Циганско лято ще си има! Ще има и сравнително мека зима!

Климатологът Георги Рачев обвини БАН за закриването на станцията на Мусала
18 окт 2016 09:07,
18
Циганско лято ще си има! Ще има и сравнително мека зима!
Снимка: Reuters, архив

Ще имаме циганско лято не веднъж, а два пъти, прогнозира климатологът Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR.

"Има вероятно циганското лято да започне още от другата седмица, а тази година може да се каже, че то ще бъде два пъти вместо веднъж. В средата на есента е нормално да имаме дни с малко по-студено или по-топло време. Вчера, днес и до известна степен утре, температурите ще бъдат малко по-ниски от нормалните за сезона", уточни той.

Още по темата

През ноември прогнозите са за липса на снеговалеж в пояса под 800 метра, тоест за равнинната част на страната, каза Рачев.

Климатологът заяви, че ще има сравнителна мека зима. По думите му към днешна дата се потвърждава дългосрочната прогноза за суха зима.

"Това не означава, че няма да има лед, че няма да има вятър, че няма да има студ, да има топло. Ще има всичко - и дъжд, и сняг. Между 20 и 25 януари 2016 г. температурите бяха под 10 градуса, а на 25 януари България осъмна със сутрешни температури от -15 до -24 градуса, въпреки че зимата беше топла", припомни още той.

По повод закриването на метеорологичната станция на връх Мусала Рачев коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че това е прецедент и престъпление спрямо всички хора, "защото това е уникална станция за високата планина, за която ние няма откъде да вземем други данни".

Той уточни, че информация от нея получава, както целият Балкански полуостров, така и целият свят.

"Закриването е целенасочена политика от БАН и неговото лице в Институт по метеорология и хидрология. Още повече, че има заповед за закриване на още 40 станции", обясни климатологът и добави, че според него това е престъпление спрямо хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Да ви таковам ТЕЦ-а преди 7 години
В нашия блок в "Дианабад" още не са пуснали парното.16 етажа, по 7 апартамента на етаж е блокът. Прибираме се от работа, парно няма!СТУД !!!!!!!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Интересува ме, преди 7 години
коя институция ще заведе дело срещу Топлофикация заради нарушената наредба парното да се пуска след като три поредни дена средноденонощната температура е под 12 градуса?И днес децата ни се прибират от училище в неотоплени жилища!Ако онзи, който се представя като "Топлофикационен деец" влезе и днес в този сайт, да не ме "подсеща" за отопление с електроуред! Хем човек го е страх децата да не направят беля с уреда, хем да се има предвид, че когато разчиташ на ТЕЦ, имаш ел.печка само за 1 стая!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политически коректното би трябвало да е "ромско лято". Защо не го използвате в заглавие, а обиждате етноса?
12
0
 
5
 
! Отговори
Гепи преди 7 години
Шефът на нимх, който закрива станциите една след друга съвсем "случайно" е и управител на еоод, което е единственият вносител на автоматичти метео станции, което същият като шеф на нимх купува от самия себе си и ги монтира на мястото на закритата пак он него метеорологична станция. Разбира се парите се отчитат пред Баце и всичко е ок.Пей сърце, мафията управлява!
11
3
 
6
 
! Отговори
Ив преди 7 години
Стига с тия меки зими!!!!!! Искам от ония истинските, дето ходиш 2-3 месеца върху хрупкавия сняг и пиеш роден планински чай като се прибереш. Искам "цъфнали" прозорци и като погледна през тях навсякъде да е бяло. Ски, снежни пътеки, даже с*ксът е по хубав през зимата. Някак си с по-голяма близост. Който иска плаж през януари винаги може да си вземе плувките и да отиде там, където е вечно лято.
10
0
 
1
 
! Отговори
melinda.faella преди 7 години
да бащи , майки на нацията и тем подобни прословути глупости, те знаят още малко и господ тях ще пита! резил, докога ще е тоя цирк !
9
0
 
14
 
! Отговори
защо преди 7 години
*** лято ще си има!Защото българско няма!
8
4
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Зимата ще мека, или по еврог*йския стандарт ще е "прайд "
7
0
 
9
 
! Отговори
?! преди 7 години
Бойко не се ли биеше в гърдите как ще извади едни пари ,за да я ремонтират и да стане притегателен център на туризЪма в Бг. После се оказа че няма как да се направи хотел с две ски-писти и се забрави за случая.
6
2
 
12
 
! Отговори
Бръчков преди 7 години
Добре де жалки цензурасти защо не коригирате ромско а не *** лято
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Бай *** не му трябват умни хора и научни станции!
4
0
 
22
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Нещо не ми е ясно... Ако аз напиша за някой, че е ц.иганин, ще ме изтрият. Но иначе в заглавие от журналист - може. Що така ? А иначе, закриването на станция Мусала е безумие ! Питам - тия от БАН, кой ги контролира ? Станцията се СТОПАНИСВА от тях, а е на народа. Некой си нещо решил и готово...Прав беше оня със "старчетата в БАН" !
3
0
 
19
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
До DiscoveryЕдно време замръзваше Дунав и идваха карпатски гладни вълци !
2
2
 
5
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Бай ви *** Борисов нема паре за Машала!
1
1
 
15
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Я да видим дали мога да препиша заглавието като коментатЦиганско лято ще си има! Ще има и сравнително мека зима!