мебели... първият автомобил на Хенри Форд е произведен от коноп, първите книги...", посочи тя и настоя, че е абсолютно излишно демонизирането на отглеждането му.

Според нея политиката, водена у нас, е виновна и за негативното отношение на хората и към легализирането на марихуаната за медицински цели.

"Това е лекарство и много хора се лекуват, за това има реални факти и медицински достижения. Смятам, че и отглеждането на марихуана за лични нужди също трябва да бъде разрешена, но законово уредена в какво количество", посочи Ани Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква била разликата между канабис и джойнт?изобщо днес бг са най-пропадналата онлайн медия, абсолютни малумници сте.евала на поп кръстю и бдителните селски доносници
9
0
 
15
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Хората са с промит мозък и ниска обща култура и отделно ПОП КРЪСТьОВЦИ щом постоянно топят хората за едно растение !!! Има интернет всеки закостенял комсомолец или неговото недъгаво отроче може да се просвети какво е това растение , на колко години е , за какво се използва и т.н. факти ! Легализация на канабиса за медицински цели и ДЕКРИМИНАЛИЗАЦИЯ за рекреативно ползване трябва да има както е по другите държави !МВР , ДЪРЖАВАТА , ИНСТИТУЦИИТЕ всички са против защото всичко е интереси а не друго
8
4
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
До 1980 год. знам / с очите си съм виждал/ в текезесарските блокове се отглеждаше коноп. Какво точно се е произвеждало и къде - нямам понятие. Навсякъде в страната, в железарските магазини се продаваха конопени въжета. Зебляните чували все още бяха "на мода". И малките деца по селата знаеха, че в конопена нива не бива да се влиза - получаваш главозамайване /световъртеж/. Защо ли нашите парламентаристи не забранят пушенето въобще и изобщо? За пушача смъртно наказание- без значение какво пафка !
7
0
 
14
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Днес.бг, тази статия по никакъв начин не поправя ла-йняната кофа, която изляхте вчера. Шефът ви продължава да е провинциален ***, а списвачите ви - тройкари.
6
2
 
7
 
! Отговори
джойнта преди 7 години
Няма как да се легализира и парите да отиват в бюджета,бат Благойко и компания не биха спрели процента си от продажбата му.Държавата да го взима...аа не.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължителна декриминализация и контрол, както е в Холандия, САЩ, Чехия, Канада, Швейцария, Испания, Португалия, Уругвай, Чили и не знам си още къде където депутатите са малко по-грижовни за стадото. Никъде декриминализацията не се отразява негативно, дори правителствата си докарват допълнителни средства за хазната и на повечето места като в Холандия, Канада, Португалия и САЩ ги влагат в образованието и в медицинските центрове, ама нашите политици ще дадат 85 млн. за бузлуджа вместо за развитие.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до mitio 5това с проституцията никога няма да стане я си представи всички тези "бизнесмени" какъв срам ще преживеят ако иведнъж се наложи да се регистрират и да плащат данаци. и да не споменавам колко ще загуби Бойко ако му се наложи да плаща ДДС на дървата
3
1
 
14
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Трудно можем да се сравняваме с Щатите или Холандия, ама погледнете в съседния двор - Румънците скоро разрешиха употребата за медицински цели, което е първата крачка
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Конопът ще спаси света, защото от него се произвеждат над 50 хиляди продукта, като се започне от това, че е най-високо протеиновата храна, мине се през пластмаса, биогорива, мебели... първият автомобил на Хенри Форд е произведен от коноп, първите книги...", посочи тя и настоя, че е абсолютно излишно демонизирането на отглеждането му." видяхте ли празно глави идио.ти дето само знаете да цакате минуси за теми от които не разбирате нищо
1
3
 
43
 
! Отговори
Да преди 7 години
Върви го обясни на закостенелите ***,които живеят още в 70-те.Половината свят осъзна ползата от марихуаната в медицината и конопа в индустрията,само нашите "умници" още малтретират тези,коитоцискат да отглеждат.Ама кво да очакваш от бивши пожарникари и шумкари,намърдали се във власта без грам знания и компетентност.