Банките с рейтингова скала на длъжниците: Без привилегировани!

Всеки клиент с профил, а рисковите...
28 апр 2019 14:00, Петя Славова
47
Банките с рейтингова скала на длъжниците: Без привилегировани!
Снимка: архив, Булфото

Във всяка голяма банка да се създаде комитет, който да организира защитата й от рискове. Това реши УС на БНБ, който разписа правила за тези комитети в наредба. Приети са също нови изсквани якъм членовете на надзорните и управителните съвети на трезорите, както и за определяне на възнагражденията в тях, пише "24 часа".

От 1 януари 2021 г. всички банки ще оценяват риска при кредитиране по нова методика. Правилата предвиждат това да става по стандартизиран модел, който ще определя нивата на риск при различни категории или групи от длъжници. Трезорите трябва да засичат риска не само в момента на неплащане на заем, но поне една година преди това.

Още по темата

Всички банки ще изготвят рейтингова скала за длъжници и ще съобразят отпускането на заеми с нея. Редът за кредитиране не трябва да създава привилегировани длъжници, иска БНБ.

За всеки клиент банките трябва да изготвят и негов профил. За по-рисковете клиенти те могат да изискват подробна информация за социалното положение и финансовото състояние, характера и мястото на извършване на дейностите, които са източници на неговите доходи.

Според инструкциите на БНБ, ръководена от Димитър Радев, служители от публичния сектор, пенсионери, служители към равителството, в държавни предприятия и правителствени организации са категоризирани като нискорискови.

Като лица с висок риск са определени тръстове, благотворителни организации, организации, получаващи дарения, компании с номинални собственици, т.нар. PEPs (лица, заемащи или заемали длъжности с повишен корупциенон риск), клиенти, които физически не са присъствали в банката при установяване на отношения с нея, както и такива със съмнителна публична репутация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата система лъха на привилегия.Кой е най-вероятно, да тегли и връща големи заеми - Богатите! (И да, богатите теглят заеми, но е дълго за приказки)Кой е най-вероятно, да държи огромни пари в нашата банка - Пак богатите!Кой е най-вероятно, да е добър партньор на банката - Богатите, особено ако са политици!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КТБ гейт ги искам в затвора ,да върнат парите 100% и суджука участва там ,покажете публично кой какви пари е взел толкова ли е трудно да покажете тия документи.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ.всичко е рисково.БАнки ,политици партии,клиенти,търговци,лекари ,болници,съдии....и кво ли още не.
36
5
 
5
 
! Отговори
Заядлив преди 5 години
Аре първо си оправете вътрешните бакии. Пример: смешен кредит към Пощенска банка. Нещо от рода на 2000 лева. В един момент ЧСИ ме подгонва, че не си плащам "такса сградна инсталация" към Топлофикация. Ми не искам да я плащам бе! Чакам решението на европейски съд. Та, отивам в Пощенска банка с поредната вноска и ... "сметката ви е под запор" ?!?! Ама аз нося пари! Че простотии, че откриваха вътрешна сметка. Да им дам последните 90 лева.
35
3
 
5
 
! Отговори
bocko преди 5 години
ХАХАХА скала ще правят, а имат най-гелемите печалби в съотношение с кредитирането и след като 10 години ЕЦБ раздаде 2трлн. за "подпомагане" след кризата от 2008 год. се сетиха скали да правят. А това, че цицат от хората като ненормални с такси за щяло и нещяло??? Къде е държавата и БНБ да защити правата на хората?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35ДА, ако имаш 200 лева, става номера. Ама ако имаш 50 000, малко е наивно. Може би е добре, да си направиш сметка в някоя малко по-разпорстранена банка, но която не пише "притежание на сина на последния партиен секретар на Пловдив", примерно ...
33
1
 
7
 
! Отговори
С едно изречение преди 5 години
Още 200 лева такса към кредита.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието е пълно с противоречия - хем скала на клиенти и длъжници, хем всички са равни. Смех баце.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само не теглете заеми, а и не си дръжте парите по банките. И без това лихва няма да видите, току-виж някоя и друга банка фалирала, тогава за чий им пълните гушите?
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Метресата на Суджука каква е? Банкерка!Има ли още някой, който се чуди защо банкертското лоби има такива неограничени права!Суджука е зад тях, ГЕРБ е зад тях, държавната мафия е зад банките!
29
1
 
5
 
! Отговори
От правописни грешки преди 5 години
нищо не разбрах!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Св. Ястреб Ходжа (29)***, никой не те кара насила да вземаш кредити нито пък да даваш пари назаем.На такива неудачници като теб все някой друг им пречи!!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без привилегировани ?!?!ХА-ХАПо-голяма глупост не ви ли дойде на ум??
26
1
 
7
 
! Отговори
Стигне преди 5 години
ли се до стандартизация, после идва програмирането, написва се приложение, накрая банкерите стават излишни,но всичко това се случва, разбира се, само в един по-хубав свят, не и тук!
25
9
 
11
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 5 години
Пред безкрайното робство на еврейските банкери, "турското робство" ще ви се привижда като един кратък ден в рая, за който ще си спомняте с дълбоко умиление!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горката Петя - тя дори и не може копи+пейст без грешка да направи... тук е "нови изсквани якъм", докато в статията на 24 часа, от която е преписала си е съвсем наред. Явно милата не знае яка ли, ака ли... но със сигурност се изцвъква във всяка статия.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баната все ви е виновна...
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е га не фалират всичките!
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от кредити нямам нужда. Да му мисли, котио има!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтратегХора бол. Ще си намерим нови ...